MANUAL: Semknutí kejklíři z říše hard'n'rollu

Vydáno: 30.01.2019 11:56 - Czech Blade

Hradecká rocková smečka působí na tuzemské scéně deset let, během kterých pánové vydali už celkem pět nahrávek. Píle jim tedy opravdu nechybí.
Asi ještě nikdy jsme v Tuzemském podhoubí neměli kapelu z ranku hard’n’rollu. Můžete vaše specifikum přiblížit našim čtenářům?

Ani se nedivím, že jste tu nikoho z tohoto ranku neměli, ten styl jsme totiž vymysleli my. (smích) Naše tvorba má dvě polohy – jednu tvrdší, tónově hustší a druhou šlapavější, melodičtější. A jelikož nám fanoušci dávají nejednoznačnou zpětnou vazbu, kterým směrem by nás rádi viděli se ubírat, pokračujeme v tvorbě tak, jak to z nás přirozeně padá.

Zpíváte v češtině. Neuvažovali jste někdy o užití zpěvnější angličtiny?

Ne. Už od začátku máme jasno v tom, že budeme psát české texty. Máme náš rodný jazyk rádi a máme rádi i slovní výzvy, které jeho užívání při tvorbě přináší – dáváme pozor, abychom nebyli laciní nebo breptaví. Další zásadní důvod je to, že nikdo z nás neovládá angličtinu na použitelné verbální úrovni. A neumětelská výslovnost je prostě trapná.

Jak je to s těmi kytarovými sóly za hlavou? Jde jen o špičkování, nebo skutečně oplýváte takovými schopnostmi?

Sóla za hlavou si s oblibou dává náš frontman Vašek. Nemine koncert, aby se takto nepředvedl. A díky bezkabelovému systému rovnou i mizí z pódia mezi lidi. Ostatní ovšem taky umí parádní kejkle – bubeníkovi padají při hraní paličky z rukou, škodolibý basák neustále rozptyluje a rozhazuje kytarovou sekci a nový vystresovaný kytarista ani neví, v jaké kapele hraje. (smích)

Jste vítězi soutěže SUMOROCK výzva. Změnil vás úspěch nějakým způsobem?

Bohužel ano, kytaristi jsou ještě arogantnější, než dříve a bubeník přestal cvičit. Jen ten basák si to svoje pum-pum hraje pořád dál. (smích) Ne, samozřejmě jsme zůstali stejní, jen jsme semknutejší a více na sobě makáme. Máme totiž ještě rozhodně kam růst.

Jak bude vypadat videoklip, který natočíte jako součást výhry?

Klip je již natočen, a právě prochází fází stříhání.  Točili jsme ho v neskutečně působivé lokalitě Orlických hor, v kostele sv. Matouše. Je dělán k titulce „Píseň pro živý“, která je o nelehkém vyrovnání se s odchodem blízkých.  Na výsledek se moc těšíme a vám všem ho předvedeme 26. ledna v pardubickém klubu Žlutý pes a později v pořadu Czech Blade na TV Rebel.

 

Diskografie:

2008 Morbus Crohn (demo)

2009 Co nás ještě čeká

2012 Třeba se to změní

2015 Tak se měj

2018 Píseň pro živý

 

Sestava:

Vašek "Áda" Brzek – kytara, zpěv

Jarda "Doctor" Jenčo – kytara, zpěv

Honza "Pigi" Bakeš – baskytara, zpěv

Mirek "Mirec" Hornych – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení