Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
ARTHEDAIN: Netypická blackmetalová energie

ARTHEDAIN: Netypická blackmetalová energie

Vydáno: 13.06.2019 00:00 v sekci Fresh Blood - Jan Moravec

Cesta amerického muzikanta Charlese Wolforda, leadera blackové kapely ARTHEDAIN, může být pro hudebního našince poměrně neobvyklá - ze Spojených států doputoval přes Německo až do Prahy a našel i dost důvodů k tomu, aby již neměl v plánu se za oceán vracet.


Představ prosím kapelu ARTHEDAIN a její historii.
ARTHEDAIN byl založen v roce 2014 jako sólo projekt. Po prvním EP ve vlastním nákladu jsem potkal Tobiase Schulera (z Der Weg einer Freiheit) na festivalu With Full Force v Německu a začali jsme přemýšlet o spolupráci na dalším EP ARTHEDAINU. Vydali jsme v prosinci EP “Arias Exalted”, které bylo dost dobře přijato a byl jsem s ním moc spokojený. Potom jsem měl skoro tři roky pauzu, přestěhoval jsem se do Prahy a začal pracovat na prvním celém albu. V roce 2018 se přidal Nick Colvin a přispěl většinou riffů a nápadů na nové písničky, zatímco já jsem psal texty. Tyto songy se staly konceptem našeho alba “Infernal Cadence of the Desolate”. V tomto období jsem se taky rozhodl převést ARTHEDAINU ze studiového projektu k živým vystoupením, takže jsme do kapely přivítali ještě Ilyu Tabachnika a Ondřeje Žádného.

Co z vaší historie považuješ za nejdůležitější okamžik či událost?
Za nejdůležitější událost považuji Hellhammer tour, který jsme jeli letos na začátku roku, protože tyto čtyři koncerty byly první, které jsme hráli naživo a chtěli jsme trošku otestovat, jestli by naše songy fungovaly v prostředí koncertů. Jsem z výsledku nadšený a chtěl bych s ARTHEDAINEM dál vystupovat naživo na akcích a festivalech.

Co Tě nejvíc přitahovalo na soutěži Fresh Blood, s jakými ambicemi jste se do soutěže přihlašovali?
Baví mě Spark a když jsem viděl, že je v něm soutěž, rychle jsem ARTHEDAIN přihlásil. A jsem rád, že jsem to udělal, protože jsem díky soutěži měl možnost najít skvělé kapely z Česka, které jsem předtím neznal.

Finále Fresh Blood bude mít koncertní podobu. V čem si myslíš, že je největší síla ARTHEDAIN pro živá vystoupení, čím můžete na návštěvníky vašich koncertů nejsnáz zapůsobit?
Arthedain během vystoupení vytváří energickou atmosféru, což je myslím pro black metalovou kapelu trochu netypické. Baví nás pohyb na pódiu a interakce s publikem. Některé z našich písniček mají i breakdowns, což je vždycky parádní hrát naživo.

Jak se chystáte na letní sezónu, kde vás bude možné během léta vidět?  

Teď jsme právě vystoupili na open air festivalu In Flames We Trust v Modré Vopici. Žádné další potvrzené plány s kapelou na léto nemáme kvůli osobním a profesním závazkům všech členů. Možná ale něco vymyslíme, nic není vyloučené.

Na svých stránkách charakterizujete svou kapelu sloganem „Z USA, nyní se sídlem v Praze?“ Co vás přivedlo do Prahy a můžeš uvést, zda se v něčem zásadním liší black metalová scéna za oceánem a v Praze?

Než jsem se přestěhoval do Prahy tak jsem tři roky žil v Německu a už tehdy jsem věděl, že se do Států nechci vracet. Praha byla dalším logickým krokem, protože jsem ji několikrát navštívil a moc ji jako město obdivoval. Do toho jsem začal chodit s českou přítelkyní, ze které je teď moje manželka. V Česku žiju už skoro pět let a mám v plánu zůstat.

K té black metalové scéně - mám dojem, že je v Česku víc eklektická a experimentální, než v USA. Kapely se tady nebojí vyzkoušet nové věci a zapojit nepravděpodobné vlivy k vytváření unikátních kousků. Připadá mi, že v Americe jsou kapely v přístupu k muzice vice tradiční.

Profil ARTHEDAIN


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
JOKER’S IV - Pink World JOKER’S IV - Pink World
Vydáno: 16.04.2024 v sekci Recenze
DIGITON MUSIC – 39:25, hard rock / glam rock... číst dále
YBCA loupí ve Vile Tugendhat YBCA loupí ve Vile Tugendhat
Vydáno: 16.04.2024 v sekci Aktuality
Brněnští loupežníci YBCA vydají 1.5. svoje třetí a kompletně autorské album "Brno Robstars". Deska představí jedenáctku songů, které kapela věnovala svému městu Brnu a svým loupežnickým skutkům v tomto štatlu, takže... číst dále
EPIDEMY - Thrash metal nenechává na nikom nit suchou EPIDEMY - Thrash metal nenechává na nikom nit suchou
Vydáno: 15.04.2024 v sekci Aktuality
Byť se životopis pražské thrashové formace EPIDEMY začal psát už v roce 2005, název debutového alba „Rány osudu“ by mohl být dobrým odůvodněním toho, že s druhým dlouhohrajícím albem, nazvaným „Zrůdy v nás“, se EPIDEMY... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále