Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
METALCRAFT: Samá klasika. To je ale v pořádku

METALCRAFT: Samá klasika. To je ale v pořádku

Vydáno: 22.10.2016 10:49 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

METALCRAFT jsou na scéně více než dva roky. Stihli nahrát minialbum „Feel The Fire“ a pomalu směřují k albu. Jejich základnou jsou metalová klasika a profesní zručnost. Chystají také svůj druhý videoklip. Na otázky odpověděli kytarista Tomáš Pavelka a bubeník Martin Linhart.

Mnoho skupin se sehrává na coververzích skladeb svých oblíbenců. V METALCRAFT se ale sešli poměrně zkušení muzikanti. K čemu bylo přehrávání coververzí ve vašem případě dobré?
Martin: Já bych to s těmi zkušenostmi nepřeháněl a ve chvíli, kdy sice víš, co chceš dělat, ale zatím nemáš ani notu, je v jakékoliv sestavě sehrání na coververzích ideální. Nakonec jsme se zastavili na počtu osm a jedné oprášené staré pecce kapely ABAX, kde jsme já i Hanz dlouhá léta působili. Dali jsme jí nový kabát a text. A i dnes coververzemi prokládáme program našich věcí. Jednak nás to baví, máme to rádi a ani odezva není špatná. Teď už ale přibývají vlastní věci a už jsou, co se týče počtu, ve vedení.

Které kapely jsou vaše vzory a proč?
Martin: To je komplikovaná otázka, protože každý máme favority trochu jinde. Ale asi se shodneme na NWOBHM v čele se JUDAS PRIEST, DIO nebo IRON MAIDEN. Určitě bychom neměli zapomenout na starý kontinent, na kapely jako SCORPIONS, HELLOWEEN, ACCEPT, KROKUS a v neposlední řadě zejména já s Juniorem pokukujeme za velkou louži a máme rádi party jako KISS, POISON, RATT nebo DOKKEN. A proč? Podle mého názoru vystihují tu definici jednoduchosti, melodičnosti a přitom geniálních nápadů a dokonalého provedení. Je to ale složitější, protože si klidně poslechnu MEGADETH nebo OVERKILL a je to také skvělé. Výčet je minimální, je tam jen to, co mě narychlo napadá. Vlastně samá klasika… To je ale v pořádku.
Tomáš: Já bych k tomu chtěl jenom dodat, že rozhodně nejen z hlediska předpokládané velikosti jejich sporožira milujeme AC/DC.

Ve svých skladbách kladete důraz na melodiku. Je těžké dnes vymyslet v metalu melodické linky tak, abyste neměli pocit, že nějakou již slyšenou tak trochu opakujete?
Martin: Nemyslím, že je to nějaký cílený důraz na melodiku ale snažíme se našim věcem vetknout ten feeling, který máme rádi u kapel, jež nás ovlivňují, a vystavět skladby tak, aby bylo co poslouchat. A když to někde někomu něco připomíná, tak to asi není na škodu. Ale o žádné vědomé loupeže se rozhodně nejedná. A možná se to i daří, protože mě po jednom koncertě dva hoši sdělili, že hrajeme dobře ty SAXON a ona to byla naše věc, u které je jakákoliv podobnost se SAXON vyloučena. Nehledě na to, že žádnou coververzi od této skvělé britské kapely v programu ani nemáme. Ale je to zřejmě jen napsáno podle správného heavymetalového vzorce. Experimenty a hledání nových cest necháme jiným. Také je třeba mít stále na paměti Lemmyho nesmrtelnou větu: Je to jenom rock’n’roll.

Tvrdili jste, že byste chtěli do konce roku vydat videoklip k nové, pomalé skladbě. Prozradíte, jak se jmenuje, proč vznikla a o čem je?
Tomáš: První videoklip k písni „Metal Craft Get Up Noise“ je už od jara na světě a myslíme, že se docela povedl. Proto je třeba servírovat další chod. Ale tady bychom si s dovolením detaily ještě nechali pro sebe. Lze asi říci, že věc se jmenuje „Dream in Your Eyes“ a z typické tvorby kapely METALCRAFT se dost vymyká…  V současné době se blížíme k výběru interiérů pro klip a dolaďujeme scénář. Zatím doufáme, že to do konce roku stihneme. Víc bychom opravdu ale opravdu nechtěli teď prozrazovat.

Na konci loňského roku jste vydali třípísňové minialbum „FeelTheFire“. Kdy se vaši fanoušci mohou těšit na novou kolekci?
Martin: Po EP, o kterém mluvíš, bychom rádi v roce 2017 nahráli nové CD, už standardní stopáže. Materiál se pomalu hromadí a určitě bude z čeho vybírat.
Tomáš: Vůbec by nebylo od věci, kdyby se našel i někdo, kdo by něco přispěl do sbírky „MetalCraft sobě“, protože se trochu obáváme, že zatím máme jen tak asi na útratu ve studiovém baru… Tak uvidíme. Nicméně patří to k hlavním plánům kapely.

Jaké jsou další?
Martin: Skládat, zkoušet a pokud možno co nejvíce živě hrát a natočit již zmiňovaný nový klip. V té nejbližší budoucnosti se v říjnu těšíme na společný koncert s kapelou DOGA v Karlových Varech. A třeba se i znova povede udělat support nějaké metalové star, jako když jsme měli tu čest na jaře v Praze předskočit BLAZEOVI BAYLEYMU. A jeho hodnocení goodjob bylo víc než fajn.
Tomáš: Co na závěr? Snad jen Let’s Go MetalCraft!
Martin: Vzhledem k tomu, že ředitel má mít poslední slovo, tak ještě Rock’n’Roll Forever!

Vznik: 2014
Místo: Praha
Styl: heavy metal
Zajímavost: Stejně jako Lemmy soudí, že je to jenom rock’n’roll

Diskografie
2015 Feel The Fire

Sestava
Jan „Hanz“ Fuhrmann - sólový zpěv
Tomáš Pavelka - kytara a zpěv
Martin Linhart Junior – baskytara a zpěv
Martin Linhart - bicí

MetalCraft - Touch of Hell, Fly the Hell (live)




DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále