MARTUROS - Nameless

Vydáno: 30.07.2019 00:00 - Jan Moravec

SUPPORT UNDERGROUND, heavy metal - 51:53
MARTUROS_cdS debutovým albem slovenských Marturos je to podobné, jako když optimista s pesimistou sedí u lahve naplněné do poloviny a ten první se raduje, že má ještě půlku k dispozici, zatímco druhý si stýská, že už je půlka moku fuč. U „Nameless“ může optimista jásat nad energií osmdesátých let, nad živelným heavy metalem, přelíznutým thrashovou bruskou, nad akční proháněnou velmi šikovných kytar i nad velmi sympaticky přibroušeným vokálem Magee Marturos. A pesimista může vytrvale žehrat nad nevyrovnaností alba. A na každém šprochu…

Z pesimistického pohledu pokulhává zvuková i kompoziční stránka věci. Nicméně lehce špinavý a ne úplně vyrovnaný zvuk (v konfrontaci s leckdy až nepřirozeně vypucovaným trendem nahrávek současné doby) rozhodně nechápu jako ryze negativní bod, spíš mi sympaticky zapadá do toho autenticky osmdesátkového výrazu kapely. Přece jen o něco závažnější problém vane z hlediska kompozičního - Marturos občas sklouznout do docela strohé, neohebné a nezáživné pasti, jejíž nejvýraznější ukázkou je syrové „Superheroes Of Tomorrow“. Výhodou Marturos je jednak fakt, že jedou v jakýchsi pravidelných kvalitativních vlnách (k „Superhrdinům“ přihoďte i „Liar“ a „Midnight Dreams“), ve kterých silnější forma převažuje, takže v celkovém součtu vyzní „Nameless“ jako dostatečně silná nahrávka, která vždycky znovu chytne dech, jednak skutečnost, že výborné a svěží kytary dokáží bez výjimky v každé skladbě atmosféru nabudit. A když k tomu přidáte nabroušenost a adrenalinovou melodii jako v úvodní „Angel Of Life“, výhružnou náladu a ležérně jedovatý vokál jako v titulní skladbě, výbušnost a testosteronovou záplavu děje, dokonale se prolínající s melodičností jako v „I`m Lucifer“, či dramatičnost a naléhavost jako v „This is Not A Song, It`s Crying For Help“, je jasné, že pohled optimisty bude mít určitě navrch.

Kdepak nostalgie. To, že se v případě Marturos dostávají ke slovu osmdesátá léta, neznamená, že by kapela kuchtila z x-převařené vody. A i když pár debutových šotků z alba vykukuje, „Nameless“ rozhodně stojí za poslech.
 

Facebook MARTUROS
Původně zveřejněno na Metal Forever & Metal Man


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení