EREDAR: Mícháme i s heavy metalem

Vydáno: 30.03.2018 10:21 - Honza Sedlák

Děčínští EREDAR jdou na crossover od jiného lesa, než jak je posluchač zvyklý. Základem je totiž záliba v klasickém heavy metalu, na který se roubují další hudební vlivy. I díky tomu jsou tuze zajímavou kapelou. Venku mají debut „Game Over“. Na pár otázek odpověděl kytarista a zpěvák Jiří Šturma.

Jak vlastně vznikl název EREDAR. Má spojitost s hrou Warcraft?
Nemá, dlouho jsme hledali název, který by se nám líbil nám a který už nepoužívá jiná kapela. Pak přišel zpěvák s EREDAREM s tím, že jde o nějakou postavu. To podstatné nebylo, znělo to dobře a bylo rozhodnuto.

V hudbě EREDAR slyším kromě dominujícího crossoveru také odkazy na klasický metal. Pletu se?
Nepleteš. To souvisí s historií kapely. Začali jsme se scházet spíše v náhodné sestavě, neřešilo se, jaký styl kdo vyznává. Nápady se různě formovaly, ale klasický metal je asi pro všechny z nás základní stavební kámen.

Před časem jste veřejně vyhlašovali, že se album bude jmenovat „Crossover“. Tak proč nakonec „Game Over“?
To vycházelo z velké názorové pestrosti v kapele, která byla v něčem přínosem, ale nakonec přinášela i dost problémů.  Zveřejnění plánovaného, či spíše diskutovaného názvu bylo trochu unáhlenou akcí tehdejšího člena kapely. Některé věci musí uzrát. Jak jsi sám uvedl, naše hudba asi není typickým crossoverem a ten název neměl ani vztah k nějaké konkrétní skladbě z alba. S „Game Over“ přišel bubeník a je to i název jedné písničky. 

EREDAR je mladou kapelou, přesto jí prošla řádka muzikantů. Jaké byly začátky kapely?
Během krátké doby se sestava často měnila, protože původně jsme hráli převzaté a upravené věci, ale touha tvořit byla silnější. Ne každému to vyhovovalo, rozdílné byly i časové možnosti a celkový přístup k fungování kapely. Dnes Dan Smik zpívá a hraje na kytaru, na mě je kytara a občasná výpomoc se zpěvem, Ondra Kvapil sedí za bicími a Lukáš Gabriel má na starost basu.  Rytmická sekce se teď poctivě sehrává a kapele to hodně prospělo. Dan má cit pro hudbu v genech, nemusí ani moc dřít, takže mě kytarová a autorská spolupráce s ním nesmírně baví.

Máte venku klip k „Den D“, pokud se ale nepletu, jde spíše o fanouškovský počin. Počítáte s originálním klipem k debutové desce?
Ano, „Den D“ není oficiální klip. Plánujeme natočení originálního klipu a to právě ke skladbě „Game Over“, která je o touze riskovat a o tom, jaké ta vášeň má někdy následky. Je v ní energie, ale závěr je dost emotivní a to jsou přesně prvky, které já od hudby očekávám. Zrealizovat naši představu o tomto klipu bude asi náročné a tak je možné, že nakonec půjdeme úplně jinou cestou. Definitivní rozhodnutí padne po konzultaci s tvůrcem klipu.

Co koncerty? Dokážu si představit, že po vydání alba máte nějaké nabídky, zvláště po severu Čech, ale co zbytek republiky, ozval se někdo?
Dva koncerty mimo náš kraj už plánované máme a uvítáme další. Zatím jsme nikde naše vystoupení nenabízeli, chtěli jsme postavit repertoár, co vystačí na plnohodnotný koncert. To se myslím povedlo a teď rádi vyrazíme ven.

Každá kapela má nějaké své mety, které se samozřejmě časem mění. Jaké má EREDAR nyní?
Chceme si zahrát pro opravdu hodně lidí, zažít to vzájemné předávání energie mezi kapelou a publikem, jet nějakou šňůru po republice, poznávat nová místa a lidi.

Vznik: 2015
Místo: Děčín
Styl: metal/crossover
Zajímavost: V prvních měsících divoké turbulence v sestavě

Diskografie

2017 Game Over

Sestava
Jiří Šturma – kytara, zpěv
Daník Smik - kytara, zpěv
Lukáš Gabriel – baskytara
Ondřej Kvapil - bicí

Eredar - Den D




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení