Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
SINNER SELF - Niekto múdry povedal – breakdown-ov nie je nikdy dosť. Držíme sa toho!

SINNER SELF - Niekto múdry povedal – breakdown-ov nie je nikdy dosť. Držíme sa toho!

Vydáno: 18.06.2020 14:38 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Na východe Slovenska vyklíčila svieža „core“ záležitosť. Nesie meno SINNER SELF a do sveta vypustila prvý singel s názvom „Final Judgement“. Ak máte radi modernejší metalcore/deathcore, tak si ich novú pieseň hneď pustite a začítajte sa do rozhovoru s vokalistom Borisom. Prezradil nám toho veľa.


Ako sa začal písať príbeh kapely SINNER SELF?
Príbeh kapely SINNER SELF sa začal písať v lete roku 2019, keď sa v tomto čase rozpadla jedna menej úspešná kapela. Rado (klávesák) však nechcel ostať bez kapely a postupne začal oslovovať ľudí, s ktorými bol počas pôsobenia v pôvodnej kapele spokojný. Pri skladaní SINNER SELF si uchmatol Oliho (gitaristu), Sama (bubeníka), Milana (basáka) a Kyja (screamera). Samo však koncom leta oznámil, že sa bude sťahovať do Čiech a ako náhradu za seba odporučil Paťa. Toho si všetci veľmi rýchlo obľúbili a na bicie v našom celku hrá dodnes. Príbeh SINNER SELF začal teda pomerne typicky, ako zlepenec práve dostupných muzikantov. Netypický je však spôsob, akým sa do kapely dostal druhý vokalista (čiže ja a.k.a Boris). Pre mňa bol spev/scream po nejakú dobu len jedným zo spôsobov ako si vyvetrať hlavu. Po čase som tomu začal prepadať čoraz viac, až kým to nedospelo do bodu, v ktorom som si povedal, že si začnem hľadať kapelu. Keďže nepochádzam z Košíc nepoznal som tu žiadnych hudobníkov, tak som sa rozhodol, že zavesím inzerát na bazoš s tým, že si hľadám kapelu ako screamer. Spoliehal som sa na to, že motyka vystrelí. Vystrelila. Na inzerát zareagoval Rado, s tým, že mám prísť na skúšku. Chalanom som sa zrejme takisto pozdával, keďže ma následne privítali medzi sebou. Ďalšia zmena v našej zostave nastala vo februári roku 2020, kedy sa Milan (basák) rozhodol, že nás opustí. Náhradu sa nám podarilo nájsť veľmi rýchlo a zostavu doplnil nový basák Kili. Aktuálna zostava je teda Kyjo (vokály), Boris (vokály), Oli (gitara), Kili (basa), Paťo (bicie) a Rado (klávesy).

Do sveta ste vypustili prvú pieseň „Final Judgement“ – čiže posledný súd. Pre koho je posledný súd myslený?
Názov pesničky a zároveň aj jej text je možné interpretovať rôzne. Každý za tým môže vidieť niečo iné. Pri tvorbe textu pre túto skladbu som sa snažil adresovať myšlienky a emócie voči tím, ktorí odsudzujú druhých na základe ich vzhľadu alebo záujmov. Je bežným javom, že niekto kto obľubuje čiernu farbu oblečenia, má viditeľné tetovanie alebo zafarbené vlasy, zbiera na ulici jeden nepríjemný pohľad za druhým. Skladba je preto adresovaná ľuďom, čo si tvoria názor o druhom na základe vzhľadu bez toho, aby daného človeka poznali alebo vedeli, čím si prešiel. Obzvlášť tým, ktorí to berú ako skvelý dôvod pre šikanu.

Hráte melodickejšiu a modernejšiu verziu metal/deathcoru. Prečo práve táto cesta? Ako si vás získal tento žáner?
Sme pomerne mladá kapela a sami ešte hľadáme, čo nám najlepšie sedí. Nakoľko je zloženie kapely pomerne netradičné, zhodli sme sa, že táto zostava skôr inkriminuje k melodickejšiemu typu metalcoru/deathcoru. Takisto žánre, ktoré som spomenul, sú všetkým členom veľmi blízke čo sa týka hudobného vkusu. Voľba bola tým pádom jasná.

Záver songu prekvapí „tvrdším“ breakdown-om. Môžeme sa na podobné kúsky tešiť aj v ostatných skladbách?
Niekto múdry kedysi povedal: „Breakdown-ov nie je nikdy dosť“. Toho sa aj držíme a v ďalších skladbách sa určite môžete tešiť na viacero „tvrdších“ pasáží. Pravdu povediac je „Final Judgement“ asi jedna z najjemnejších, ak nie najjemnejšia skladba z našej momentálnej tvorby.

Už prvá pieseň má hutný zvuk. Kde ste boli nahrávať a kto sa Vám postaral o zvuk? Akú ste mali predstavu o výslednom zvuku?
Naša predstava o zvuku bola mohutná gitara a prerážajúci kopák, teda niečo na štýl THE GHOST INSIDE. Skladbu sme nahrávali v Prešove pod dozorom nášho senpai-a Martina Mikušku (Abyss Above). Martin nám poskytol priestory, gear a v prvom rade jeho skúsenosti pri nahrávaní. Takisto dohliadal na celý proces nahrávania. Sme mu nesmierne vďační, že obetoval svoj čas a úsilie, pretože bez neho by táto skladba nebola realitou. O mix a mastering sa nám postaral talentovaný Simone Pietroforte z Divergent Studios (Taliansko), ktorého nám odporučil Martin.

Obrázok k piesni vyzerá ako digitálna ilustrácia z nejakého koncertu. Uhádol som?
Obrázok patrí len k tejto skladbe a žiaľ, neuhádol si. Tak ako v hudbe, tak aj pri kreslení si to človek môže interpretovať rôzne. Naša pôvodná myšlienka bola, aby „týpek“, ktorý levituje predstavoval toho, kto je iný a dav predstavuje ľudí, ktorí mu ticho závidia jeho slobodu myslenia.

O čom vravia vaše texty?
Naše texty hovoria o rôznych témach a problémoch. Keďže textom sa venujem ja a Kyjo, tak aj témy sa líšia podľa toho, kto daný text píše. Obaja máme svoj štýl písania a takisto odlišný pohľad na vec. Väčšinou sú to ale veci, ktoré zo seba chceme dostať von alebo ku ktorým chceme vyjadriť svoj názor. Ako napríklad rasizmus, osobné problémy a zážitky alebo láska. Témy sú naozaj rôznorodé.

Sinner Self - Final Judgement
Jedna pieseň je vonku, na čo sa môžeme tešiť? Na album/EP? Kedy sa ho dočkáme?
Môžete sa tešiť na naše EP, ktorého súčasťou bude aj skladba „Final Judgement“. Pôvodne sme chceli mať do konca tohto roka celé EP hotové, no situácia s corona vírusom nám to dosť skomplikovala. Napriek tomu makáme ďalej a veríme, že sa nám počas leta podarí nahrať čo najviac materiálu a dobehnúť meškanie. Konkrétny dátum žiaľ nevieme povedať, pretože chceme aby sme s celkovým EP boli spokojní nielen my, no aj ľudia, ktorí si to budú chcieť vypočuť. Pre konkrétny dátum alebo novinky ohľadom kapely odporúčam sledovať FB alebo IG stránky. Najnovšie info o nás ľudia môžu nájsť práve tam.

Čo nám k chystanému EP môžeš prezradiť?
Z našich plánov v blízkej budúcnosti môžem prezradiť, že plánujeme vydať ešte jeden singel. A to už čoskoro. Následne chceme dokončiť a nahrať EP, v ktorom bude celkovo 5 skladieb. EP teda bude obsahovať dva vydané single plus tri nové skladby. Čo sa týka názvov, tak tie radšej nebudem prezrádzať, pretože sa niektoré z nich môžu ešte zmeniť. Na záver viem s istotou povedať, že EP bude dostupné na všetkých populárnych streamovacích platformách.

Facebook SINNER SELF

Autor: Lukáš Polák
Původně zveřejněno na HLUKOSKOP


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále