Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
THE RISING SIGN - Síla přátelství

THE RISING SIGN - Síla přátelství

Vydáno: 05.03.2020 00:00 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Slovenští rockeři, kteří si tykají se svobodným světem indie, vydali loni na podzim novou desku „Fragments“. Jak se ovšem vůbec dali dohromady, vypráví zpěvák Adam a klávesák Michal.


S jakými ambicemi jste THE RISING SIGN před sedmi lety zakládali?
Adam
: Priateľstvo. Kapelu sme založili s Martinom jednoducho preto, že sa nám spolu hralo úžasne. Od začiatku sme si sadli, či po hudobnej, alebo osobnostnej stránke a postupom času sa medzi nami vyformovalo úprimné a hlboké priateľstvo, ktoré osobne považujem za hnaciu silu kapely. Po čase, v roku 2015, keď sa k mám pripojili Michal a Juraj sa toto medziľudské puto rozšírilo a nevieme si predstaviť hrať ako THE RISING SIGN jeden bez druhého.

Na vašem debutu se podle vašich vlastních slov zrcadlily rozdílné žánrové preference. Neohrozily tak trochu kompaktnost materiálu?
Adam
: Myslím, že album „Fragments“ je kompaktný, bez ohľadu na rôznorodé žánrové vplyvy, pretože v jednotlivých piesňach a nakoniec aj v celku sa odzrkadľuje naša osobnosť, a to ako spoločne cítime a prežívame hudbu, ktorú hráme.
Michal: Pokiaľ počúvate skladby ako jednotlivé hudobné diela, môže sa vám niekedy zdať, akoby ani neboli od tej istej kapely. Ak počúvate album ako celok, určite pocítite spoločnú energiu plynúcu naprieč celým albumom a nájdete v tom dokonca určitý koncept. V každom prípade si myslím, že je lepšie vytvoriť album plný zvratov pútajúcich pozornosť, než jednotvárny zhluk skladieb.

Je spojujícím faktorem hudby THE RISING SIGN kytarová muzika?
Adam
: Jednoznačne áno. Každý z nás má korene v iných štýloch hudby, ale v podstate sa jednalo vždy o muziku, ktorej základom je viac či menej typický gitarový zvuk. Rozhodli sme sa zvukovo experimentovať, ale stále ostať verní gitarám.
Michal: Každý nástroj je v kapele zastúpený jedným kusom. Ja si myslím, že akokoľvek škatuľkovať našu muziku – či už žánrovo, alebo nástrojovo – je náročné a zbytočné. Ide o uhol pohľadu. Pre mňa, ako klávesáka, je napríklad aj SONATA ARCTICA, či NIGHTWISH primárne o klávesoch. Pre bubeníkov to bude asi o bicích. Vo veľkej miere to závisí od toho, ako sa na muziku dívate a akú hudbu máte napočúvanú. Teda, čo si tam všimnete ako prvé. Ale určite si aj v tej našej nájde každý to svoje.

Aktuální album „Fragments“, které vyšlo v listopadu, jste vydali pod rakouským labelem. Jak jste se ke spolupráci dostali?
Adam
: S vydavateľstvom Mai Lei Bel sme boli v kontakte už dlhší čas, a bolo to v období asi rok pred nahrávaním albumu, kedy sme sa dohodli na vzájomnej spolupráci.

Směřujete za hranice také koncertně? Máte nabídky na hraní i z ČR nebo odjinud?
Michal
: Čo sa týka ČR, zahrali sme si doposiaľ dva razy v Ostrave a párkrát v Rakúsku. Inak sme sa zatiaľ zdržiavali zväčša na Slovensku. Naše ambície ale určite siahajú aj za hranice a nový rok prináša s našim novým albumom aj nové vyhliadky. Veríme, že ponuky budú pribúdať aj spoza hraníc.

Diskografie:
2015 - Moments Like This
2016 - No Tomorrow (EP)
2019 - Fragments

Vznik: 2012
Místo: Dolný Kubín
Styl: alternative rock
Zajímavost: Rakouský vydavatelský dům

Sestava:
Adam Juščák – zpěv, kytara
Michal Šnapko – klávesy, vokály
Juraj Furda – basa
Martin Otto – bicí

Facebook THE RISING SIGN


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále