Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
STATUS PRAESENTS jsou dickheadi k pohledání

STATUS PRAESENTS jsou dickheadi k pohledání

Vydáno: 30.06.2018 15:47 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Dlouhých pět let trvalo, než se znovu objevila hardcore metalová hydra STATUS PRAESENTS, která oblažuje tuzemskou scénu od roku 1996. A vrátila se v kotrmelcích, když sice neztratila nic z hudební razance, ale nastoupila cestu využití rodné češtiny.


Máte už ohlasy na novinkové album "Atrum Tremorandum"?
Zatím víceméně pozitivní, jak na češtinu, tak – hlavně – na nový zvuk desky, se kterým jsme si fakt dali práci. Chtěli jsme to udělat jinak než desky předtím. A myslíme, že se to povedlo.

Všiml jsem si, že valná většina kapel, které přežily devadesátá léta, se časem k češtině propracovala. Čím to je? Ztrátou ambicí nebo naopak nabytím ambicí, pohodlností nebo naopak chutí zkusit to jinak než v zajetém stereotypu?
Nevíme, jak u jiných kapel, ale u nás je to asi od všeho trochu… Nejvíc toužíme po tom, aby všichni zpívali s námi. A touhle deskou je k tomu vybízíme.

I hudebně je slyšet, že se kapela za těch pět let posunula. Čím to, že je slyšitelně temnější?
Došlo k tomu, že jsme doplnili sestavu o dalšího člena. A cesta k temnu už se nedala zastavit.

STATUS PRAESENTS jsou léta spojení s extrémními bikery. Jak to mají jednotliví členové kapely, taky jezdíte po stěnách jako Michal Mároši?
Teď už jezdíme jenom rekreačně. Ale tenhle zabiják nás pořád baví. Poprvé jsme se setkali, když jsme hráli s Paulou Wild v Radosti FX a Michal tam seděl na baru. Dělali jsme na sebe navzájem dojem a dali to dohromady.

Kde se vlastně bere ta síla znovu nakopnout motor, nasoukat se do dodávky a vyrazit na druhý konec republiky? Přece jen už vám není dvacet…
Machometal je na doživotí. Z toho nejde vystoupit. A síla se bere převážně z mletýho masa a destilovaný kukuřice. . .

Když jste v šestadevadesátém začínali, tušili jste, že by STATUS PRAESENTS mohli „jet“ i v roce 2018?
My to věděli od začátku. Plán byl nikdy neskončit.

Diskografie:

Atrum Tremorandum 2018
El CripleBro 2013
Machochistaan 2009
Crematory Country 2007
Aatra 2005
Come Alive 2003
510 2002
Ready To Fly 2001
Way To The Lord 2000
Demo 00 2000

Sestava:

Tomáš Vlček – kytara, mandolína, ukulele, zpěv

Petr Brumlich – bicí

Vojtěch Kopřiva – zpěv

Petr Černý – basa

Patrik Kuthan – kytara, ukulele

Jindřich Číp – prezident


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
THE WANDERING - Zlatodějství THE WANDERING - Zlatodějství
Vydáno: 02.06.2020 v sekci Recenze
VLASTNÍ NÁKLAD - 32:10, instrumentální prog rock/metal... číst dále
Břitva 2019 oceňuje mistry tvrdé až extrémní hudby Břitva 2019 oceňuje mistry tvrdé až extrémní hudby
Vydáno: 02.06.2020 v sekci Aktuality
České rockové ceny Břitva, zaměřené na převážně ostřejší formy rocku, metalu, punku či hardcoru, oznamují konečné výsledky za rok 2019. Stanovilo je 38 hlasujících z několika magazínů, fanzinů či webzinů a vyhlásil Petr... číst dále
YEAR OF PLUTO - Naší prioritou je brzy natočit videoklip YEAR OF PLUTO - Naší prioritou je brzy natočit videoklip
Vydáno: 01.06.2020 v sekci Rozhovory
Jestli se od pražské hard rockové kapely YEAR OF PLUTO dočkáme někdy klasického alba, jejich baskytarista Majkl neprozradil. Ale v duchu filozofie, že hudba je pro členy kapely především koníček, a chuť hrát živě pro živé lidi je... číst dále
Za Spark! Za Spark!
Vydáno: 29.05.2020 v sekci Aktuality
Koronavirus zasáhl do chodu Sparku více než jsme mysleli a chtěli. Situace není jednoduchá a my jsme museli přijmout opatření, abychom zachovali časopis v jeho stávající podobě. Mimořádně tedy uveřejňujeme úvodník šéfredaktora... číst dále
Je dobojováno! Vítězem Spark Fresh Blood 2019 je PURNAMA Je dobojováno! Vítězem Spark Fresh Blood 2019 je PURNAMA
Vydáno: 22.01.2020 v sekci Fresh Blood
Šestý ročník Spark Fresh Blood zná svého vítěze, je jím turnovská death/blacková smečka PURNAMA. V těsném závěsu za ní skončili tachovští NEUROTIC MACHINERY a táborští ENDLESS DRAIN. Všechny tři kapely však odvedly... číst dále