Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
DARK SEAL - Zabýváme se převážně pohanstvím, protože je to moje životní filozofie

DARK SEAL - Zabýváme se převážně pohanstvím, protože je to moje životní filozofie

Vydáno: 11.05.2020 12:23 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Je jasné, že současná situace docela nevybíravým způsobem boří a mění plány v hudební branži prakticky všemu a všem. Že i na tom špatném se však dá najít aspoň něco dobrého, ať už jde o možný návrat člověka k přírodě nebo o větší prostor a čas na přípravu nového alba, potvrzuje kytarista brněnských pohanů Dark Seal Dušan Kolařík.


Na úvod Tě chci požádat, abys kapelu Dark Seal blíž představil, kdo kapelu tvoří, které momenty z vaší již poměrně dlouhé historie považuješ za nejdůležitější, na který ze zážitků, spojených s vaší muzikou, vzpomínáš nejraději?
Vznik naší bandy datujeme do roku 2010, kdy jsem začal kapelu dávat dohromady. Od roku 2011 jsme pak začali aktivně koncertovat. Kapelu nyní tvoří a bylo tomu tak již od začátku čtyři lidé. Vokál a kytara Crudelis, doprovodný vokál a kytara Vonkollage, basa Dimi a bicí Tolbuchin. Nejdůležitější moment v naší historii asi bylo naše třetí a zatím nejvydařenější CD „Země našich předků“, které nám začalo otevírat i cesty na zahraniční pódia. Zážitky jsou pak z vydařených akcí, vypíchl bych třeba tuzemský festival Folk Metal Fest v Tišnově nebo Apocalypsa Festival, kde se vždy setkáme s partou našich přátel a skvělých fanoušků. Ve zkratce řečeno, rád vzpomínám na akce, kde jsou fajn lidi a dobrá nálada, no a pak třeba i vydařená after párty.

V letošním roce slavíte desetileté výročí. Dojde na nějakou oslavu, speciální akci?
Ano, je tomu tak a k té příležitosti proběhne naše akce Pagan Black Night , kde to oslavíme. Akci bylo nutno z důvodu koronavirové nákazy přesunout na prosinec 2020:

Co ti těch deset let dalo a vzalo, splnily se ti touhy, sny a představy, se kterými jsi kapelu zakládal?
Za těch deset let jsme ušli obrovskou cestu, dokázali jsme vytvořit tři alba a prozradím, že aktuálně máme složeno nové koncepční CD, které navazuje na „Zemi našich předků“ a ponese název „Stvoření světa“, dále to nebudu prozrazovat, ať se mají fanoušci na co těšit. Jinak mi to samozřejmě vzalo hodně času a přidalo šedin, ale je to vyváženo tím, když s námi lidé stojí pod pódiem a zpívají s námi naše songy. Je to skvělé, že jsme součástí UG scény a lidé chodí na naše koncerty a kupují si naše CD.
DARK SEAL_band 2

Máš už představu, kdy by „Stvoření světa“ mohlo vyjít?
Obávám, že díky aktuálním událostem s koronavirem budeme muset nahrávání posunout, navíc jsme chtěli v dubnu natočit i nový videoklip „Země našich předků“ a, vše je nutno odložit. Nyní nemohu nic přesného říci, vše se dostalo do fáze vyčkávání, máme připraveny pracovní nahrávky a texty, tedy snad příští rok, doufejme.

Jak bys tvorbu Dark Seal popsal a přiblížil někomu, kdo s vaší kapelou dosud nesetkal?
Jsme banda orientující se hudebně na pagan metal, tedy převážně jsou naši posluchači z řad blackmetalistů a odnoží black metalu, kam naše „hudební škatulka“ spadá, nicméně, a to je potěšující, je možno nabídnout naši hudbu daleko širšímu spektru posluchačstva metalu, protože pracujeme s melodickými linkami jak na kytarách, tak ve vokálech. No, a že dokážeme oslovit i jiné fanoušky než blackmetalisty se jasně ukázalo na minulém ročníku MOR ve Vizovicích, kde podpora fanoušků přišla, ačkoliv tento festival na black metal orientovaný není.
Na kontě máte dosud tři desky, jaké jste na ně zaznamenaly ohlasy, jak ty sám vnímáš posuny vaší tvorby, setkal ses při tvorbě těchto desek s něčím, čemu by ses v budoucnu rád vyhnul a naopak je něco, co v každém případě budeš chtít ve vašich dalších dílech využít?
Nejsem zastáncem toho, že bychom nahráli něco špatného, vše je poplatné době vzniku. Kdo má vše doma a poslouchá to, jasně zjistí, jak jsme se posunuli hudebně. Zatímco první deska bylo spíše ryze blacková, tak druhé CD bylo melodičtější a více ve středních tempech a třetí nahrávka v podstatě ukázala náš potenciál a cestu, kterou se chceme dále ubírat. Tedy melodický pagan metal, kde se objevují vlivy blacku, ale samozřejmě i jiné. Ohlasy na žádné z vydaných CD nebyly nikdy záporné a poslední album zaznamenalo slušný úspěch. Na novém albu budeme určitě chtít zase využít podobných vlivů, hudebně se bude odvíjet na vlně třetího CD, tady není asi co měnit momentálně.

Můžeš z vašich dosavadních alb vybrat to, které je ti nejbližší, pokud bys měl jednu z vašich nahrávek doporučit jako tu nejvíc reprezentativní, která by to byla a proč?
Určitě to bude „Země našich předků“. Nechci nějak hanit starší nahrávky, ale aktuální deska má prostě nejlepší zvuk a potenciál. Tedy všem doporučuji toto album, i přes to, že první CD je dávno vyprodáno a z druhého mi zbylo pár kusů.

Vaše skladby jsou v češtině, je pro tebe vyjadřování myšlenek v rodném jazyce jednodušší? Vzhledem k tomu, že jste se už představili i v zahraničí, jak na češtinu reagovali vaši zahraniční příznivci?
Ano, skládám v rodném jazyce, přiznám se, že nejsem dobrý angličtinář. Nicméně Crudelis ano, ale i tak vystupujeme s českým zpěvem. Dá se říct, že cizincům ta čeština nevadí, vnímají melodie a orchestrace a to téma z toho vycítí, dokonce mi to někdo takhle i říkal na koncertě. No a vezmi si třeba naši přední blackovou formaci Inferno, hrají po celém světě a problém s češtinou nemají.
DARK SEAL_Dušan

Dark Seal mají blízko k pohanství. Čím ti je tahle filozofe blízká a máš možnost ji praktikovat i v běžném životě?
Zabýváme se v naší tvorbě převážně pohanstvím, protože je to moje životní filozofie. Naši předkové, ačkoliv zcela jistě neměli na růžích ustláno, dokázali žít v souladu s přírodou, toto žel dnešní globálně – konzumní společnost nedokáže. Návrat k přírodě musí být logickým krokem lidstva i z důvodu vlastního přežití. Jinak zásadně nic zvláštního nepraktikuji, občas se zúčastním nějakých pohanských akcí a rád si posedím či se projdu v přírodě, no a neslavím vánoce, alespoň tedy v tom tzv. tradičním duchu, jak nám to tady podsouvají média.

Je v tomto vašem myšlenkovém zaměření nějaké téma, které jsi dosud nepracoval a chtěl by ses k němu prostřednictvím své tvorby vyjádřit?
No to je zajímavá otázka, možná se trochu více do budoucna zaměříme na univerzum jako takové, drobný náznak na kosmos je již v textu „Země našich předků“ a v jednom novém songu k novému CD na to taky narážím a to zcela záměrně, protože dle mého v celém vesmíru zcela jistě nejsme sami.

Pro muziku nastalo docela zvláštní období – jak Dark Seal prožívají aktuální situaci, najdete aktuálně čas a chuť tvořit, skládat, věnovat se hudbě? Jak vnímáš situaci, kdy není možné zajít na žádný koncert, jaký to na tebe má dopad ať už jako na muzikanta nebo jak na fanouška?
Je to nyní velmi komplikované. Já mám muziku kolem sebe pořád, pouštím si ji v kanceláři, v autě a doma. Nicméně to, že se nedá nikam jít, je docela negativní věc, mělo to samozřejmě i dopad na naši akci. Chuť tvořit ale máme, to, že sedíme nyní víc doma, mělo za následek vytvoření komplet pracovních nahrávek na nové CD, protože když člověk jezdí po koncertech a chodí na různé akce, najednou zjistí, že nemá na nic čas. Tedy na současné situaci lze najít i pozitiva, člověk je tvor kreativní a dokáže se přizpůsobit. Každopádně pevně věřím, že se brzy zase s přáteli a fanoušky potkáme jak na našich, tak i na jiných koncertech a akcích.
Buďte silní a neklesejte na duchu SLAVA

Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále