Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
BigBoss – „Jen jsem prožil šílený život a teď si to užívám.“

BigBoss – „Jen jsem prožil šílený život a teď si to užívám.“

Vydáno: 25.12.2015 14:00 v sekci Rozhovory - Jirka Štraub

BigBoss, kultovní osobnost tuzemské metalové scény, zpěvák legendárních ROOT, spisovatel, překladatel, textař… A také český metalový guru. Ještě předtím, než vyrazí se svou kapelou a YBCA na CZECH BLADE TOUR, rozhovořil se tento kreativní a stále neuvěřitelně aktivní umělec pro web Czech Blade.


BigBoss, kultovní osobnost tuzemské metalové scény, zpěvák legendárních ROOT, spisovatel, překladatel, textař… A také český metalový guru. Ještě předtím, než vyrazí se svou kapelou a YBCA na CZECH BLADE TOUR, rozhovořil se tento kreativní a stále neuvěřitelně aktivní umělec pro web Czech Blade.

BALADY TROCHU JINAK

Co tě přimělo k tomu představit svou sólovou tvorbu po třech letech komorního vystupování naživo s klasickou sestavou rockové kapely?

(Smích) To ale nebyl vůbec můj nápad. O to se zasloužil principál Don Parambone (Paramba – baskytarista ASGARD a YBCA). Sehnal jsem si jen kytaristy a on zbytek. Všechno jsou to jeho nápady, o všechno se vzorně stará, plánuje, zařizuje, vyřizuje. Jak říká: „Musíme tě ještě ukázat lidem, než natáhneš brka. (Smích)“

Vybral jsem Toma Bruna z RESERVOAR DOGZ a Lukina z HENYCH 666 (také hraje v LILI VILIT), protože spolu máme ještě takový vokální projekt DIRTY TRIO. Klávesák Marek s námi hraje v YBCA (a také ve SPLIT BEARING), takže to bylo dané. No a Paramba diktátorsky vybral sám sebe na basu a vzal si svého bubeníka z ASGARD. Takže tak nějak. Dohromady nám to šlape, jako bychom spolu hráli odjakživa. Jsem happy.

Bude tahle sestava pouze součástí Czech Blade Tour nebo je možné, že s ní nahraješ i své další sólové album?

Je předčasné o tom mluvit. Ještě dokončujeme nové album ROOT. Až potom začnu přemýšlet co dál. Mám toho celkem dost. Nedávno jsem nahrával něco pro Izraelskou kapel WINTERHORDE, teď ještě musím nazpívat dvě skladby pro německou metalovou operu atd. Něco už jsem musel odmítnout, bylo toho moc. Takže až to všechno bude, začnu točit další „Balady“. Tentokrát budou česky, album se bude jmenovat „Sbírka černých růží“ a z této sestavy se tam určitě nejméně dva lidé objeví.

Nakousl jsi, že s ROOT pracujete na novém albu…

Bude to desáté jubilejní album „Kӓrgerӓs - Return From Oblivion“. Uzavře se tím příběh Národa Kӓrgerӓs ze čtvrtého alba ROOT. Ještě pořád točíme. Už od září. Kluci již všechno nahráli, ale já tam jezdím sám a postupně nahrávám zpěvy. Zbývají ještě dvě skladby a pak to začneme míchat. Nahrávka letos nevyjde určitě.

Z třetí desky ROOT "Kärgeräs"

Jak bys porovnal energii a atmosféru, která vládne při komorních vystoupeních s koncerty ROOT?

Komorní vystoupení je víc o emocích. Jsem blíž k lidem a oni ke mně. Má to svoje kouzlo okamžiku. Koncerty ROOT jsou ovšem o obrovské energii. Jak vyslané, tak přijaté oboustranně. Ovšem obojí je o nádherné muzice, kterou všichni žijeme. Jak my, tak i naši fans.

Sloužila ti komorní vystoupení také jako kontrast a nastolení rovnováhy k burácivým show ROOT?

Ne ne… O tom to není. Prostě jsem chtěl živě zkusit hrát to, co jsem natočil. Myslím, že to vyšlo. Nedělám v tom zásadní rozdíl. Baví mě hrát a využiji každé možnosti k živému hraní.

BigBoss - Tears of The Ages

GURU

Co tvoje literární dráha? Píšeš teď něco nového nebo sis vyhlédl nějakou novou knihu, kterou bys rád přeložil do češtiny?

Pořád dělám na knize o Kӓrgerӓs. První díl již mám hotový, zbývá druhý a nějak jsem se zaseknul. Tak čekám, až mě zase posedne múza tvoření.

Jako překladatel jsi nejznámějším svým překladem Satanské Bible od Antona LaVeye. Jak ses vlastně k LaVeyovi a jeho filosofii satanismu dostal?

To ke mně jednou přistoupil jeden tajemný pán a řekl mi: „Pojď semnou můj synu pojď, naučím tě věci mocné. S mou pomocí dokážeš zas žít. Spatříš zář té hvězdy temné, její sílu můžeš také mít!“ Takže tak nějak.

Dalo by se o tobě říct, že co se týče metalu a satanismu, jsi v Česku guru. Co taková pozice obnáší?

No jo, co nadělám, že? Občas mě to sere, protože se na mě lidé obrací o radu a o názor, jako bych byl jediný, kdo může rozhodnout, poradit, pomoci... cokoli. Ale lidé by si přece měli poradit sami a rozhodovat se sami. Nedávno jsem viděl fotku z jedné školy, kde měli na tabuli promítnuté z Googlu téma výuky BigBoss. (Smích) No to už je šílený. Ale já nejsem duchovní vůdce a učitel. Jen jsem prožil šílený život a teď si to užívám. Na druhé straně je chápu, protože všichni o mně ví, že zásadně nelžu a vždy říkám, co si myslím – pokud se tedy vůbec rozhodnu vyjadřovat. To totiž vždy nedělám. Většinou mlčím a pozoruji a přemýšlím.

 BIG BOSS vyrazí na CZECH BLADE TOUR!„Nedávno jsem viděl fotku z jedné školy, kde měli na tabuli promítnuté z Googlu téma výuky BigBoss.“

Na téma satanismus jsi absolvoval řadu rozhovorů. Když se například v televizi něco takového řeší, jsi častým hostem a víceméně tak děláš osvětu. Jak se podle tebe změnilo vnímání satanismu české veřejnosti od začátku devadesátých let?

Myslím, že nijak moc. I když vlivem blackmetalových bandů si dnes většina lidí myslí, že je to dobrá show. Lidé jsou dnes již líní něco si opravdu přečíst a o něco se zajímat opravdu do hloubky. Něco si z vlastní vůle prostudovat. Jak to má víc, jak deset řádků, tak je to na ně moc. Viz Facebook, který já nazývám Freakbook („freak“ – šílenec, blázen – pozn. autora). Dneska je lidem všechno jedno, včetně sebe. Nuda, lhostejnost, nezájem... vládnou.

S jakými zkreslenými představami o satanismu se u české veřejnosti nejčastěji setkáváš?

Nevím, čemu říkáš veřejnost. Nesetkávám se s žádnými představami, protože se o tom s nikým nebavím. Když se mě na to někdo ptá, tak jej slušně odpálkuju. Stejně ho to nezajímá, ptá se mě jen proto, aby mohl mluvit s BigBossem. To je vše. A já to velmi dobře poznám.

Jsi hudebník, textař, spisovatel… Najde se ještě nějaké umělecké odvětví, v němž by ses chtěl uplatnit?

Určitě najde. Chtěl bych umět malovat obrazy a hrát na kytaru. To jsou dvě věci, které bych opravdu chtěl umět. Ale už není čas. Už pomalu přivírám víko rakve a chystám se k trvalému odpočinku. (Úsměv)

Loučím se – Stay Proud.

BigBoss

Big Boss a YBCA přicházejí s podrobnostmi lednové CZECH BLADE TOUR












Diskografie (pouze sólová tvorba):

1994   Q7

1998   Belials Wind

2008   Doomy Ballads

Web:

http://bandzone.cz/bigboss

Hlavní foto: Oldřich Horák


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
George Rain (SEBASTIEN) - Tehdy jsem byl hodně hubenej, za peníze na svačiny jsem si kupoval desky George Rain (SEBASTIEN) - Tehdy jsem byl hodně hubenej, za peníze na svačiny jsem si kupoval desky
Vydáno: 29.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN vydají 28. června v nové sestavě album „Quo Vadis“, ze kterého již vyšel druhý singl „Slzy tvý mámy“. Skladba je prvním coverem v repertoáru SEBASTIEN a zároveň exkluzivním duetem s legendárním Láďou Křížkem... číst dále
WHAT’S IN THE BOX - S(t)imulation WHAT’S IN THE BOX - S(t)imulation
Vydáno: 29.04.2024 v sekci Recenze
VLASTNÍ NÁKLAD – 40:15, alternativní rock Česko... číst dále
První album doom metalových EUTHANASIA z roku 1999 vyjde v digipakové reedici První album doom metalových EUTHANASIA z roku 1999 vyjde v digipakové reedici
Vydáno: 28.04.2024 v sekci Aktuality
Skupina EUTHANASIA vznikla v květnu 1994 v Havířově a v následujících letech stihla nahrát tři kazetové demosnímky „Demo 1994“, „V chrámu bezbolestných“ (1996) a „Nazí a mrtví“ (1997“. Veškerá tato tvorba byla... číst dále
VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem
Vydáno: 27.04.2024 v sekci Aktuality
Rocková kapela VOTCHI vydala singl „The River Knows“ u kanadského vydavatele. Kapela, pro kterou je typický zvuk příčné flétny, nadčasový sound a texty v angličtině, zabodovala v minulém roce ve světových rockových rádiích... číst dále
Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
Power metalisté z Valašska DONOR mají na kontě pěknou řádku úspěchů, ač se v jejich diskografii skví teprve dvě alba „Donor“ a „Devět křížů“, účast na velkých festivalech a počty fanoušků mluví samy za sebe. Několik... číst dále