Vykrádání, inspirace nebo jen čistá náhoda?

Vydáno: 23.06.2015 00:00 - Michal Křížek

Tři pojmy, mezi kterými bychom měli vidět rozdíly, někdy je ale mezi nimi opravdu tenká hranice. Určitě jste se s tím taky setkali. Posloucháte kapelu, kterou jste dosud neznali, a vám její hudba něco hodně připomíná. Něco, co už jste slyšeli dřív. Jak na to budete nahlížet? Budete mluvit o vykrádání? Nebo naopak oceníte interpretovu inspiraci? A co když je to prostě jen náhoda?

Asi záleží na pohled a zkušenosti každého posluchače. Někdo bude kapelu, která záměrně použila již známý hudebního motiv, obviňovat za prachsprosté kopírování, někdo tenhle akt ocení jako skvělý nápad, který má v její tvorbě své opodstatněné místo. Kdo má ale tedy pravdu? Já myslím, že obě strany. Vždyť každý člověk (ať už to je „obyčejný“ posluchač nebo hudební kritik) má v sobě zabudované své postoje a zkušenosti a to vše ovlivňuje jeho pohled na věc. U aktivních hudebníků to platí zrovna tak. Jeden bude vzteky mlátit kolem sebe, že si někdo dovolil „vypůjčit“ jeho nápady, jiný bude naopak polichocen, že se pro někoho stal vzorem a inspirací.

Snažím se teď uvažovat hodně obecně, a proto neuvádím ani konkrétní příklady. Jde mi spíše o to, abychom se naučili některé výroky recenzentů (a konec konců i našich kamarádů) brát s nadhledem. Přečtěte si i jiná hodnocení, zeptejte se na názor jiných, a nebo se prostě přesvědčte na vlastní kůži. Vsadím se, že pak nebude nic tak jednoznačný …


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení