Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

TRAKTOR - Úspěch anabáze je podmíněn pozitivní atmosférou

Vydáno: 26.09.2014 00:00 v sekci Rozhovory - Michaela Petrošová

Pražsko-moravské seskupení TRAKTOR po udání směru albem ,,Tmel“ vyjelo na tour se svým čtvrtým CD ,, Alcatra'n'z“. Své podání hard-rocku a heavy neukázali jen v naší rodné zemi, ale i na Slovensku. Jak kde bylo a jak vznikala další deska, popsal baskytarista Karel.

Fanouškovské publikum se rychle rozrůstá. Pozorujete mezi členy kapely nějaké změny v chování v závislosti na větší slávě?
Jasně, teď jsem to řešil, když jsem plánoval přesun na koncert v Praze. Já chtěl letět běžnou linkou s plechovkou piva a sendvičem a kluci, že bez helikoptéry, dvou plechovek piva, dvou sendvičů a dvou otoček nad Prahou nevydají ani tón…
Tak a zpět na zem!
Jde pořád o stejnou bandu rockerů s důrazem na spojení s fanoušky, no a čím více roste fans základna, o to je to intenzívnější. Celou tuhle vizi jsme vypustili do světa třetím albem "Tmel".

Říkáte, že album ,,Tmel“ udalo směr. V čem vám pomohlo a naopak ublížilo?
V roce 2010 jsme se celkem slušně protáhli republikou, některými médii a nabídli koncertní set z prvních dvou desek. Po slušném ohlasu bylo zaseto a my jsme začali „tvořit - tmelit“ album ,,Tmel a výsledek byl skvělý. ,,Tmel se stal emočním rozcestníkem s jedním ukazatelem směru! A to je ta pomoc. Slovo ublížil bych upravil na - příjemně ublížil, a to tím, že nastavil nějakou laťku a my se musíme držet v kondici, abychom ji neshodili.

Fungujete od roku 2001. Mezi alby ,,...s vlečkou se to lépe táhne “ (2004) a ,,69 “ (2009) je pětiletá pauza. Co jste mezitím dělali?
Jednoduše řečeno - dva roky se věnovali promu první desky, to bylo docela drsné, a potom jsme se prostě tři roky loudali se skládáním a natáčením desky druhé. Při tom všem se samozřejmě koncertovalo.

Minulý rok jste vyrazili i na Slovensko, jaký jste tam slavili úspěch?
Slovensko, a to nejen loňské koncerty, se také jeví příjemně. Slovenský rocker(ka) mapuje českou scénu a TRAKTOR pro něj není cizí slovo. Zpětná vazba, fans základna, atd…to vše je přímo úměrné četnosti koncertů na Slovensku.

Pojďme se nyní věnovat vašemu poslednímu albu ,,Alcatra'n'z“. Jak vznikl tento název?
Tak mi jednou zazvonil telefon, volal Pavel a povídá „mám název desky – Alcatra'n'z“. Po mé diplomatické odpovědi „hmm, to není špatné“ mi začalo postupně docházet, kolika způsoby je možné tohle slovo dešifrovat.


Máte na albu nějaké favority? Který song vnímáte jako nejsilnější a který vám dal nejvíce práce?Favorit? Celá deska je favorit. Asi klišé, ale je to tak. Nejvíce práce psychické asi ,,Katakomby, fyzické ,,Katastrofiol.

V jaké atmosféře jste album tvořili, jak se vám skládalo?
Tvorba desky má vždy několik dílčích časových úseků, kdy se tvoří a vyjasňují představy, volí témata, vznikají polotovary. Dva až tři měsíce před natáčením pak přichází finální fáze, kterou už si užíváme všichni dohromady a všechen nasbíraný polomateriál se mění v materiál. Ve studiu se poté vytvořený materiál mění v echt materiál. Úspěch celé této anabáze je samozřejmě podmíněn pozitivní atmosférou.

Máte i nějakou tvorbu bokem? Něco co se na desku nehodilo – popřípadě jak nakládáte s tímto materiálem?
Jak se postupně tvarují jednotlivé songy, začíná mít tvar i album jako celek. A to už je většinou semafor, který nesvítí pro všechny kusy pořád zeleně. Nic se ale nevyhazuje a vždy se k těmto věcem vrátíme při další tvorbě. Příkladem je čtvrtý song z ,,Alcatra'n'z, který, sice trochu v jiné podobě, byl připraven už na ,,Tmel.

Písní ,, Defenestrace“ jste chtěli upozornit na konkrétní neduh naší politické situace. Jaký je podle vás největší nedostatek naší politiky? Mohl by být tento song do budoucna předznamenáním dalších textů politické satiry?
Politika byla u nás vždy až na třetí koleji, sem tam jsme se jí dotkli a zase jsme si jeli to své. ,,Defenestrace je obraz našeho pohledu na tuto vědeckou CZ disciplínu během (moment spočítám) 284. dnů, které skončily 23.10.2013, kdy jsme song vypustili jako singl. Takže její poslech je vlastně odpověď na první část otázky. Na druhou část je odpověď jednoznačná – politika byla opět vrácena na třetí kolej.

,,Katastrofiol“, ,,Truck´n´roll“, ,,Rock Fort Knox“ apod. Dalo by se říct, že máte svůj svět s vlastním jazykem. Kde chodíte na tak originální názvy?
Není přece nic krásnějšího, než vytvořit nové slovo, spojení slov, spojené sousloví a pak ještě zjistit, že je všem srozumitelné a jasné. Tato slova jsou vždy reakcí na danou situaci, určité téma nebo momentální atmosféru. Těch slov existuje samozřejmě daleko víc, avšak jen některé mají to privilegium, že mohou být reprodukovány. Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR už zvažuje doplnění databází…

1190

Sarkazmus v textu ,,Dovolená v PR“ je citelný. Které místo v České republice byste doporučili pro příjemnou dovolenou?
Sarkazmus? Cíl to určitě nebyl. V kontextu je možné objevit myšlenku, že má člověk vždy na výběr a záleží jen na jeho rozhodnutí. Místo pro dovolenou v Česku? Osobně mám rád pobyt na horách v období jaro-léto-podzim. Volba místa je vždy individuální a obecně lze říct, že je dovolená vždy příjemná, ať je kdekoliv, třeba i doma. To má každý geneticky zakódováno. Pokazit ji může vždy jen nezávislý subjekt.

,,Kdy dojdou náboje a vzduch“ – podporující píseň pro slabé lidské chvíle. Jaký je váš recept (první pomoc) na rychlé zahnání depresivní nálady?
Deprese – chorobně pokleslá nálada – co s tím? TRAKTOR? nebo Neurol? Volil bych TRAKTOR. Nálada musí zpět nahoru a zásadním se zdá najít ten správný startér, a to je asi hodně individuální. Díky bohu máme postřehy o těchto stavech pouze zprostředkovaně, takže nemůžeme avizovat žádný vlastní recept.

V písni ,,Atomové srdce otce“ vyjadřujete lásku vlastním dětem a jejich ochranu. Často otcové udělají pro své děti cokoli, jaké si myslíte, že by rodiče vůči svým dětem měli mít hranice?
Rodičovské hranice vůči dětem dle mě nelze prezentovat v nějakém defaultním nastavení. Je to individuální veličina, závislá na přirozeném vlivu rodičů, prarodičů, otčímů, macech, atd.. ve tvárné vývojové fázi dítěte. Ta končí kolem 13-14 roku a potom už jen člověk sleduje výsledek.

V refrénu songu ,,Katakomby“ je mnohem více síly než v jiných. Má tento fakt nějaký hlubší důvod?
,,Katakomby jsou textem hlubší song a jeho dynamika je na místě. Hudba a téma textu jsou dvě paralely kopírující emoční křivku, kterou tvoří konkrétní text.


Deska Tmel u posluchačů nasadila velmi vysokou laťku. Myslíte si, že s ,,Alcatra'n'zem“ jste ji přeskočili?
O té laťce už jsem mluvil – myslíme, že jsme ji určitě neshodili. ,,Alcatra'n'z popisujeme jako album více v pozoru a plnohodnotného následovníka ,,Tmelu. Takhle jsme s tím vylezli a reakce fans to jen potvrzují.

Prozradíte, co nového chystáte pro své fanoušky? Chtěli byste vyzkoušet nějaké nové hudební experimenty? A co další videoklip?
Hudební experimenty pro nás nejsou tabu, akorát se musí použít tak, aby se fanoušci najedli a TRAKTOR zůstal celý. Nový videoklip je v plánu a na 99% máme i vybraný song. Momentálně se však pracuje na realizaci podzimního turné s názvem DEFENESTRACE TOUR 2014, které čítá 14 štací po České republice. Celá tahle anabáze začne 24.10. 2014 v Litvínově v Attic Rock Clubu a skončí 6.12.2014 v Hranicích v Divadle Na Staré Střelnici. Pro některé koncerty už byl zahájen předprodej v síti Ticketstream. Ostatní informace lze operativně zjišťovat ze standardních zdrojů, tj. na oficiálních stránkách www.traktor-rock.cz nebo na stránkách FCB www.facebook.com/traktorrock .

Všechny čtenáře CZECH BLADE za celý TRAKTOR zdraví Karlos!

Diskografie:

2004 S vlečkou se to lépe táhne

2009 69

2011 Tmel

2013 Alcatra'n'z

Sestava:
Capec – zpěv, Standa – kytara, Karlos – basová kytara, Barny – klávesy, Pavel – bicí

Web:

http://www.traktor-rock.cz/

www.facebook.com/traktorrock 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále