Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
AWAKE: Kapela, na kterou by její členové sami chodili

AWAKE: Kapela, na kterou by její členové sami chodili

Vydáno: 23.02.2018 14:53 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

AWAKE si dali s debutovým albem opravdu na čas. Pod názvem „Never Too Late To Fly“ vyšlo v roce 2016, deset let po vzniku formace. Písně na něm jsou ovšem rockově šťavnaté, melodické a energické. Na otázky odpovídal kytarista Milan, zpěvák Vlasta a bubeník Tom.

Vaše debutové album vyšlo loni, po jedenácti letech existence kapely. Z jakého období písně na něm jsou, kdy vlastně začaly vznikat?
Milan:
Musím říct, že jsem v duchu přepočítával, že je to opravdu už jedenáct let. No nazdar, to je pomalu spíš na best-of, než na první desku. Důvod je ten, že jsme po tu dobu hráli především covery kapel jako AC/DC, Guns N’Roses a podobně.
Vlasta: Hodně nám to ale dalo. Myslím, že jsme se na tom dost naučili a spoustu věcí si o muzice uvědomili.
Milan: To určitě. Zpět k otázce, všechny písničky jsou nové, s výjimkou Why, ta je fakt asi těch jedenáct let stará.

Tvrdíte, že jste si založili kapelu, na kterou byste v Česku rádi chodili, ale ona tu chybí. Jaká tedy kapela jste, na čem stavíte a co preferujete?
Milan:
Jo, to často říkáme, ale nechci, aby to vyznělo namyšleně. Myslíme to spíš žánrově – mě se zdá, že v Čechách je buď pop-rock, anebo když to někdo rád tvrdší, rychle se překlopí do metalu. Ostrý, západně orientovaný a melodický hard rock na nakotlené Marshally, ovšem bez metalových prvků, tu moc kapel nehraje.
Vlasta: Je to tak. Třeba Milan mi sice dovolí ječet, ale Tom má zakázanou dvojšlapku.
Tom: Jo, strhávají mi za to prémie.

Jaké jsou vaše zahraniční vzory?
Vlasta:
O mně se v kuloárech ví, že miluju AC/DC a Iron Maiden.
Tom: Kolik máme v článku místa? Jen půl strany? Ok, tak s výjimkou dechovky a českého country si něco najdu ve všem. Od QUUEN po VADER. Jsem tak spíš metalista, ale to se v AWAKE nesmí říkat.
Milan: Já mám také rád hodně různorodé muziky, ale jestli si někoho troufnu nazvat vzorem, tak poslední desku a koncerty DEAD DAISIES. Ty fakt miluju a energie a zvuk té kapely je pro mě inspirující. Běžte na koncert a ten tlak vás vyhodí komínem!

O čem vaše skladby jsou, jaká jsou témata textů?
Milan:
Texty píšu já s naším americkým kamarádem Ianem Taylorem. On tvrdí, že píšu metaforicky až poeticky, ale nemyslí to zle. Rozhodně neřešíme globální oteplování ani politiku, ale spíš civilní témata ze života. Tak to má podle mě v písničce být. Nejvíc si asi cením textu ve skoro-ploužáku Sure Tomorrow, což je taková upřímná omluva ženám za to, jací my chlapi muzikanti jsme. Nemají to s námi lehké. Tímto zdravím svou ženu Danu.

Daří se vám koncertovat?
Milan
: Dosud bylo koncertů jen pár, protože plné složení kapely se dalo dohromady relativně nedávno. Ale už se to začíná rozjíždět, na březen máme naplánované miniturné Brno, Hodonín, Krnov, pravidelně hrajeme na festivalu Saňař cup, v jednání jsou festivaly Rockfest Kuřim, Rockové Chrlení, Basinfirefest, Beer fest, pivní slavnosti Holba a dál se uvidí.

Jaké máte nejbližší plány?
Vlasta:
Já mám dva. Svůj hlasový rozsah zvýšit o dva tóny a svůj hmotnostní rozsah snížit o dvacet kilo
Tom: Já si chci koupit obrovský rockový kopák, ve kterém se vyspím. Jak to budeme vozit, je starost někoho jiného.
Milan: Tak to já už jen suše dodám, že děláme na materiálu na druhou desku, která by hráčsky i zvukově měla být zas o level výš. Mám kamaráda Kubu, který má asi dvacet zesilovačů a patnáct kytar a dost s tím experimentujeme. Chceme být přece ta kapela, na kterou bychom sami chodili.

Vznik: 2006
Místo: Brno
Styl: hard rock
Zajímavost: V kapele hraje Tom Brtník, který v minulosti hrával v PANDEMII a RATTLE BUCKET

Diskografie
2016 – Never Too Late To Fly

Sestava
Vlasta Hemzal
– zpěv
Milan Čapoun – kytara a zpěv
Jiří Javorský – kytara
Lukáš Kůra – baskytara
Tom Brtník - bicí



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále