Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
WITCH HAMMER: Sdílný rock’n’roll

WITCH HAMMER: Sdílný rock’n’roll (+ videoklip)

Vydáno: 19.05.2017 08:02 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

Se dvěma zásadními změnami přistoupila jablunkovská kapela WITCH HAMMER k nahrávání své nové desky D-Generace, která jako čtvrtá v její diskografii právě vychází. Je to první počin v její historii, který nahrávala pouze ve třech, a první počin, který opatřila pouze českými texty. V rozhovoru o tom hovoří zpěvák a kytarista Jan Šotkovský.

Jak moc ovlivnilo přípravu alba a jeho zvuk to, že jste historicky poprvé nahrávali pouze ve třech?
Přípravu alba to, myslím, neovlivnilo nijak, akorát mě přibyly trochu starosti s kytarovými party. Musel jsem složit takové skladby, aby zněly i na koncertech v jedné kytaře skvěle, a to se mi, doufám, povedlo. Zvuk je syrový a dravý jako nikdy předtím. Neslyšel jsem ještě českou kapelu, které by se podařilo něco takového, jako nám. Jsme na novou desku hrdí a doufáme, že to ocení i naši fanoušci.

Bylo pro vás přirozené přejít od klasického metalu k přímočarému rock’n’rollu? Měli jste ho v sobě?
Přechod k přímočarému rock’n’rollu byl přirozený vývoj kapely. Náš bubeník je například veliký fanda kapel jako Creedence Clearwater Revival nebo Airbourne. Já zase při skládání materiálu na novou desku hodně poslouchal třeba kapelu GOJIRA nebo Bruna a jeho HYPNOS. Prostě kde je inspirace, jdu do toho. Hrajeme to, co umíme nejlépe, a jestli to někdo nazývá rock’n’roll, nevadí nám to.

Novinka se jmenuje „D-Generace“ a avizovali jste, že je na ní cíleno i na postoj současné generace k životu a její závislost na digitálním světě. Je to jediné klíčové téma alba?
Klíčové téma alba? Ano… Připadá nám logické a prospěšné sdělovat lidem formou textů něco, nad čím by se mohli pořádně zamyslet. Náš basák Petr dělá úžasné texty, které mají duši. Nebaví mě česká scéna už i kvůli kapelám, které zpívají pořád jenom o chlastu, ženských a podobných hloupostech. Posloucháme to z rádií už asi dvacet let. Když tě někdo dvacet let přemlouvá v rádiu k tomu, abys chlastal sedm piv a jednu zelenou, je asi něco špatně. Kriste!!!!!

Myslíte si, že skutečně u mladých lidí dochází k jakési degeneraci?
Každá generace má své manýry. My kdysi hráli fotbal na hřišti a dnes hrajou mladí fotbal na tabletech. Je mi jich líto a budu se vždy snažit o to, aby mé dítě nepatřilo mezi ty, které prosedí u počítače a na Facebooku osm hodin denně… Záleží hlavně na rodičích.

Bylo pro vás těžké napsat české texty tak, abyste si za nimi stoprocentně stáli? V minulosti jste psali především anglicky.
Jak jsem už řekl, texty píše náš basák Petr. Je taková naše studnice dobrých nápadů, co se textů týče. Dával mi je průběžně číst a až na pár výjimek jsem se do nich vždy ihned ponořil. Angličtina je jednoduchá v tom, že když zapomeneš text na koncertě, tak to nevadí, lidi si toho málokdy všimnou. Jinak podstata textů v angličtině zůstává stejná, jako u českých.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Plány jsou jasné, tlačit novou desku kupředu, dostat ji mezi lidi. Hrajeme už osmnáct let a víme, že jsme udělali tak silný materiál, že můžeme konkurovat jakékoliv české profesionální kapele. A hlavně chceme hrát koncerty, o to nám jde asi nejvíc. To je podstata snad každé kapely.

Vznik: 1999
Místo: Jablunkov
Styl: metal-rock’n’roll
Zajímavost: Poprvé nahráli album pouze s českými texty

Diskografie
2001 Tears Of The Witch, EP
2002 Heavy Metal Resurrection, EP
2007 Price For The New World
2009 Zodiac
2012 Never Stop
2017 D-Generace

Sestava
Jan Šotkovský – zpěv, kytara
Petr Caputa – baskytara
Robert Mišun - bicí

Witch Hammer - Tak mě sjížděj



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
V reedici právě vydané u PHR vychází na vinylu legendární album "Otrávená generace" havířovských hardcoristů RADEGAST. Pro účely aktuální vinylové reedice došlo k remasterování původního zvuku Otynem ve studiu Davos. Nen... číst dále
MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli. MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Aktuality
Po několikadílném rochnění se v historii black metalu otáčí pražské nakladatelství MetalGate pozornost k dalším extrémním metalovým subžánrům. Tentokrát dojde na death metal a grindcore v opravdu výživné formě. "Choosing... číst dále
THE.SWITCH - Skrytý místa THE.SWITCH - Skrytý místa
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Recenze
REDHEAD – 76:42 crossover / metal... číst dále
SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
SIGNUM REGIS loni rozšířili diskografii o album „Undivided“, pár nápadů si však nechali stranou. Jedním takovým je skladba „No Middle Ground“, která vyšla jako samostatný singl. „Má trošku jinou náladu než ostatní skladby... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále