Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
KOUDELNÍKŮV SYN - Opus Magnum

KOUDELNÍKŮV SYN - Opus Magnum

Vydáno: 19.07.2019 00:00 v sekci Recenze - Czech Blade

VLASTNÍ NÁKLAD, black-thrash metal - 29.36


KOUDELNÍKŮVSYN_cdKOUDELNÍKŮV SYN sa už nejaký ten piatok pohybuje na českej scéne, v poslednom období si prešiel markatnými zmenami v obsadení. Z pätice muzikantov zostal sám Robert Svoboda. Ani tento aspekt nezastavil Svobodu od toho, aby sa pustil do nahrávania dosky. Robert ukázal, že na to, aby kapela znela zlovestne, nemusí hrať rýchlo a byť čo najhlučnejší. Skôr je potrebné mať dobré nápady, a správne aranžmány. Zo samotných skladieb a aranžmánov je cítiť, že Robert Svodoba strávil mnoho času nad kompozíciou. Čo robí muziku kvalitnou, sú detaily a momenty.
Po konceptuálnej stránke KOUDELNÍKŮV SYN neprišiel s ničím prelomovým, albumy o neskorej reneseancii či osvietenstvu boli už dávno predtým, a ešte prídu. Obzvlásť dobrý text sa nachádza na „Víra tvá, je mým okovem“. Synopsis ku konceptu som si dovolil prebrať z oficiálnej stránky KOUDELNÍKOVA SYNA: „Psal se rok 1582, kdy 20. července nad Horou Kutnou zářila obrovská krvavá Luna. Více, než jindy a ještě krvavěji, než jindy. Předzvěst zlých časů. Havíř Januš tomu zvláštnímu jevu moc pozornosti nevěnoval, i když večer všichni v celé Hoře Kutně prosili pána boha o smilování. Nepochyboval o svém životu, o Bohu a už vůbec netušil, že tu osudnou noc se jeho život převrátí naruby.“

"Ten strašný sen, co dnes se mi zdál" otvárajú gotické aranžmány. Tremolo, tento charakteristický prvok pomáha celej skladbe získať tempo a dynamiku. Prvotne skladba polarizuje medzi black a thrash metalom, hudobným prevedením sa jedná viac o thrash metal, spevom o black. Slušná otváracia pieseň.

"Já temnou vizi mám" sa nesie v pomalšom tempe. Jednoduchý úvodný riff. Primárnu a dominantnú stránku spĺňajú bicie. Po speváckej stránke by sa hodil ešte jeden hlas navyše, aby pridal skladbe viac kontrastu. Vo svojom speve mohol dať Svoboda väčší dôraz aj agresivitu. Dobre zvládnutá rovnováha medzi tvrdými a melodickým časťami, do toho počítajte aj prechody medzi dvoma svetmi.

"Víra tvá, je mým okovem" - jednoduchý 4/4 úvod. Z celého CD sa na tejto kompozícii nachádza najlepšie gitarové sólo, nesie aj najlepšie sformulovaný text, štylisticky aj foneticky.

"Zpověď" - to je klasická pesnička Koudelníkůvho syna. Obsahuje všetky typické trademarky kapely - rôznorodý spev a škrekotavý prejav speváka, jasné žánrové diferencovanie mixu black/thrash metalu, budovanie atmosféry, rýchle a úderné riffy thrashového charakteru, silné melodie a skladby rýchleho tempa. Porovnaním s predchádzajúcimi klasickými pesničkami ako „Tisíce let“ alebo „Zazděná“, neobsahuje „Zpověď“ žiadne výraznejšie momenty, mnohotvárnosť, mimo gitarového sóla sa jedná o monotónnu skladbu. Osobne ma oslovila najmenej.

"Krvavá Luna, teď nad Kutnou vládne" - dobre zvládnutá súhra gitary a bicí. Menšia vyhrávka bicí, nasleduje tvrdé „kilo“. Príjemné melódie. Príbehovou líniou sa poslucháč blíži ku zenitu. Osudná noc Kutné Hory prichádza ku svoju poslednému dejstvu. Z kompozičného uhla má v sebe typické metalové prvky.
Záverečná "Opus Magnum" - je najlepšie sformovaná skladba, ktorej dominuje dvojkopák. Ako sa album chýli ku koncu, hudba a atmosféra sa stupňuje. Najzaujímavejšou časťou pesničky sú gitarové vyhrávky Roberta Svobodu. Spolu so "Já temnou vizi mám" tvorí titulná skladba  najlepšie časti alba.

Najväčším problémom "Opus Magnum" je automatický bubeník. Samotné bicie partitúry vo svojej podstate neboli zlé, bicie nahrané živým bubeníkom by ale dodali omnoho lepší efekt. Chápem však, že po odchode bubeníka toho človek málo spraví. Prejav Roberta Svobodu je čistý a dobre zrozumiteľný. Pri tomto žánri je večný problém nájsť speváka, ktorého škriekavý štýl by bol dobre rozumieť. Muzike by pristal na doplnenie a kontrast vokál s omnoho drsnejšou štruktúrou. CD sa vo väčšej miere nesie v jednej, maximálne dvoch linkách spevu, to náramne prispelo ku čitateľnosti vokálu. Najviac ironické je to, že mnoho kapiel má problém vymyslieť dobré gitarové sóla. Na "Opus Magnum" je to tá najlepšia vec, ktorú môžete nájsť. Nie sú to zbesilé rýchle jazdy, sóla majú svoj poriadok, melodiku, cit pre atmosféru a estetiku. Oceňujem invenciu Svobody v smere gitarovej práce.

Slušne sa vydaril aj obal v monochromatickom prevedení, predná obálka a vnútorné ilustrácie. (Autor: Petr „Vlk“ Děkanovský). Problém skôr tkví v tom, že na kompletnú produkciu zostal sám Robert Svoboda, najmenej dvaja muzikanti tam chýbajú. CD by omnoho viac prospel živší mastering. Mixing je v poriadku, do budúcna by som vypichol basu dopredu, to že je to aj black metal, neznamená, že basa musí byť potichu. Popočúvajte si Marduk, ty Vám môžu o tom porozprávať. Nie je to vôbec zlý počin, mohol by byť minimálne o triedu vyššie, ak by sa na ňom podujalo viac muzikantov. Dúfajme, že KOUDELNÍKŮV syn nájde muzikantov, a tý sa plne pustia do koncertov. Sedieť doma, a nahrávať len CD nie je najlepšie cesta, ak sa chce kapela zviditeľniť.

Michal Ufnár


NAŠE HODNOCENÍ:
6/10

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále