Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
ROSA NOCTURNA: Všechno zlé je pro něco dobré

ROSA NOCTURNA: Všechno zlé je pro něco dobré

Vydáno: 06.06.2019 00:00 v sekci Fresh Blood - Jan Moravec

O tom, jak se brněnskou kapelu ROSA NOCTURNA, nacházející se před dvěma lety téměř ve stavu klinické smrti, podařilo nejen udržet při životě, ale i rozvinout ji do krásy vypráví kapelník a kytarista Tonda Buček.


Představ prosím kapelu ROSA NOCTURNA a její historii.
ROSA NOCTURNA je symphonic-power metalová kapela z Brna. Ovšem neradi bychom se škatulkovali. Myslím, že naše hudba má přesah do více žánrů, aktuálně zejména folk metalu a filmové hudby. Do budoucna to bude zřejmě ještě pestřejší.
ROSA vznikla už kdysi hodně dávno, nicméně v roce 2017 nastal důležitý zlom. Z kapely totiž odešli všichni moji spoluhráči a já na to zůstal sám. Nechtěl jsem se ovšem jen tak vzdát, kapelu ukončit a pak chodit brečet na facebook jak je to s hudbou špatný. Takže jsem pokračoval sám a s hosty jsem natočil třetí album "Za hradbami času". Podle výsledku si dovolím souhlasit s rčením, že všechno zlé je pro něco dobré.
Nyní jsme už téměř kompletní, chybí nám jen bubeník, abychom mohli vyrazit pravidelně hrát koncerty. Není zde nutné rozebírat detaily, neboť každý si o nás může přečíst všechny informace na našich stránkách www.rosanocturna.cz.

Co z vaší historie považuješ za nejdůležitější okamžik či událost?
Jak jsem už řekl, přeformování kapely v novou sestavu a natočení alba "Za hradbami času". Od té doby se snažíme kapelu mnohem víc propagovat a dělat všechno na vyšší úrovni. Ať se zvuku nahrávek týká nebo třeba grafiky a image kapely.

Co Tě nejvíc přitahovalo na soutěži Fresh Blood, s jakými ambicemi jste se do soutěže přihlašovali?
Přihlásili jsme se proto, abychom vyhráli. Jak jinak! (smích) Samozřejmě to záleží na našich fanoušcích a ostatních metalheads, jestli nám dají dostatek hlasů. Nicméně už i postup do semifinále nás těší. Je to pro nás jakási zpětná vazba, že dělat věci poctivě a pořádně se vyplácí. A také je to forma propagace, za kterou jsme nesmírně vděční.

Finále Fresh Blood bude mít koncertní podobu. V čem si myslíš, že je největší síla ROSY NOCTURNY pro živá vystoupení, čím můžete na návštěvníky vašich koncertů nejsnáz zapůsobit?
Naše největší síla je rozhodně v hudbě a naší pódiové show. Už z dřívějších koncertů máme ověřeno, jak fanoušci pozitivně reagují. Nyní jsme k tomu přidali ještě image, kostýmy a máme naplánované i další rekvizity na pódium. Navíc dost interagujeme s publikem, což se nám hodně osvědčilo.

Jak se chystáte na letní sezónu, kde vás bude možné během léta vidět?
Kvůli chybějícímu bubeníkovi zatím nemůžeme pravidelně koncertovat. Věříme ale, že se nějaký zapálený bicman brzy najde a my vyrazíme.
Ovšem nezahálíme. Přes prázdniny budeme nahrávat nové EP. První singl už je téměř hotový. Kromě stálých členů kapely jsme pozvali opět plno zajímavých hostů, takže je určitě se na co těšit. A samozřejmě budeme dokončovat videoklip, který právě natáčíme.

Můžeš k videoklipu chystanému na skladbu "O lásce, o válce a o krvi" prozradit víc - proč jsi zvolil právě tuhle skladbu, kdy chcete klip představit, co v něm vašim příznivcům nabídnete, jak se podařilo domluvit spolupráci s Heri Joensenem?
Když jsem tuhle písničku před lety psal, ten klip jsem celou dobu viděl před očima. A když jsme pak zvažovali, kterou další písničku po "Alegorii smrti" ztvárnit hraným klipem, nešlo to jinak. Musel jsem si splnit svůj sen, jinak bych nemohl klidně umřít. Také si myslíme, že tímhle songem můžeme oslovit širší publikum, protože se právě v této písničce nejvíce prolíná folklór a metal. Docela zajímavé spojení, což nám potvrdilo i mnoho našich posluchačů. Klip pustíme do světa hned jak bude hotový, což doufáme bude do konce prázdnin. Teď v červnu nás ještě čeká natáčení a pak začne postprodukce, která nebude vůbec lehká. V písničce totiž ukážeme regulérní bitvu z napoleonské doby. Natáčeli jsme ji přímo na státním hradě Veveří. Střílelo se z pušek i z děl a hodně se tam umíralo. Dále jsme natáčeli v historické vesničce Tvrz u Rosic a ještě nás čeká natáčení mimo jiné ve Skanzenu na jižní Moravě. Což je regulérní historická vesnice pod Národním ústavem lidové kultury. Mimochodem se tam natáčelo nespočet filmů a pohádek.Takže výprava klipu bude opravdu velkolepá. V podstatě se bude jednat o krátký hraný film, kde se v různých rolích představí členové kapely a mnoho dalších komparzistů. A k tvojí otázce na Heriho. Hlavního hrdinu hraje náš kytarista Petr Vosynek, hlavní hrdinku zpěvačka Viktorie Surmová no a Heri je její přítel. Takže si vzal třetí hlavní roli, jejího manžela.
Jak už jsem jednou říkal. Všechno zlé je pro něco dobré a nás osud a v podstatě série několika událostí nás spojila i s frontmanem věhlasné kapely Týr. Věříme tedy, že se posluchačům zalíbíme a přihodí nám své hlasy do Spark Fresh Blood. A pokud už hlasovali pro někoho jiného, tak si nás alespoň poslechnou a mrknou na naše klipy.

Profil ROSA NOCTURNA


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále