Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
SORDID MALICE - Projekt vznikol kvôli karanténe

SORDID MALICE - Projekt vznikol kvôli karanténe

Vydáno: 02.04.2020 12:24 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Niekto počas karantény začal cvičiť, iný viacej čítať alebo blogovať, no v našej metalovej komunite zrejme narastie počet projektov. Prvý z nich spojil dvoch členov IRIA – Zeusa (Necronymous) a Nihila a spolu založili symfonický black metalový projekt SORDID MALICE. Rovno som chalanov oslovil, nech nám nový projekt predstavia.


Zeus a Nihil, obidvaja pôsobíte v black metalovej kapele IRIA, čo vás dotiahlo k tomu, aby ste založili ďalší black metalový projekt – SORDID MALICE, aj keď so symfonickými prvkami? Nemáte dosť black metalu?
Nihil: Pre mňa osobne je black metal žáner, v ktorom je najširšie spektrum emócii. Nemusí všetko byť len true, pure a raw. Je veľa blackových kapiel, ktoré vedia priniesť aj pocit melanchólie, depresie alebo chladu. Navyše, v SORDID MALICE je hlavný dôraz na slovíčko „symfonický“.
Necronymous (Zeus): Tak okrem toto, čo uviedol Nihil, je nutné podotknúť, že tento projekt vznikol kvôli karanténe. IRIA je momentálne stopnutá, tak sme chceli, žeby bola nejaká kreativita. A čo sa týka symfonických prvkov, tak je to niečo, čo sme obaja už dlhšie chceli vyskúšať, tak sme si povedali, že niečo dáme dokopy.

Pôjde o „bokovku“, či o regulérny projekt, ktorý má potenciál prekĺznuť do kapely?
Nihil: Primárna kapela pre nás je stále IRIA. Nemyslím si, že máme čas alebo možnosti na to, aby sme fungovali v oboch kapelách rovnako aktívne. Skôr si ešte viem predstaviť, že by sme mohli vždy v hluchom období prísť s niečim novým.

Prečo práve názov – nechutná zloba? Alebo máte inú interpretáciu svojho názvu?
Nihil: Nechutná zloba je výborný preklad. Keď sme sa totiž zamýšľali nad textovou stránkou, Zeus prišiel s tématikou hororu a ja zas so sériovými vrahmi. Nechutná zloba je niečo, čo práve väčšinu sériových vrahov ženie k vykonaniu svojich činov, tak mi to prišlo veľmi príznačné ako názov.
Necronymous: Mali sme aj nejaké ďalšie alternatívy, ale táto bola najlepšia už len z toho dôvodu, že to podľa mňa bolo niečo originálne. A navyše sa to k hudbe a konceptu projektu perfektne hodilo.

Nihil, ty si pôsobil v kapele KHADAVER, pochádzajú symfonické vsuvky ešte zo šuflíka tvojej bývalej kapely, či všetko je „čerstvá práca“?
Nihil: Všetko je čerstvá práca. V KHADAVER som experimentoval aj so symfonickými pasážami, ale vždy to bolo skôr ako doplnok ku gitarám a elektronike. Pri tvorbe do SORDID MALICE všetko píšem tak, aby to znelo dobre aj bez ostatných nástrojov. To bola vlastne aj prvotná idea – najprv napísať orchester a následne až bicie, gitary, basu a vokály.

Píšete, že texty budú ohľadom hororových príbehov. Ide o nejaké konkrétne príbehy?
Necronymous: Texty sme si podelili a myslím, že oboje je pravda. U mňa osobne to sú skôr vymyslené príbehy, resp. niečím inšpirované.
Nihil: Z mojej strany budú texty inšpirované skutočnými osobami a udalosťami.

Taktiež spomínate, že bude lyrika zahŕňať aj známych sériových vrahov – ide o najznámejšie prípady ako Ted Bundy či John Gacy a podobne?
Nihil: Bol by som rád, keby si ľudia z textov domysleli (alebo dohľadali), o ktoré osoby sa jedná. Predsa len, hlavná devíza hororov je tajomno. Nikto nemá rád, keď režisér ukáže v polovici filmu antagonistu.

Sordid Malice - A Wastebasket Made Of Human Skin
EP ste nazvali – „Whole Human Bones … And Fragments“, prečo práve takýto názov?
Nihil: Lebo presne to (okrem množstva iných morbídnych vecí) našla polícia v dome jedného z tých sériových vrahov. Takisto ako názov kapely, sa to veľmi hodí k nášmu konceptu.

Kde ste boli nahrávať? Aký ste chceli dosiahnúť zvuk?
Necronymous: Tak každý si svoj „nástroj“ nahral u seba doma. Keďže obaja na to máme prostriedky a už aj nejaké skúsenosti tak to pre nás nebol žiaden problém. Výsledný zvuk dal dokopy Nihil, samozrejme po spoločnom konzultovaní. Myslím, že sme nemali nejakú extra predstavu o zvuku, ale bolo podstatné aby to malo napínavú a dramatickú atmosféru.

Koľko bude piesní na albume?
Necronymous: Piesní bude päť + nejaké menšie prekvapko. Všetko čoskoro zverejníme, ale ešte nenastal ten správny čas.

Bude aj „cover“ EP poriadne brutálny? Kto ho má na starosti?
Necronymous: Obal by som skôr nazval dramatický alebo hrozivý. Celú kresbu je vidieť na videu k prvému singlu. Robila ho moja kamarátka Katarína Chochoľáková a myslím, že môžem povedať za nás oboch, že sme s obalom nadmieru spokojní, lebo perfektne vystihuje celý projekt, a to po všetkých stránkach. Obal EP ako samotný zverejníme čoskoro spolu s tracklistom.

Zatiaľ bude vonku EP, rozmýšlate aj nad full albumom?
Nihil: Záleží ako dlho bude trvať karanténa. Ak sa to pretiahne na rok, tak prečo nie. Ale ako som už povedal skôr, naša priorita je IRIA a preto v momente, kedy budeme môcť opäť začať skúšať a tvoriť, tak SORDID MALICE zmrazíme. Zároveň na plnohodnotný album je potreba veľa času a práce a nechceli by sme zverejniť niečo, s čím nebudeme stopercentne spokojní. EP je presne to, čo nám momentálne vyhovuje.

Nebudete po epidémii tak hladní po vystúpeniach, že spojazdníte aj tento projekt na live prevedenie?
Nihil: Viem si predstaviť, že naživo by naša hudba bola pôsobivá a silná. No na druhú stranu, bolo by to ako rozbiehať úplne novú kapelu. SORDID MALICE je od začiatku štúdiový projekt a momentálne to aj tak ostane. Samozrejme, zmeniť sa môže hocičo, ale veľké šance tomu nedávam.
Necronymous: Určite by to bolo naživo super, jednak už len preto, že by sme sa mohli v niečom takom angažovať, ale aj preto, že takých vecí na našej scéne nie je veľa. Ale už ako uviedol Nihil, je to skôr štúdiový projekt. To skôr je šanca, že ja dostanem na pódium MERGED IN ABYSS, ale to je ešte ďaleko.

Facebook SORDID MALICE

Autor: Lukáš Polák
Původně zveřejněno na HLUKOSKOP


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Plzeňští melodic death metalisté INNERSPHERE před měsícem vydali novou desku „In The Shadow of the Sun“, s níž už intenzivně koncertují. Turné nezahájili na domácí půdě, ale zajeli do Finska a cestu doplnili o koncerty v... číst dále
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále