Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
CRUEL: Nadčasově bez ohledu na čas

CRUEL: Nadčasově bez ohledu na čas

Vydáno: 11.06.2019 11:06 v sekci Fresh Blood - Jan Moravec

Hudba pražských progresivců CRUEL v sobě ukrývá velmi bohatý svět. Možná i to je jeden z důvodů toho, proč časový úsek mezi prvním a druhým albem dosáhl devíti let. A byť zpěvák Zbyněk Pošmura neprozradil, zda i vznik desky následující nebude o dlouhém cestování časem, z jeho slov je patrné, že CRUEL nezahálí.


Představ prosím kapelu CRUEL a její historii.
Skupina CRUEL vznikla v květnu roku 2002 na troskách dvou regionálních kapel. Od počátku začala pravidelně koncertovat v klubech i na festivalech a po ustálení sestavy a vyřešení hudebního směřování nachystala pro vnímavé posluchače v roce 2008 debutovou nahrávku „Ekvilibrium“, která sklidila nadšený ohlas a výborně si vedla i ve výroční anketě Břitva 2008. Snaha o posunutí hudebního výrazu souboru vyvrcholila na počátku roku 2011 příchodem sólového zpěváka, se kterým jako první počin vychází v roce 2012 akustické EP „Krutá tráva“. Druhé řadové album "Entelecheia" vychází v dubnu 2017 a představuje aktuální směrování kapely.

Co z vaší historie považuješ za nejdůležitější okamžik či událost?
Dokončení CD "Entelecheia".

Co Tě nejvíc přitahovalo na soutěži Fresh Blood, s jakými ambicemi jste se do soutěže přihlašovali?
Nějaký větší smysl nebo důvod bych v tom nehledal. Soutěž je propagovaná na Bandzone, kde máme profil, týká se to tvrdší odnoží, takže žánrově je tam i určitá stylová blízkost.

Finále Fresh Blood bude mít koncertní podobu. V čem si myslíš, že je největší síla CRUEL pro živá vystoupení, čím můžete na návštěvníky vašich koncertů nejsnáz zapůsobit?
V současné době na našich koncertech propagujeme hlavně CD "Entelecheia". Pokud někoho naše poslední CD zaujalo, tak určitě nebude zklamaný. Postupně začneme zařazovat i skladby z chystaného CD.

Jak se chystáte na letní sezónu, kde vás bude možné během léta vidět?
Nejsme koncertně příliš aktivní kapela už vzhledem k okrajovému žánru. Hrajeme tam, kde si nás někdo pozve. Léto 2019 je zatím bohužel netknuté. Tím je větší čas se zaměřit na skládání a studiovou práci, takže třeba pohneme víc s novou deskou… (smích)

V únoru jste na svých stránkách avizovali, že tvoříte nové písně tak, aby se další album stihlo o něco dříve než za devět let. Co se tedy u CRUEL aktuálně děje, přinese chystaná deska zase tak progresivní vývoj kapely jako byl posun mezi alby „Entelecheia“ a „Ekvilibrium“?
Nová deska bude navazovat na tu předchozí. V současné době máme rozdělány tři delší kousky, což vzhledem ke stopáži by možná mohla být i necelá polovina CD. Jednu novou skladbu jsme už zařadili do koncertního playlistu.

Profil CRUEL

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále