ELEMENT – Nezapřít vlastní hodnoty

Vydáno: 04.08.2019 00:00 - Czech Blade

Mladá opavská skupina ELEMENT má velice slušné ambice, aby se prosadila i mezi zkušenějšími formacemi. Momentálně jsou hodně aktivní – připravují debutovou desku a co nevidět představí i videoklip k singlu "Kupé". O tom všem už ale s kytaristou, zpěvákem, skladatelem a textařem Jardou Sýkorou.
Kapela ELEMENT je mladá a čerstvá záležitost. Mohl bys nám ji na úvod trošku představit?
Jsme mladí, vznikli jsme na Opavsku, hrajeme rock s mírným nádechem funku a sem tam popu. Už třetím rokem brázdíme pódia, a chceme víc. Myslím, že tento rok je pro nás přelomový. Přišel nový baskytarista Adam, ujasnili jsme si cíle, víme, co chceme hrát, a na podzim se chystá debutová deska.

Na nedávném RockFestu v Kozlovicích si nešlo nevšimnout, že působíte docela vyhraným dojmem. Sahá tedy vaše hudební minulost a zkušenosti i do doby před ELEMENTEM?
Ty tři roky pospolu se na sehranosti naštěstí hodně podepsaly. (smích) Adam je úkaz a skvěle jsme si všichni sedli, i když přišel teprve na začátku tohoto roku. Všichni kluci hrají na své nástroje už dlouho. Třeba i od narození! Jen já jsem zelenáč, rok jsem brnkal na kytaru a potom založil s bráchou kapelu.

Co vás v té době nějak ovlivňovalo či formovalo?
Do naší hudby se hodně promítá, že každý posloucháme něco jiného. Směs růzností se potom zaranžuje a napasuje na danou písničku. To bylo a bude. My jen doufáme, že dílo bude znít dohromady fantasticky a lidi bude naše hudba a její příběhy bavit.

Během poměrně krátké doby jste toho ale stihli docela dost – vydání EP, účast na renomovaných festivalech (Štěrkovna, Slezskoostravský Rock-Fest) a loni, či vlastně letos, i změna sestavy...
Hodně událostí je dílem náhody a štěstí, což nic nemění na tom, že jsme do víru showbusinessu šli po hlavě. (smích) Třeba Štěrkovna je přesně takovou náhodou a štěstím. Organizátorům odpadla kapela ze soutěže o účast na Štěrkovně, tak jsme zaskočili my. Porotcům a hlavně Davidovi Stypkovi se tak líbil náš upřímný projev, že nás vybrali. A my tam hráli.

Tak to máme s Davidem asi stejný vkus. Ale co tedy ta změna v sestavě, když to evidentně fungovalo?
Jsme mladí, stále se trochu hledáme. A s tím souvisí změna chutí, tedy i těch hudebních. Jelikož nadšení něco hrát je pro amatéry nejdůležitější, těžko to jde bez něho. Proto teď máme Adama a jsme zase čtyři.

Změna vás určitě nakopla hlavně v tvůrčím procesu. Právě v těchto dnech připravujete debutové album. V jakém stadiu nahrávání se právě nacházíte?
Začali jsme více řešit spíše 'jak často' než 'jestli'. To nás hodně nakoplo, písničky začaly opět přibývat a stejně tak motivace. Máme teď fungující zázemí a rozhodli jsme se nahrávat sami. Doslova v obýváku. Za červenec se nám podařilo nahrát bicí a do půlky srpna chceme mít nahrávání za sebou a pustit se do mixování a masteringu. Protože na konci srpna chceme vydat klip k písničce "Kupé", máme co dělat.

Podobně jste nahrávali i vaše EP z roku 2017?
Tehdy jsme vyzkoušeli studio. Ale teď máme jasnou představu o zvuku a jako mlaďoši můžeme experimentovat a dovolit si pokusy. Proto chceme uvařit echt domácí desku. Je to výzva, ale při dnešních možnostech... a hlavně takřka neomezeném časovém prostoru v obýváku můžeme nahrávky vypiplat tak, jak si zaslouží.

Menší ochutnávku nové tvorby si mohli posluchači dopřát prostřednictvím singlu "Kupé". Ta je vyloženě funková. Objeví se v takové podobě i na desce?
Současná verze "Kupé" na sítích je spíše demo. "Kupé" na desce a v klipu může znít nakonec jinak. Kdo ví. Aranž bude stejná, text taky a zvuk je ve hvězdách.

A jaká tedy bude celá deska? Promítne se sem opět mix funku i tvrdšího rocku jako na EP?
Debutová deska bude takový postupný přechod. "Kupé" je jeden extrém. Pro změnu "Bude se ti tam líbit" je klasická rocková písnička, založená na riffu a melodickém refrénu. Může se proto stát, že někteří budou zbožňovat jednu polovinu desky, a jiní naopak.

Jak jsem pochopil, čeština má pro vás velký význam, takže asi správně předpokládám, že ani na debutové desce se neuchýlíte k trendové angličtině...
Jeden refrén obsahuje opakování anglického ne – „No! No! No!". Jinak je celá deska česky. Angličtina pro mě jako textaře není trendy z několika důvodů. Rodilý mluvčí zná obraty, metafory a umí pracovat se svým jazykem daleko poetičtěji. Potom bych mohl jiným jazykem sdělení zkreslit, a to nechci. Taky nás baví zpívat s fanoušky a česká angličtina bývá mumlavá a nejednoznačná.

Jak sami uvádíte, hudba nemá být jen o trsání, ale také o nápadech a myšlenkách. Ty jako textař bys nám asi mohl říci víc, jakých myšlenek a témat se bude nová deska dotýkat.
Spektrum témat je široké. Obvykle v textu kombinuji vlastní pocity s něčím společenským. Třeba "Kupé" je na první poslech vtipný song, ale má i stinné pozadí, kterým je strach. Myslím, že v klipu se podařilo hezky zachytit, jak se často něčeho bojíme, a přitom ta obávaná strana se bojí taky. Jako když se někdo bojí pavouků. Chudák pavouk musí být z toho obra vedle sebe totálně v nervech.

Z textů je slyšet, že nad psaním hodně přemýšlíš.
Mé texty jsou jen nahuštěné nekončící myšlenky. Hlava celý život sbírá informace, které nikdy úplně nezmizí, a jakmile je nějakého tématu v hlavě hodně, vypadne text. Proto napíšu často celý text na jeden nádech a upravuji ho už minimálně. Buď funguje, nebo ne.

A jestli se nepletu, ani samotný název kapely není jen tak ledabyle plácnutým slovem...
ELEMENT je trošku jiný příběh. Taťka měl během střední taky kapelu a ta se jmenovala jako ta naše. Byla v tom možná prvotní lenost, nevím, každopádně s námi jméno zůstalo doposud.

Kdy a jak debutovou desku vydáte, případně i pokřtíte?
Debutovou desku vydáme během listopadu a křest by měl proběhnout začátkem příštího roku.

Co se týče dalších novinek, nakousli jsme něco o přípravě videoklipu ke skladbě Kupé. Prozradíš nám o tom něco bližšího?
Natáčeli jsme ho ve skutečném kupé Českých drah mezi cestujícími na lince Ostrava–Praha a zpátky. Skvělé duo Maks Tkachenko a Markéta Plevová připravilo scénář, zařídilo jízdenky, povolení a odvedlo úžasnou práci. Příběh už jsem trošku přiblížil a teď už se můžeme jen těšit na konec srpna.

Díky momentálním aktivitám asi nemáte moc prostoru pro živé hraní. Budou mít fanoušci ještě možnost vás někde vidět během letní festivalové sezony?
Žádný z koncertů tohoto roku jsme neplánovali příliš předem. Bez baskytaristy by to nebylo ono. Když přišel Adam, mohli jsme pár akcí vzít. Proto byly Kozlovice příjemným zakončením sezony a příští rok bychom chtěli hrát daleko více, a rádi opět v Kozlovicích.

Z kozlovického RockFestu jsem si odnesl i další důležitý poznatek, a sice že si hraní užíváte i před menším počtem fanoušků. To docela koresponduje s vaším tvrzením: „Nesnažíme se zalíbit masám." Co je pro vás v tomto směru nejdůležitější?
Nezapřít vlastní hodnoty. Kdybych měl naši hudbu předělat jen proto, aby se líbila většině a hrála ji rádia, asi bych ji přestal hrát. Tím neříkám, že rádiová hudba je špatná. Všechny ty dnes známé rockové i popové hity minulosti jsou často klenoty, jen nastal extrém. Dnes je každé vybočení na škodu. Proto skládáme a aranžujeme tak, aby naše hraní sloužilo písničce a zároveň aby nás hraní bavilo, aby nám bylo přirozené. Určitě se někdo chytne.

A musím uznat, že ta radost z hraní je z vašeho projevu fakt cítit. Pokud by ses měl ale přece jen podívat více do budoucnosti, co by bylo pro kapelu takovým vysněným vrcholem?
Chceme na vrchol české hudební scény. Je to velká ambice, vím. Nás ale baví hrát, chceme na festivaly, dělat vlastní klubová turné a z těch několika málo zkušeností už víme, že to jde. I zmiňovaná čeština by mohla pomoci. Bude to možná dlouhá cesta, ale ta je za většinou velkých úspěchů. Mým osobním cílem je, aby ELEMENT měl nejlepší zvuk z českých kapel.

Facebook ELEMENT
Autor: Jiří Olszar
Původně zveřejněno na ROCKSHOCK


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení