Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
LORETTA - Dámská jízda pokračuje

LORETTA - Dámská jízda pokračuje!

Vydáno: 12.01.2016 12:00 v sekci Rozhovory - Jirka Štraub

Návrat na hudební scénu zažívá brněnská LORETTA, která byl svého času velmi populární. Její zlatá éra z přelomu osmdesátých a devadesátých let je už sice pryč, ovšem dámy se daly znovu dohromady a na akci Metalové Vánoce 2015 pokřtili reedici svého eponymního alba z roku 1991. Jak vlastně došlo ke comebacku? Co se mezitím odehrávalo? A co LORETTU čeká? Více už frontwoman Daria.


Foto (krom archivních fotek): Jiří Regent
Návrat na hudební scénu zažívá brněnská LORETTA, která byla svého času velmi populární. Její zlatá éra z přelomu osmdesátých a devadesátých let je už sice pryč, ovšem dámy se daly znovu dohromady a na akci Metalové Vánoce 2015 pokřtily reedici svého eponymního alba z roku 1991. Jak vlastně došlo ke comebacku? Co se mezitím odehrávalo? A co LORETTU čeká? Více už frontwoman Daria.

Na scénu jste se vrátily po víc jak dvaceti letech. Co všechno se mezitím ve vašich životech změnilo?

Některé z nás změnily bydliště (basistka dokonce kontinent), zaměstnání, partnery, jiné rovnou stav, následně se dostaly do jiného stavu, poté povily jednoho až dva potomky, prostě ze studentek jsou zralé dámy, které vědí, co chtějí.

LORETTA 1991Vraťme se na chvíli do minulosti. Proč se vlastně LORETTA kdysi rozpadla?

V roce 1991 nám vyšla deska. Natočily jsme téměř ke všem skladbám klipy pro Českou televizi, objely celou republiku, hrály na velkých festivalech, až si nás všimla švýcarská producentka, která nám začala domlouvat šňůry po švýcarských klubech. Podmínkou byl náš repertoár v angličtině, což nebyl problém. Nastaly úžasné časy! Švýcaři byli skvělé publikum. Pak nás ovšem „objevil“ manažer německých NR. NINE, což byla kapela, na kterou běžně chodilo pět tisíc lidí. Nabídl nám spolupráci a my pak jezdily po Německu s NR. NINE jako hosté – v polovině jejich koncertu jsme měly svůj blok. Jenže přišlo to, co jsme asi měly očekávat. Jejich producent nám začal postupně mluvit do muziky, do textů, do složení kapely a když začal diktovat větší výstřihy a kratší kraťasy, rozhodly jsme se s tím skončit a vrátit se do Česka. Jenže v té porevoluční době už o české kapely nebyl zájem. A my byly navíc unavené a neměly dost energie na nový repertoár.

Když porovnáš LORETTU před dvaceti lety a dnes, jaké vidíš největší rozdíly? Jsou nějaké ideály, které jste ztratily nebo které jste naopak získaly?

Největší rozdíl je, že hrajeme čistě pro radost a bez zbytečných ambicí. Jarda Jágr, když přijme místo v reprezentaci, vždycky říká: „Přišel jsem se bavit hokejem!“ No, tak my se teď bavíme muzikou... Kdysi jsme to braly vážněji, v tom je ten největší rozdíl. A ideály? Ty jsme neměly nikdy. Byly a jsme velmi pragmatické, což bylo a je (v dnešní době to platí stonásob) prevencí velkých zklamání.

Dohromady jste se znovu prý daly shodou náhod díky narozeninám bubenice Moniky. Co vás motivovalo k tomu pokračovat dál?

Na tuhle otázku budeme nejspíš odpovídat ještě mnohokrát a to je dobře! Dnešní doba sice comebackům přeje a znám hodně skupin a muzikantů, kteří se vrátili na pódia po letech a mají vyprodané koncerty. Jenže ženský??? Ne, ne, ne, v tomhle jsme u nás skutečně unikát! Navíc hrajeme téměř ve stejné sestavě. A proč se to povedlo? Bubenice Monika měla nějaký splín a my dvě s Múzou (Pavla Horňáková, kytaristka) jsme ji přijely rozveselit. Jsme všechny kámošky celá ta léta, stýkáme se pravidelně, ale ani jednou za tu dobu nás nenapadlo začít znovu hrát. Jenže tentokrát jsme pily skvělý Neuburg od Ládi Beneše z Kobylí a možná i díky tomu se nám zrodil v hlavách fantasmagorický nápad, že LORETTA zahraje na Moničiných narozeninách, které se zrovna blížily. Než nám došlo, že Martinu (Martina Ponocná Couture, původní basistka) sem z Kanady asi jen tak nedostaneme, už nám volala Monča, že má novou posilu – basistku Janu Staňkovou (MARILYN MANSON REVIVAL, GUANO A PES). Nedalo se tedy couvnout, a tak jsme začaly zkoušet. Z plánovaných tří písniček bylo najednou osm a na narozeninách se odehrál takový minikoncert. V té době už se navíc nějak rozkřiklo, že znovu hrajeme, a začali se nám ozývat pořadatelé. A výsledek? Už v tom zase lítáme...  
Prostě nás to baví, ale máme s tím spoustu zábavné práce, takže na sny není čas ani prostor. Díky Bohu, jak říkáme my, ateisté! (smích) Nejhorší totiž je, když zjistíte, že váš sen je nesplnitelný. A tohoto zklamání se tak novodobá LORETTA naštěstí nikdy nedožije!

 

LORETTA - "Zlost"
Sice máte novou baskytaristku Janu Staňkovou, ale někde ses zmínila, že jestli se najde sponzor letenek pro Martinu Couture, bude mít LORETTA dvě basy. Stává se už tahle vize skutečností?

Opravdu to není nadsázka! Martina je zatím v záloze, ale čile s námi komunikuje, drží nám palce a já věřím, že pilně cvičí! Až bude v Česku, rozhodně se s námi objeví na pódiu i ona. Dvě basy, to je výzva, ne?

Máte už vymyšleno, jak byste chtěly se dvěma basami naložit? 

Chceme dělat pořádnej bigbeat a dvě basy můžou být jeho zajímavým zpestřením. Nesmí to být ale samoúčelné a věřím, že i díky pomoci manželů, kamarádů a partnerů (díky, Mirku, Emile a Honzo), kteří jsou muzikanti, se nám to podaří.

LORETTA 2015V reedici vyjde vaše staré album, ale prý se na něm objeví i nějaké bonusy. To jsou zcela nové věci?

Nový bude především zvuk! LP remasteroval v Endarker Studio Sweden baskytarista švédské skupiny MARDUK, a kdo tyhle tvrdé hochy zná, ví, že se musí připravit na pořádně nabroušenej sound! Jako bonus se na CD objeví jednak skladba "Zlost", která sice na původním LP je, ale její bonusová verze pochází z dob našich začátků, takže má mnohem syrovější zvuk a jednodušší aranž. Je tedy možné obě verze porovnat a posoudit, kam se LORETTA za dva roky od svého zrodu posunula.
Pak jsou tu jako bonus dvě skladby, které jsme napsaly a natočily pro film Rudé komando. Nejsou nové, dokonce jsme je v anglické verzi hrály ve Švýcarsku a Německu na koncertech, ale patří k tomu poslednímu, co LORETTA před svým rozpadem udělala.
Fungl nové věci ovšem uslyšíte na našich koncertech. Je to neuvěřitelné, asi jsme to samy ani nečekaly, ale už teď máme materiál téměř na novou desku!    

Jak to tenhle rok vypadá s koncerty?

Koncertů bude plno! Z těch, které jsou „na dostřel“ určitě nesmím zapomenout na Olomouc 5. února v klubu Bounty Rock Cafe a na společný koncert s holkama z Kaprioly 18. března. Na podzim se chystá překvapení. Velká dámská jízda, jak se patří!

Sestava:

Daria Hrubá – zpěv, kytara

Pavla Horňáková – kytara

Jana Staňková – baskytara

Monika Pellová - bicí

Diskografie:
1991   Loretta

2015   Loretta (Remasterovaná)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále