Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
ZPUTNIK - Koule i vaječníky

ZPUTNIK - Koule i vaječníky

Vydáno: 21.04.2020 05:03 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Aneto, lidé vás zařazují do škatule elektropunku? Je to správně?
Ne. Elektropunk jsou obvykle nudný pseudointoušský experimenty. My jsme vyrostli na metalu a punku. Elektroniku a samply používáme, protože to má nekonečný zvukový možnosti a my rádi vymejšlíme nový věci. Jinak se ale snažíme udělat hlavně dobrý rockový skladby a to nás od obvyklýho elektropunku odlišuje.

A kdybyste museli, vzdali byste se elektroniky nebo kytar?
Skoro určitě bychom se vzdali elektroniky. Pro nás je důležitý živý hraní. Na to jsou samozřejmě lepší kytary. Elektronika a samply nám pomáhaj udělat specifickej zvuk. Dneska všechny kapely zněj v podstatě stejně. Pro nás je důležitý, že lidi říkaj, že u nás to je jinak. Že Zputnik hned rozeznaj. Asi hlavně kvůli hlasu, nebo nezvykle udělanejm kytarám, ale je to i díky samplům a elektronice.

Náhodný návštěvník vašich stránek může ocenit speciální kousky v merchi. Můžete jmenovat největší pecky?
Nejraději mám kalhotky „štěstí“ a trenýrky „zla a špíny“. Důležité jsou taky hluboké myšlenky a tak máme nová trika s nápisem “Všichni jsou svině“. Následovat budou trika „Mrdky z Prahy“ podle písničky, kterou se na koncertech loučíme. Taky jsem se začala víc zaměřovat na hadry pro holky.

O kapele ZPUTNIK je známo, že nechce na hudbě vydělávat, a že kopírování podporuje hudbu. Stojíte si stále za tímto nekonvenčním názorem?
Furt si za tím stojíme, i když v týhle době už to není žádná velká revoluce. Když jsme tohle hlásali před lety, tak to mělo větší koule. Nám jde hlavně o to, aby naší hudbu lidi poslouchali. To je celá filozofie věci.

Co vám hudba dává ponejvíce – zábavu, radost z hraní či kontakt s lidmi?
Rozhodně mentální zdraví. Udržuje tě to jak v psychický, tak fyzický kondici. Ale pozor, ne vždy v psychický pohodě. To je podle mě docela zajímavý téma. Díky koncertům máš ohromnou záplavu hormonu štěstí (serotonin, dopamin), který ti pak chybí. Takže je celkem běžný, že to někteří začnou dohánět různýma pomocníčkama. Mě třeba díky tomu začal bavit sport, který jsem dlouhá léta fakt nenáviděla. Ale běžnější bývá alkohol a drogy. Proti gustu žádný dišputát!

Plánujete v brzké době vydat další album?
V brzký době hlavně plánujeme vydat re-mastery starých alb. Díky tomu, že se vyhýbáme vydávání alb na plackách, máme svobodu a když už nás starý zvuk nebaví, tak ho prostě předěláme. Teprve pak se pustíme do finiše nového alba, které je už dva roky skoro hotové a čeká odložené v baby boxu.

Na jaké koncerty chcete pozvat naše čtenáře?
Na všechny. Hrajeme v podstatě každý víkend. Najít se to dá na webu zputnik.net. Teď nás čeká šňůra s kapelou TRAUTENBERK, kterou startujeme 20. března v Litvínově. Na spojení tanzmetalu a tanzpunku se těšíme!

Chcete na závěr něco našim čtenářům vzkázat?
Jasně. Jestli hledáš něco, co zní jinak než ostatní kapely a má to koule i vaječníky, tak to najdeš volně ke stažení na zputnik.net.

Diskografie:
2009 - Sestry
2010 - Ztráta přítele
2011 - Bohyně pomsty
2012 – Pyroman
2014 - Chaos zničí řád
2016 - Kalhotky zla a špíny
2017 - Lidoop

Vznik: 2010
Místo: Praha
Styl: punk rock
Zajímavost: Podporování kopírování.

Sestava:
Aneta Práglová – zpěv
Karel Pomeisl – kytara
Vodokarlos – basa
Rusák – bicí

Facebook ZPUTNIK


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHINASKI startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouští kanál na Herohero a chystají další dárky CHINASKI startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouští kanál na Herohero a chystají další dárky
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
apela CHINASKI oficiálně zahajuje oslavy třiceti let na scéně. Fanouškům se mimo jiné poprvé v historii představí prostřednictvím podcastů, kde se netradičně objeví v roli moderátorů. Nový kanál kapely na Herohero kromě toho... číst dále
RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
RED BARON BAND vydali v létě 2023 album "Last Chance" na CD u britského vydavatelství Roulette Record a v těchto dnech album vychází jako vinyl ve spolupráci Roulette Records s českým labelem Doupě v limitované edici 100ks na červeném... číst dále
Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
V reedici právě vydané u PHR vychází na vinylu legendární album "Otrávená generace" havířovských hardcoristů RADEGAST. Pro účely aktuální vinylové reedice došlo k remasterování původního zvuku Otynem ve studiu Davos. Nen... číst dále
MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli. MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Aktuality
Po několikadílném rochnění se v historii black metalu otáčí pražské nakladatelství MetalGate pozornost k dalším extrémním metalovým subžánrům. Tentokrát dojde na death metal a grindcore v opravdu výživné formě. "Choosing... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále