Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
NASTY RATZ: Totální personální zemětřesení

NASTY RATZ: Totální personální zemětřesení

Vydáno: 07.05.2018 12:06 v sekci Rozhovory - Pavla Smoláková

Jake WidowPražští NASTY RATZ patřili k mladým glammetalovým kapelám v tuzemské metalové scéně. Minulý rok nastal zlom. Hrozilo, že přijde strmý konec. Vyzpovídali jsme zpěváka Jakea Widowa, co se stalo a jestli mají plány do budoucna. 


Dlouho nebylo o NASTY RATZ slyšet. Co se stalo?
Jake Widow: Totální personální zemětřesení. Důležité je, že teď jsme zase zpátky.

Krátce před pauzou, nebo chceš-li personálním zemětřesením, jste oznámili vystoupení na SleazeFestu v Německu.
Jake Widow: Konalo se. Byla to totální pecka. Začínali jsme oficiálně první koncert v nové sestavě, akorát den před tím jsme měli takovou rozehrávku u mě na vesnici pro spolužáky ze základky. Byl sem hodně nervózní. Skončilo se v jedenáct večer a už ve tři ráno jsme odjížděli do Německa, protože to bylo daleko, 800km. Byl tam úplně narvanej klub a lidi znali naše songy. Zpívali nejenom refrény, ale i celý sloky.

Jaký je hrát před hvězdami jako jsou SNAKEBITE, NITERAIN, SISTER, CRAZY LIXX?Jake Widow:. Ze začátku jsem se toho bál, ale skoro všechny ostatní kapely zůstávali celou dobu v backstagi. Na nás se přišli kouknout SPEEDSTROKE z Itálie, NITERAIN z Norska a SNAKEBITE z Německa. Měl jsem trému, ale jakmile jsem vlezl na pódium a viděl plný sál, užíval jsem si to.

Největší zážitek nebo zkušenost z SleazeFestu?
Jake Widow: Jeden nejmenovaný nás zklamal, hlavně kluky, protože k němu vzhlíželi, ale třeba Swan Hellion z BLACKRAIN je ten nejpřátelštější člověk. Přišel ke mně a ptal se, jestli mám co pít. Chápeš, já ho poslouchám od šestnácti a on se mě zeptá, jestli nechci pivo. Po koncertě jsem za ním přišel a chválil mu jeho zpěv a vejšky. Dával mi rady ke zpěvu, co se týče vejšek. Je to technika, kterou v Česku moc lidí neučí, naposledy snad Láďa Křížek v devadesátkách. Mám rád teplý vejšky, tak mi nezbývá nic jiného, než trochu studovat. Ještě jsme zavzpomínali se zpěvákem Dannym Rexonem z CRAZY LIXX na náš první zahraniční koncert, který jsme právě s nimi hráli. Pamatoval si koncert, nepamatoval si nás, což jsem zjistil, že je dobře. Krátce potom totiž vydali písničku All looks no hooks. Text popisuje kapelu, která se snaží nejdřív hezky vypadat a poté naučit hrát. Já jsem myslel, že to je o nás, že jsme špatná kapela, kterou viděl jako první.

Jake WidowPředstavíš nám v rychlosti novou kapelu?
Jake Widow: Určitě. Na kytaru je to Mick Rook. Nikdy neměl zkušenost s rockovými kapelami. Bude hrát tour s Bohušem Matušem  nebo bude součástí České filmovým orchestrem. Na tu kytaru opravdu umí. Mimo jiné je to i slušný skladatel i zpěvák. Na basu je to Xriss String. Multiinstrumentalista, umí hrát na dudy, na klavír, na všechno možný a kvůli nám vzal basu. Doufám, že je spokojený. Na bicími sedí KK Blaze – jazzman a folkař. Momentálně s námi hraje ve své první rockové sestavě vůbec.

Máte pořešené materiály s bývalými spoluhráči?
Jake Widow:: Oni hrají Made of steel a Price of Love. To mi nevadí. Songy jsou zaregistrované pod labelem, pod Osou, tak teoreticky bych z toho měl mít peníze. Je pravda, že já už jsem to vyplňoval sto krát a nikdy mi peníze nepřišli, ale třeba to jednou přijde. Když budou hrát naše songy, tak jedině dobře. Není jediná skladba, na které bych neměl autorský podíl.

Nepřijde ti divné, že tvoje písničky teď zpívá někdo jiný a to Peter Duff z DOUBLE RAW?
Jake Widow: Popravdě, je to dost zvláštní a neumím si ho představit např. v Made of Steel. Nikdy jsem od něj neslyšel vysoký refrény. Neříkám, že to nedokáže. Po tom našem rozpadu jsem dostal silně přes držku, omezil jsem většinu aktivit a chodím tři krát do týdne po dvou hodinách na zpěv a samozřejmě trénuju i doma. Každopádně zpívá moje texty. Nevím, jak se cítí, když zpívá Price of Love - je to docela intimní věc.

Co plánujete teď?
Jake Widow:: V květnu máme víkend v Itálii, to domlouváme vždy na teplejší počasí. To máme Janov, Florencii a Rovellascu. V srpnu hrajeme na Hard and heavy open air fest v Železným Brodě a ve Vinoři Vinoř se fest. Pak budeme vystupovat v Týnci nad Sázavou. Na prosinec chystáme velkou akci, ale ještě nemáme potvrzeného headlinera. Jestli vyjde někdo z těch tří, které máme v plánu, tak to bude totální pecka.

Bude nová deska?
Jake Widow:: Bude, pokud ji lidé budou chtít. My jsme se rozhodli, že už nebudeme vydávat desku jen proto, aby byla vydaná, ale půjdeme po singlech. Má to výhodu, že budeme vědět, jestli se to fanouškům líbí nebo ne. Když se song nebude líbit, tak na desce nemá co dělat. Tento rok jsme se rozhodli nehrát nic, dokud to nebude vydané. V Cross Clubu jsme hráli jen jednu novou věc, ale to neznamená, že jen jednu máme hotovou. Máme jich asi pět. Datim nové desky bude říjen, listopad 2019. Můžu slíbit, že dokud to nebude tak dobrý, abych to já poslouchal každý den, nevyjde. 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
PAČESS a Bára Basiková mají připravené nové album PAČESS a Bára Basiková mají připravené nové album
Vydáno: 19.03.2024 v sekci Aktuality
Po společné skladbě, videoklipu a pár koncertech nabylo spojení pivního ambasadora Pačesse s Bárou Basikovou reálné podoby a Bára se přidala ke skupině. Album Pačess & Bára Basiková, které dostalo název "Katechismus... číst dále
Melody metaloví SEBASTIEN procitají s novým singlem Quo Vadis Melody metaloví SEBASTIEN procitají s novým singlem Quo Vadis
Vydáno: 18.03.2024 v sekci Aktuality
Čas se naplnil a v pátek 22. března vychází nový singl SEBASTIEN. Moderní metalový song „Quo Vadis“ se stane předzvěstí stejnojmenného alba, které spatří světlo světa 28. června. Jedenáctipísňové album bude obsahovat... číst dále
YBCA chystá nové album YBCA chystá nové album
Vydáno: 18.03.2024 v sekci Aktuality
Brněnští loupežníci YBCA oznámili příchod svého třetího alba. Deska dostala název "Brno Rockstars" a je kompletně věnována městu Brnu a příběhům, které v nich lupiči YBCA zažili. Na desce se poprvé představí i nov... číst dále
Tak tohle tu ještě nebylo – filmová sbírka láká na zatčení ve Vatikánu! Tak tohle tu ještě nebylo – filmová sbírka láká na zatčení ve Vatikánu!
Vydáno: 17.03.2024 v sekci Aktuality
Tvůrci černé vlastenecké komedie Ďáblova sbírka nabízejí na platformě Startovač netradiční cenu své crowd funding kampaně – zatčení hlavního dárce ve Vatikánu.„Přímá akce ve své nejčistší podobě. Staňte se součást... číst dále
Rock for People odhaluje CZ/SK scénu Rock for People odhaluje CZ/SK scénu
Vydáno: 17.03.2024 v sekci Aktuality
Rock for People, který od 12. do 15. června otevírá v hradeckém Parku 360 festivalové léto, představuje československou scénu, která doplní již oznámené J.A.R., VYPSANOU FIXU nebo THE ECSTASY OF SAINT THERESA. Fanoušci se mohou... číst dále