RIMORTIS: Nejlepší období se možná teprve blíží (+ videoklip)

Vydáno: 09.10.2017 09:13 - Jaroslav Špulák

Poděbradští speedmetaloví RIMORTIS mají bohatou historii a zajímavou současnost. Jejich sestavou prošla řada muzikantů, přičemž k posledním změnám došlo před vydáním aktuálního alba „Ozvěny minulosti“. Pro kapelu symbolizuje novou dobu, věří, že silnou a schopnou dobrat se k dvaceti rokům existence. Na otázky odpověděl baskytarista Vašek Mrzena.

Vaše nové CD „Ozvěny minulosti“ nahrála diametrálně odlišná sestava od té, která se podílela na předešlé desce. V čem je teď album RIMORTIS jiné?
Každá kapela se potřebuje nějak vyvíjet, nestát na místě, jít dál. To se nám od poslední desky podařilo dokonale právě tím, že se na nové podílela úplně jiná sestava. Samozřejmě to nebyl záměr, byla prostě jen náhoda, že kluci ze staré sestavy postupně kapelu opustili. Nicméně to je ten hlavní aspekt, který říká, proč je nová deska jiná. Nabízí nový výraz zpěvu, odlišné aranžmá kláves, jiného většinového autora a další.

Má nové album nějaký koncept?
Mnoho fanoušků mi po ty roky, co hrajeme, říká, ať napíšu textově koncepční album, nějaký příběh s dějem a zápletkou. Já se tomu zatím vyhýbám. Každá má píseň má svůj samostatný děj a příběh, žije si vlastním životem, nebude na koncertě vytržena z konceptu a obstojí sama o sobě. A příběhů jako takových má nové album v podstatě deset, tak proč jeden?

21. října nové album pokřtíte v Úmyslovicích u Poděbrad. Chystáte na křest nějaká překvapení?
Kromě tohoto zmíněného českého křtu na domácí půdě u Poděbrad už máme za sebou moravský křest v Sobůlkách u Kyjova, který se povedl a zaplněná sportovní hala se bavila stejně jako my. Žádné speciální překvapení jsme na křty nepřichystali, snad jen novou scénu v podobě pódiových plachet a samozřejmě jsme do playlistu zařadili skladby z nového alba.

V září vyšel klip k písničce „Třináctá komnata“. Jak vznikal a jak probíhalo natáčení
Tuhle skladbu jsme vybrali pro její jasný a zřetelný smysl, význam textu a také pro její hudební náplň, která tak nějak kompletně vystihuje současnou tvář kapely. Natáčení probíhalo v prostorách knihovny zámku Kačina u Kutné Hory pod vedením tvůrčí skupiny Artellery a bylo docela náročné. S výsledkem jsme moc spokojeni, líbí se nám kontrast toho zašlého prostoru s moderním oblečením a nablýskanými nástroji hudebníků.

Hrajete už od konce devadesátých let. Které období považujete za nejúspěšnější?
Záleží, co je úspěch. Pro každého je to něco jiného. Pro mě jsou to malé drobné střípky, jako třeba to, že kapela nepřerušila nikdy činnost po celých osmnáct let existence a přes časté obměny v sestavě. Dále pak to, že společně s DVD máme osm titulů, jejichž náklady se vždy rozprodají, že máme čtyři oficiální videoklipy, odehráno přes šest set koncertů… Nevím tedy, které období se dá označit za nejúspěšnější. Třeba se teprve blíží.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Dost věcí máme za sebou, vydali jsme nové CD, natočili klip, změnili vizuálně scénu, rozšířili jsme repertoár o nové skladby. Teď nás čekají podzimní koncerty a co možná největší propagace alba a klipu. To se protáhne na celý příští rok, takže je před námi zase jen ta poctivá mravenčí práce. A jelikož se nám pomalu blíží výročí dvaceti let existence, začneme přemýšlet, jak tuhle událost oslavit.

Vznik: 1999
Místo: Poděbrady
Styl: speed metal
Zajímavost: Před vydáním nového alba kapelu opustili tři členové

Diskografie
2000 Proud času
2002 Oheň a led
2004 Stín křídel
2006 Vesmírem plout
2008 Už bijí zvony (DVD)
2009 Deset kroků zpět (2CD)
2012 Peklo, co si říká svět
2017 Ozvěny minulosti

Sestava
Láďa Spilka – zpěv
Martin Čermák – kytara
Jirka Vrba - klávesy
Vašek Mrzena – baskytara
Vojta Zapadlo – bicí

Rimortis - Třináctá komnata




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení