Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
STROMBOLI - Shutdown

STROMBOLI - Shutdown

Vydáno: 17.08.2019 00:00 v sekci Recenze - Czech Blade

PANTON , art rock - 44:00


STROMBOLI_cdShutdownRok 1989 bol rokom veľkých zmien v spoločnosti, ale aj v hudbe. Na svet prichádza album "Shutdown", ktorý bohužiaľ definitívne stlačil rozbušku skupiny STROMBOLI. Po dlhých koncertných šnúrach emigrujú do Austrálie Vendulka Kašpárková a Klaudius Kryšpín, nahrádzajú ich Jan Seidl (bicie) a Roman Dragoun (klávesy). Človek si pomyslí, že to Pavlíček po tragickom období 1982 – 1985 už nemohol mať horšie. Ale mal – workholizmus a problematický súkromný život - rozpadnutý milostný vztah s Bárou Basíkovou, ale aj krátkodobé dištancovanie sa od rodiny - sa podpísal na Michalovom rozhodnutí ukončiť činnosť kapely STROMBOLI. Kritici uvádzali, že "Shutdown" je doska, ktorá sa chcela tváriť svetovo a že tento nový zámer kapele nesadol (kritike sa nevyhla ani úroveň Bárinej angličtiny). Z môjho pohľadu boli ochotní výjsť zo svojej zóny „komfortu“, a podarilo sa im to náramne.

Na samotných pesničkách je možné počuť rôzne obdobia ich vzniku, popočúvajte si na porovnanie "Around the Fires" a "Abacus". Najväčším magnetom "Shutdown" nie je len geniálny rukopis Pavlíčka, ale aj spev Bári Básikovej. Predstavte si speváčku tých najväčších kvalít vo svojej vrcholnej forme. V každej skladbe vás dostane niečím iným, na tomto počine ukázala plne svoju suverenitu.

Úvodná "Abacus (Počítadlo)", je najlepšou skladbou z prvej polovice LP. Veľkým plusom sú noví členovia - svojím bubeníckym vkladom Jan Seidl (štýlom akým hrá cez hi-hat dodáva skladbe určitú dynamiku) a syntezátormi Roman Dragoun. Je zaujímavé, ako skladba pôsobí na poslucháča magicky a zvláštne. Po každom počutí žasnem nad prejavom Basikovej. V strede skladby sa nachádza vtipná medzihra medzi Bárou a Michalom sprevádzaným dôvtipným textom Martina Němca a kvalitným prekladom Michala Žantovského:

 "One.. Two... nothing but numbers
Three...Four future that slambers
Five or six new situations
Seven or eight variety stations
Nine.... ten... and go out!"

"Labyrinth (Labyrint)" má mrazivú a depresívnu atmosféru. To, ako dokáže Bára s pomocou Michala previesť svoju stratenú, ba priam schizofrenickú víziu len zvukom, je na nezaplatenie. Zo začiatku dominujú efekty syntetizátorov, miestami boli zbytočne naťahované pauzy. Éterická "Scanners (Duchové)" je štruktúrovaná prevažne z jednoduchých motívov. Dominantnou časťou sú akustické gitary Pavlíčka, hosťujúceho klavíristu (ten nesmierne prispel ku kvalite pesničky) Zdeňka Zdeňka, a spev Báry Básikovej. "Around The Fires (Okolo ohňů)" nesie zvláštnu, zároveň pozitívnu atmosféru. Jej najlepšou časťou je na konci skladby príjemná vyhrávka medzi Kašpárkovou a Pavlíčkom. Na remastru ju môžete nájsť v českej verzii.

Vo "Why (Proč)" Bára Basiková svojím spevom dovádza poslucháča do úžasu v akých výškach dokáže spievať, emocionálne vás rozloží na milión kúskov. Je udivujúce,  ako táto skladba na dobu svojho vzniku znie moderne.  Štúdiová nahrávka ma však osobne až tak nezaujala, ako tá živá. Je to možno aj preto, že skladby naživo dostali nový rozmer. Jedným z negatívom LP je to, že skladby sú mnohokrát vrstvené a človek nevie, koľko percent dokáže kapela predviesť naživo.

"Sandonorico (Sandonoriko)" na prvý pohľad môže znieť príliš zasnene až romanticky, pri tom je to jeden z klenotov tvorby Stromboli.  Po inštrumentálne náročnej vyhrávke Pavlíčka (pritom je to „len“ stupnica, ktorá smeruje o oktávu vyššie) nastupuje náhla zmena v Bárinom hlase – ach, tie jej popevky, to je nádhera, niekedy vám aj zimomriavky nabehnú. Na konci kapela drasticky zmení tempo, a ženie sa do konca. Po technickej stránke veľmi náročná vec.

Aj keď je "Back In The Castles (Zpátky v tom zámku)" čisto postavená na spev (na ktorom sa podielali aj Roman Dragoun, Marcela Březinová, Naďa Nosková a Lešek Semelka), chytí vás svojou jednoduchosťou  a rytmickou príťažlivosťou. Možno ani sám autor textu Michal Horáček netušil, ako text pesničky bude odpovedať dobe o 30 rokov neskôr. Počujem zárodky scénickej tvorby Pavlíčka, „Minotaurus“ sa blíži.

"Shutdown (Vypnout)" je chytľavá, ale aj bláznivá s vynikajúcim Pavlíčkovým sólom. Koniec skupiny STROMBOLI sa blíži - frustrácia, napätia, hnev, zloba, psychóza, tieto emocionálne atribúty patria skladbe. Vyvrcholenie prichádza s originálnou "Picturesque Bells (Pitoreskní zvony)". Jedná sa o Bárinu improvizáciu na hraniciach jej možností a premyslenú Pavlíčkovu kompozíciu.

Pavlíček na tomto LP bojuje s dvoma protipólmi. Je zaujímavé, ako skladby "Abacus", "Labyrinth", "Shutdown", "Picturesque bells" pôsobia priam psychoticky a naopak "Scanners", "Back In The Castle", "Around The Fires", "Why" pokojne. Sám Pavlíček okomentoval "Shutdown" slovami, že táto doska je jednou z jeho najoriginálnejších vecí. Musím plne súhlasiť s Pavlíčkom, nikdy predtým ani potom už nedokázal vytvoriť niečo tak svojské. "Shutdown" pripomína pesničky ako „Třesky, Blesky“ a „Stromboli“, ale v dokonalejšej a vyzretejšej forme. Kto vie prečo sa "Shutdown" nedočkalo takého úspechu, akého chcel Michal možno dosiahnuť. LP "Shutdown" je pre fajnšmekerov, človek musí reálne počúvať a premýšľať nad tým, čo chcel Pavlíček skladbami povedať. Pôsobenie kapely vtedy skončilo, ich hudba nie. KLENOT.

 Autor: Michal Ufnár


NAŠE HODNOCENÍ:
9/10

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále