Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
HITMAKERS - Trochu jsme odbočili od hard rocku, snažíme se to dělat jinak

HITMAKERS - Trochu jsme odbočili od hard rocku, snažíme se to dělat jinak

Vydáno: 23.09.2019 00:00 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Turnovští Hitmakers ve své původní podobě běhali po pódiu již více než před dvaceti lety. Na konci první dekády století se však jejich cesty rozešly. V trochu hubenějším složení se po sedmiletém spánku znovu pustili do společného hraní a výsledkem je nedávno vydané album „Na to vem jed“. Více už pamětník dávných časů i kapely i její současný kytarista a zpěvák Jiří Brodský.


Na úvod tě poprosím o představení kapely Hitmakers, na který okamžiky z vaší poměrně dlouhé historie nejradši vzpomínáš?
Hitmakers tvoří Dominik Jay Novotný – bicí, Milan Lamač – basová kytara, zpěv, Jiří Brodský – elektrická kytara, zpěv. Asi nejvíce vzpomínám na to, když se připravoval materiál na druhou desku „Světlo zůstane v nás“. Všichni jsme na tom poctivě makali a myslím, že je to na tom albu znát.

Sedm let byli Hitmakers v hibernaci, co vás před lety třemi lety přivedlo na myšlenku znovuobnovení činnosti kapely, co bylo impulsem k tomuto kroku? A v čem jsou Hitmakers aktuálně jiní, než ve své první etapě života?
K znovuzrození nás přimělo to, že jsme našli správné lidi a vypadalo to, že všechno bude fungovat. A chtěli jsme dělat nové písničky.

V čem se podle tebe nejzásadněji změnila hudební scéna od dob, kdy Hitmakers začínali oproti současnosti?
Čím více děláš muziku tím, více se posouváš a zdokonaluješ se. Trochu jsme odbočili od hard rocku, snažíme se to dělat jinak. Ale to ať posoudí posluchači.

Kdy pro tebe byl začátek složitější, v devadesátých letech, nebo při novém začátku, kdy jsi již věděl, co tě čeká, v době, která je pro muzikanty asi daleko složitější?
No hlavně je nás míň (smích). Scéna se určitě změnila. Mám pocit, že trend jde takovým směrem, že některé kapely mají nahrané podklady v takovém rozsahu, že ani nemusejí hrát. Jedna věc je, když máte nahrané nějaké zvuky, které obohatí danou písničku. To je super, ale nad ostatním kroutím hlavou... Myslím, že teď je spousta příležitostí k hraní, vždyť je tolik festivalů. O to víc se člověk musí snažit, aby si zahrál.

Po jedenáctileté studiové pauze přichází Hitmakers s novým albem „Na to vem jed“. Jaké bude nové album Hitmakers, můžeš jej blíže představit? Z kterého období pocházejí skladby na desce, jedná se o ukázku vaší aktuální autorské formy nebo jde o skladby z delšího období?
CD „Na to vem jed“ se točilo dva roky, kapela procházela personálními změnami a tak i písničky jsou odlišné. Některé písničky jsou přetočené i z prvního CD, chtěli jsme jim dát nové aranže. Písnička „Blbej den“ vznikla po příchodu bubeníka Dominika letos na jaře. Domča přinesl text, já ho zhudebnil a Míla to natočil ve svém nahrávacím studiu tak jako i ostatní písničky.

Nedávno představený videoklip jste natočili právě ke skladbě „Blbej den“. Jak sis užil natáčení?
Při klipu se užilo spousta srandy. Chtěli jsme aby, to bylo vtipné. Tak snad je.

Jak aktivní budou Hitmakers co se nového alba týká? Chystáte víc koncertů v souvislosti s novou deskou, abyste o ní dali vědět většímu počtu lidí, kde vás bude možné v nejbližší době, přes léto a na podzim vidět?
CD chceme propagovat, snažíme se hrát na festivalech v klubech a jiných akcích. Termíny koncertů jsou zveřejněné na našich stránkách. A pak budeme dělat nové písničky a i nějaký ten videoklip.

Facebook HITMAKERS
Původně zveřejněno na Metal Forever & Metal Man

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále