HELLYUM: Jako když skočíš šipku do duhy

Vydáno: 15.06.2016 11:41 - Jaroslav Špulák

Ti tři, kteří jsou v kapele HELLYUM, se v minulosti podíleli na albech skupin DARK GAMBALLE, PIGSTY, HYPNOS, MELANCHOLY PESSIMISM, KURF7 nebo CALES. Není divu, že jim nechybí autorská a instrumentální vyzrálost plus fantazie a odvaha pustit se v ranku melodického metalu do všeho. Její první album se jmenuje „Fantaziare“. Na otázky odpověděli zpěvák Desed a nehrající kapitán kAramba.

V anketě Břitva jste se nedávno stali objevem roku 2015. Je to, s ohledem na zkušenosti jednotlivých členů kapely, pocta?

Desed: Vzhledem k tomu, že skupina HELLYUM existuje jen asi rok, může být třeba i objevem roku. My si na to v klidu zvykneme a taky se úplně v pohodě přiznáme, že z ceny máme radost.
kAramba:  Hellyum jsou nejenom veteráni, ale taky objevitelé hudebních horizontů, prznitelé zažitých postupů a pure stylů, dobrovolní vyvrhelové a kříženci, sběratelé zbytečných krás.

Už určitě víte, s jakým nápojem se nejlépe poslouchá vaše album?
Desed: Já by řekl, že u Pálavy s bílým vínem, Menša by volil chlazenou Plzeň a pokuřoval by elektronickou dýmovnici a Otyn pravděpodobně vyškovské pivo Grunt, čepované Na vlakáči ve Vyškově.
kAramba: Vysokooktanový Jack Daniels ve společnosti krásných, spoře oděných žen, které se tetelí v oáze naší mužnosti a jejich vilnost krásně harmonizuje s kakofónií tónů „Fantaziare“. Jako čirá, nezkažená forma orgasmu.

S jakými cíli a pocity jste písničky na album tedy skládali?
Desed: Chci se bavit dobrou hudbou, ať už mi ji nabídnou DARK GAMBALLE, HELLYUM, TRNY&ŽILETKY nebo třeba dlouho odložený projekt AP2. To při rodině a práci zabere veškerý můj volný čas. Měl jsem a mám velké štěstí, že nevím, co je to nuda. Jsem šťastný člověk.

Je Hellyum kapela na zbytek vašich životů?
kAramba: Teda Jardoslave, ty nám dáváš… Pokud se osobnosti v HELLYUM snesou, není pochyb, že šňůra perel, kterou navléknou, bude velmi dlouhá a hodně barevná, jako když skočíš šipku do duhy.
Desed: Pokud HELLYUM pojedou dál a budou chtít mé služby, budu moc rád, protože pro mě je tato spolupráce takovým futuretrem a moc mě baví. Nicméně žádná absolutoria bych nevynášel.

Vaši fanoušci oceňují vaše album „Fantaziare“ především slovy palba, nářez a podobně. Stačí vám to?
kAramba:
Já četl i neuvěřitelně barevné, nepředvídatelné, šílené, ujeté, moc dobré, vynikající, bláznivé, svojské, fantastické, neuchopitelné, objevné, technické, brilantně zahrané. Když k tomu přidáme palbu, nářez, objev roku a podobně, už toho moc nechybí.
Snad jenom razítko nejlepší, a to dostaneme třeba příště. A když ne, tak to určitě vybereme.
Desed: Mě samotného udivuje, jak neuvěřitelně funguje tato tvrděgrindodeathmetalová komunita, jak si pomáhá, spolupracuje, neřeší zbytečnosti, pomluvy a jak moc obrovská má chapadla v Evropě i zámoří. Před rokem Hellyum nikdo neznal a dnes se o něm šušká všude.

Co bude s kapelou dál?
Desed: Plánujeme vbrzku natočit klip a nové experimentální singlové album a chodit občas na pivko, nebo vínko, kde se můžeme bavit o čem jiném než o hudbě.
kAramba: Šířit HELLYUM po celém světě a neustále si dělat srandu z ortodoxnosti a běžných standardních postupů. Být šílenější.

Vznik: 2015

Místo: Vyškov

Styl: melodic metal

Zajímavost: V sestavě se sešli vesměs zkušení harcovníci

Diskografie: 2015 Fantaziare

Sestava:
Desed - zpěv
Menša – kytara, baskytara
Oton - bicí

Hellyum - Zoer


 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení