Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

SWEET LEOPARD - Nám „buzny“ neříkají

Vydáno: 14.08.2015 00:00 v sekci Rozhovory - Michaela Petrošová

I když je pro tuhle glam-hard rockovou bandičku zázemím Ostrava, tak jsou členové kapelní rodiny trochu rozházení po celé republice. Každopádně jim vzdálenost rozhodně není překážkou, mají za sebou kus práce, brzy budou venku další novinky a je zřejmé, že i po pětadvaceti letech na scéně budou chlastat jako doteď. Přestože ví, že tuzemský glam je pořád ještě paradoxně undergroundem, mají v plánu zapustit kořeny i jinde a ovládnout nakonec celou zemi...

 

Současná sestava členů je tak trochu rozházená pomalu po celé republice. Na show si sice z toho děláte legraci, která vždy zabrala a pobavila, ale přece jen, není těžké se scházet?
Michal Kit: Je třeba zapustit kořeny i jinde a ovládnou nakonec celou zemi.
Sany: Myslím, že tohle nás nijak nelimituje. Znám spoustu kapel, které mají problém se sejít na jedinou zkoušku a to jsou z jednoho města. My se aspoň máme důvod mít rádi, když se nevidíme každý den.
J.C. Smith: Přesně tak! A podívej takové L.A. nebo New York mají obyvatel asi jako naše republika a cesta na zkušebnu pro kapely je časově asi stejně dlouhá jako pro nás. A jaká současná sestava? My jsme pořád jen jedna a ta samá nezměněná sestava.


Vaše hudba je postavena na znovuzrození blyštivého rocku osmdesátých let, který svého času uchvátil proslulý Sunset Strip…Chtěli byste se někdy na toto místo dostat a třeba si tam zahrát? Popřípadě, máte plán, jak toho dosáhnout?
Michal Kit: Tak zrovna minulý měsíc, jsem posílal do jedné nahrávací společnosti v Los Angeles přes dvacet pět CD a příští měsíc tam letím, tak uvidíme, co z toho bude. Samozřejmě navštívím i celou Sunset Boulevard, už mám i vytipované koncerty na které si chci zajít. Tak jak říkám, je třeba zapustit kořeny i jinde!!

Vaší aktuální novinkou je klip k songu ,, I Was Born For Rock‘n‘Roll“. Jak jste došli k tomu, že uděláte obrazový záznam právě na tuto konkrétní píseň?

Sany: Řekli jsme si na začátku, že uděláme střihovku a konečně zachytíme tu pravou atmosféru našich koncertů, ať spousta lidí, co nás ještě neviděli, vyrazí na koncert anebo nás definitivně zavrhne.
J.C. Smith: No a na taky na jakou jinou věc než ,,I Was Born For Rock‘n‘Roll“. Ten název tohle vše kolem nás vystihuje
Michal Kit: Si to přelož, pak na to možná přijdeš.

Musím říct, že je to opravdu povedené video, o kterém si myslím, že je oproti tomu poslednímu (,,Dr. Rock“) na mnohem vyšší úrovni. Jaké byly přípravy natáčení a jak jste si vlastně celý večer užili?

Sany: Všechno jsme nechali v rukou mistra kameramana a poté mistra střihače, takže my jsme se připravovali jako pokaždé velmi svědomitě na baru, což ale bylo pro zachycení atmosféry zcela nezbytné.

Michal Kit: Jo a počkej na další klipy, co budou!!!

Když jste věděli, že se z konkrétního hraní bude dávat dohromady klip, cítili jste na samotném živém vystoupení sami na sobě nějakou změnu?
Michal Kit: Jo, proměnil jsem se v Divočáka!!!

Sany: Já jsem to zjistil až v polovině koncertu, kdy se kolem mě někdo začal míhat se světlem a kamerou. Až pak jsem začal být nervóznější než obvykle.

J.C. Smith: Až v polovině jsi to zjistil? To jde vidět, jak to všechno J.C. dobře zařídil, že? J  …A já se vlastně proměnil v bukvici a začal sem se Michala bát J.

V záznamu jsem samozřejmě postřehla spoustu známých tváří z ostatních kapel, které se ten večer v rámci BIG 4 střídaly na pódiu. Myslím, že jednou bude tento záznam hodně cennou vzpomínkou. Kdo vlastně stojí za celým natáčením a střihem?

Pánové Michal Hnojský a Jiří Duchoslav. A odvedli vynikající práci. Dost možná proto, že k rokenrolu mají velmi blízko.

Už z videa je jasné, že celý večer byla jedna velká párty. Ale stejně… Máte nějakou nezapomenutelnou perličku dne, o kterou by se stálo podělit?

Sany: Věřím, že perliček bylo určitě hodně, ale nějak se mi povytrácely z hlavy už cestou domů, tak snad na tom kluci budou trochu líp se vzpomínkami.

J.C. Smith: Já žádné perličky neměl. Ani po kapsách a ani jinde. A kdybych měl, tak si je nechám pro sebe a nebudu je rozdávat J.

Michal Kit: Takových máme spoustu a to na všech koncertech, ale ty zveřejníme až v naší knize a to tak za padesát let, až tu nikdo z nás nebude.

Trochu jsem nakousla BIG 4, ke které bych se ráda vrátila. Celá akce měla hodně pozitivní ohlasy, uvažujete o pokračování - třeba v jiných městech?

Sany: Myslím si, že taková akce by se měla dělat ve větším časovém rozmezí, aby byla vzácnější a přitažlivější, takže v nejbližší době o tom neuvažujeme a budeme se držet svého Sweet festu. Ale myšlenku BIG 4 jsme rozhodně nezavrhli.

J.C. Smith: Třeba jako olympiáda co čtyři rocky… J

Michal Kit: …Byly to pouze dva koncerty a nemyslím, že v tomhle složení ještě někdy společně zahrajeme.

Již v minulosti jsme se s Velkou čtyřkou mohli setkat a to třeba v žánru trashmetalu, kde ustálenou formací jsou SLAYER, MEGADETH, METALLICA a ANTHRAX. Dá se také od BIG 4 tuzemského glamu očekávat, obdobná myšlenka zpopularizování glamu, přičemž obsazení velké čtyřky zůstane stejné nebo se kapely budou měnit?

Sany: Tuzemský glam je pořád ještě paradoxně underground, takže cesta je dlouhá. Ale kdyby se o zpopularizování zasloužila právě BIG 4, tak by to byl určitě příjemný pocit. No, a když LEOPARDI budou hrát tak, že si nezaslouží být součástí Velké čtyřky, tak holt budou muset z kola ven.

Jaký máte celkový dojem z akce jak v Ostravě, tak v Praze? Je něco co vám tato zkušenost dala nebo naopak vzala?

Sany: Všechny koncerty v těch dvou městech jsou úžasné díky základně skvělých fanoušků, kteří pro ten styl opravdu žijí a vždycky udělají nejdůležitější práci na celém koncertu. A neříkají nám zmalované buzny J.

Minulý rok jste vydali zdařilé album ,,Shock me! Thrill me! Love me!“. Kromě kvalitní hudby máte také skvělý booklet a vůbec celý název desky. Jak se vám na kompletu pracovalo? Je to dílo převážně někoho z vás nebo jste se na tvorbě podíleli všichni stejným dílem?

Sany: První dlouhohrající deska budí velké očekávání, takže já osobně jsem byl z výsledku velmi nervózní, do jakého světla nás vlastně postaví. A myslím, že nás uvedla přesně tak, jak jsme chtěli.

J.C. Smith: Jinak podíleli jsme se samozřejmě všichni. Tak třeba Pedro nahrál bicí, já basu, Michael kytaru a tady Sany to dokonce nazpíval.
Michal Kit: Je to dílo SWEET LEOPARD, takže nás všech!! O nahrávání této desce by se dalo povídat hodiny, taky se točila skoro celý rok. Ale už teď, že další deska bude o sto procent lepší. (Smích)

            


Na podzim jste měli příležitost zahrát si jako předskokani KISSIN‘ DYNAMITE a to ve zlínském clubu Masters Of Rock Café. Proběhlo mezi vámi nějaké osobnější setkání? Jak jste se vlastně na místě cítili?

Michal Kit: Na osobnější vztahy je tu J.C.Smith, tak se ho zeptej.

J.C. Smith: NO COMMENT J.

Sany: Moc prostoru na setkání tam nebylo, protože KISSIN‘ DYNAMITE přijeli se zpožděním, takže nám zbylo na zvukovku asi jen deset minut a šlo se na věc. Až po koncertě se u baru objevil kytarista a společně jsme se napili a popovídali.

O nějakou dobu později jste si také zahráli s českou klasikou DOGA. Je to kapela, která už má něco za sebou a dobře ví, jak hudební scéna v ČR funguje. Měli jste možnost od nich pochytit něco, co by se vám do budoucna mohlo jako skupině hodit?
Michal Kit: Tak zrovna minulý týden mi Izzi volal, jestli si s nimi nechceme zahrát na srazu Harley Davidson, bohužel už něco mám, takže jsme to museli odmítnout, ale s DOGOU jsme v kontaktu a myslím, že v zimě si s nimi zase zahrajeme nějaký ten unplugged.

Sany: A pochytili jsme mnoho věcí a hlavně to, že i po pětadvaceti letech na scéně budeme zřejmě chlastat stejně jako doteď.

Mimo klasického vystoupení vás občas jde slyšet taky v akustické verzi, která sice má své velké kouzlo, ale občas mám pocit, že se trochu nudíte. Jak jste došli k tomu, že budete hrát unplugged?

Sany: Miluju akustické hraní. Nevím, jak si došla k tomu, že se nudíme. Je krásné slyšet zpívat někoho jiného než jen sebe na pódiu. Tuhle myšlenku jsem se dozvěděl od jednoho starého vousatého muzikanta, který říkával, že kapela, která není schopná zahrát unplugged, není kapela, tak jsme to chtěli vyzkoušet. A měl pravdu. Akustické nástroje totiž neodpustí ani jeden špatný tón.

J.C. Smith: Taky si z našich klubových kapel málo kdo dovolí hrát úplně akusticky. My nejsme žádní sráči a máme dokonce i cajón a akustickou basu jako málo kdo. Říká se o nás, že když hrajeme akusticky, jsme úplně jiná kapela a že s elektrickým hraním to nejde srovnat. To je další věc, proč nás vidět naživo. A tím nuděním asi myslíš naše pohledy, ale to mají být pohledy „čum, jak si to dávám“. Budeme muset na nich zapracovat, ať teda nematou J.

Myslím si, že vzhledem ke vzdálenosti vašich domovů mají někteří fanoušci obavu z budoucnosti aktuálního složení nebo vůbec celého fungování. Můžete je uklidnit a třeba prozradit, jaké máte plány do budoucna?

Sany: Snad je uklidní to, že už máme hotových čtrnáct věcí na novou desku a koncem srpna nahráváme speciální singl, který pověsíme na internet. Takže to bude takový dárek všem oddaným fanouškům.
Michal Kit: Jak říkal Sany, bude naotčený nový song a pak budeme na podzim makat na nové desce a budou další společné koncerty s kapelami z Big 4, takže toho bude dost.

A pokud já vím, tak skupina je zase zpátky a lepší než kdy předtím!!

J.C. Smith: A bát se nemusí… Když se ti s někým tak dobře hraje a jsi stejná krevní skupina, proč to měnit? My jsme rodina. A vzdále… co? J


Diskografie:

2013 Wild Ride Hot Night

2014 Shock me! Thrill me! Love me!

 

Sestava:

Sany Angelo – zpěv/akustická kytara, Michael Kit – elektrická kytara/vokály, Jane Cat Smith – basová kytara/vokály, DogFox Pedro – bicí/ vokály

 

Web:

www.bandzone.cz/sweetleopard 
www.facebook.com/pages/Sweet-Leopard/169852356416691

SWEET LEOPARD - Nám „zmalované buzny“ neříkají


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále