Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
HARDMOK: Čtyřhlasá legie v područí bigbítu

HARDMOK: Čtyřhlasá legie v područí bigbítu

Vydáno: 16.03.2019 10:50 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Hradecká partička svérazných muzikantů umí. Svoje schopnosti prokázala i na posledním cédéčku s názvem "Pošli to dál!" Tak tedy posíláme.


Sire, kapelu HARDMOK údajně tvoří muzikanti, kteří hrávali docela jinou muziku než hard rock, z jakých hudebních podhoubí se vlastně sestava rekrutuje?

To je hezká otázka hned na úvod. V podstatě je to pravda, na jedný straně spektra byl určitě Míra Šeda za bubnama, kterej inklinoval, a troufám si říct že inklinuje stále k tvrdý muzice obecně. Láďa je jasně hardrockovej kytarista, Libor asi taky, ale má tam prvky popu a Zbyněk je takovej všestranej. Dokonce hrál i folk. Já to mám tak někam od funky, jazzrocku až po hardrock. Je třeba ale říct, že se bavíme o našich kořenech, a ne o tom, co děláme za muziku. To jsou dvě různé kapitoly. Naše vize je jasně HARDROCKOVÁ a podle Petra Korála i trochu do metalu. Při tvorbě se soustředíme na to, abychom měli jasnou tvář a osobitej sound . Proto si i částečně stavíme aparáty, a proto si vybíráme s kým a jak nahrávat a spolupracovat. Ve všem nám strašně pomáhá Miloš Dodo Doležal a jeho syn a z jeho studia v Žírovnici jsou i všechny naše nahrávky.

Charakteristickou známkou vaší tvorby jsou čtyřhlasé vokály. Jak složité je pro vás vytvářet jednotlivé linky?

Díky tomu, že jsme všichni poměrně zpívající a s různými hlasy, je to poměrně jednoduchý. Vždycky je tisíc nápadů a linek a pak se prostě jen redukuje a redukuje, aby z toho nebyla opera a neztratilo vše na přímočarosti. Hodně se pak dodělá až ve studiu, hlavně na aranžích, protože ne všechno zní dobře, když je to složitý… někdy dokonce pějem unisono pro sílu a pocit. (smích) Je fakt, že kapel se čtyřma vokálama moc není, a to chcem považovat za svoji výhodu.

Důležitou součástí vašeho uměleckého projevu se staly videoklipy. Tvoříte je sami nebo máte k dispozici produkční tým?

Každá partička to má jinak a my nechceme vyrábět kvanta nekvalitních klipů, které zapadnou a nikdo po nich nehlesne. Navíc obecně naše společnost je fascinovaná vizuálníma podnětama a tak jsme zvolili cestu kvality. Všichni se crcaj s muzikou a pak to pohřbí špatným videoklipem. My jsme vsadili na mládí a spolupracujeme se skupinou mladejch, nadějnejch filmařů, kteří se shlukli do skupiny okolo Jardy Berana, která si říká Hlízwood a těm se snažíme dát co nejvíce volna při tvorbě videoklipu a ztvárnění našich představ. Samozřejmě nedisponujeme smlouvama s nahrávacíma společnostma ani bezednýma fondama, ale prostě něco to stojí a jdem krok za krokem. Až ušetříme, tak máme.  Je to naše zábava. Všechny lehce najdete na netu.

Jak daleko jste s pracemi na nové desce?

Je to asi čtyři měsíce, co vyšla druhá deska „POŠLI TO DÁL“, tak máme plnou hlavu s jejím uvedením k našim příznivcům a širšímu publiku, nicméně lhal bych, že už se nebavíme o nové a vypadá to, že už jsou ve futrálech kytar schovaný i nějaký ty kostry budoucích pecek. Je to ale fakt brzo a říkáme si, že půjdem točit, až to bude mít smysl a budem mít dost kvalitního materiálu. Třetí desku nechcem uspěchat. V mnoha případech rozhoduje o úspěchu a neúspěchu kapely. Máme vize, jak má vypadat a chcem se jí věnovat a neodfláknout to. Zatím se můžou fanoušci seznámit s dvěma prvníma deskama a myslíme si, že i ty mají zatím aktuálnost. Ke každé desce chceme také odehrát adekvátní počet živejch vystoupení. Se vším nám pomáhají dva lidičky, bez nichž by nic nebylo, a to je naše       PR managerka a grafička „Francouzka“ a manager Petr Blexa Bolehovský. Všichni bez smlouvy. (smích)

Můžete se pochlubit svým originálním pivem s názvem Hardmok z pivovaru Letohradský jelen. Jak jste se ke své vlastní značce dostali?

Máme pivo rádi a produkty některých „europivovarů“ nám prostě nechutnaly. Jednou jsme si řekli, že to prostě zkusíme jinak, že prostě chceme pít pivo, po kterým nás nebude bolet hlava a tak dál a tak dál. Díky kamarádovi z Hradce Králové jsme se seznámili s majitelem a sládkem Letohradského Jelena. Když jsme za ním přišli, říkal, že nám žádný prachy nedá. (smích) A my na to že žádný nechcem, ale naopak, že chcem pivo, které ponese naši značku a bude mít osobitou recepturu, která nám vyhovuje. Říkal, že nic takovýho nikdy neslyšel, ale že do toho jde. Pivovar má výhradu prodeje a kapela nemá z prodeje žádný zisky. Slovo dalo slovo a šlo se vařit, testovat, ladit. Jako všechno je něco za něco, a tak je pivo chuťově přesně podle našich představ – hořký, bez konzervačních látek a nefiltrovaný, se specifickým nádechem Letohradské vody a třikrát chmelený – jen barva je světlejší. Ale to je nedostatek, který nám nevadí. Než přibarvovat, to radši nic. Pivo se čepuje na našich akcích a v Bohumilči No.59. Nebo je k dostání přímo v pivovaru.

 

Diskografie:

2016 Našlápnuto

2018 Pošli to dál!

 

Sestava:

Sir Mike Voigts – zpěv

Vláďa Šmejda – kytara

Libor Vohralík – kytara

Zbyněk Gejza Udržal – baskytara

Míra Šeda – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále