Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
HEGRID - Old school black metal ide zo mňa prirodzene

HEGRID - Old school black metal ide zo mňa prirodzene

Vydáno: 17.04.2020 05:51 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Spomínate si na HEGRIDa, ktorý naspieval druhý album „Pillory“ od BRUTE a taktiež drvil čierny kov v kapele SWORDOKULT? Je späť aj so svojím vlastným projektom! Nebude to prekvapivá správa, ale usídlil sa v old school black metale a svoje prvé EP nazval „Odium“.


Svoj projekt si pomenoval podľa svoje prezývky – HEGRID. Pomenovali ťa podľa postavy zo série Harry Potter?
Áno, je to tak. Podľa Hegrida z Harry Potter. Všetko to vzniklo veľmi dávno a mala to byť ako urážka, lebo som bol vlasatý s riadnou postavou, no ale mne sa to začalo páčiť a znie to drsne (smiech). Dík bráško za takú prezývku.

Od čias pôsobenia v BRUTE a v SWORDOKULT ubehlo pár rokov, kde si sa skrýval?
Je to už pár rokov, som v Čechách, prišiel som tu samozrejme za prácou. Kedže nie som veľmi internetový, tak som nebol v kontakte ani s BRUTE ani so SWORDOKULTom, len keď som prišiel na dovolenku, tak som navštívil párkrát Blekosha. Chalani z kapiel a koncertovanie mi strašne chýba a mám ich stále v srdci, aj keď nie sme v kontakte.

Kedy prišiel moment, že si si povedal – chcem sa vrátiť späť na scénu?
Behalo mi to v hlave už strašne dlho. Chcel som spraviť niečo svoje. Som srdcom blekáč, takže som chcel spraviť svoj black metal. Stalo sa. Motivovala ma stretávka so Zeusom (IRIA, MERGED IN ABYSS, atď.) v Košiciach, keď som bol navštíviť kamarátku Beatku. Tam som sa aj so Zeusom zoznámil. Videl som, že je tak zažratý do black metalu ako ja. Keď začala tá karanténa, tak som sa aj do toho pustil. Ozval som sa Lukašovi (Zeusovi), že potrebujem pomoc s bicímí.

Logo tvojho projektu má zvláštny feeling, kto ho robil a čo ukrýva?
Logo som robil ja s malinkými úpravami, ktoré spravil Zeus. Taktiež aj obal na EP som si namaľoval a malinko som si to upravil do takého štylu. Hmmmm a čo skrýva? Veľké temno, kamaráde (smiech).

Na pomoc si si zavolal Zeusa za bicie (IRIA, SORDID MALICE, MERGED IN ABYSS), prečo padla voľba práve na neho?
Veľmi ma prekvapil, čo spravil na tomto EP. Je veľký multiinštrumentalista. Spravil bicie a veci okolo. Zároveň viem, že je aj výborný gitarista a vocalista. Veľmi mu ďakujem za všetko, čo spravil!

Dalo by sa povedať, že hráš 90-tkový black metal. Prečo práve táto podoba čierneho kovu?
Už dlho počúvam black metal a hlavne hlavne tie kapely, ktoré to rozbehli. Inšpiroval som sa mojimi srdcovkami GORGOROTH a MAYHEM. Nechcem ich kopírovať, ale old school ide zo mňa prirodzene.

Momentálne čerstvé EP si nazval „Odium“, čiže odpor alebo opovrhnutie. Prečo si takto pomenoval svoje dielo?
Je to skôr odpor. Nie som satanista ani nič podobné, ale od začiatku, ako som začal počuvať black metal, tak ma fascinovali témy v textoch a samotný image. Áno, je to Antichrist EP s temnými textami!

Na coveri albumu vidím akúsi spútanú príšeru a horiaci kostol. Trafil som? Aká je myšlienka tohto diela? Kto je jeho autorom?
Autorom coveru som ja. Veľa ľudí vie, že sa venujem maľovaniu a aj som vyštudoval grafiku.Takže všetko si robím sám, čo sa týka grafiky, logá a pod. Trafil si dobre. Je tam horiaci kostol a tá príšera to je skôr nejaký človek, ktorý trpí. Cover EP, si myslím, dobre vystihuje text piesne „V temnote nenávisť narastá“.

O čom pojednáva lyrická stránka albumu?
V black metale by podľa mňa malí byť temné, pekelné a niekedy antikresťanské texty. A o tom spievam. Ale to neznamená, že som aj taký človek.

Kde si bol nahrávať a kto sa ti postaral o zvuk?
Gitary som nahrával doma. Spev som robil u kamaráta, ktorý ma na to veľmi dobre vybavenie a o finálny zvuk (mastering) a bicie sa postaral Zeus. Ako som spomenul, Zeus spravil strašne veľa na tomto projekte a veľmi si to vážim.

Posledná pieseň „Spev netopierov“ začína a končí s úryvkom z nejakého filmu. O aký film ide?
Je to zo starého filmu Dracula. Veľmi mi sedí tento úryvok k piesni „Spev netopierov“.

Album vyšiel zatiaľ digitálne, môžeme čakať, že príde na rad aj fyzická podoba albumu?
Začal som s týmto EP. Na začiatok to stačí, aby sa ľudia oboznámili s hudbou, ktorú chcem robiť.

Môžeme očakávať, že časom prídeš aj s plnohodnotným albumom?
Určite, s black metalom neskončím, nápady stále sú, takže sa može stať, že čoskoro by som začal skladať nové veci.

Nebehá ti hlavou myšlienka, žeby si projekt dostal do podoby regulárnej kapely?
Takáto myšlienka mi behá hlavou od kedy sme so Zeusom spravili takéto démonické EP (smiech). A určite s ním, lebo vidím, že máme rovnaký štýl radi. Takže sa može stať, že sa vrátim do rodného mesta.

HEGRID - Odium (full EP stream)
Facebook HEGRID

Autor: Lukáš Polák

Původně zveřejněné na HLUKOSKOP


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále