Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
PAGAN SPIRIT sú späť

PAGAN SPIRIT sú späť

Vydáno: 23.09.2020 14:18 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Kežmarčania PAGAN SPIRIT sa vrátili späť na scénu a to vo veľkom štýle – s novým album. Nesie názov „The Record Of The Returning Race“ a už sa dostal na svetlo digitálneho sveta. Kedy sa opäť dali dokopy? V akej zostave hrajú? Prečo znejú death metalovejšie? Čo sa skrýva za scifi coverom? Na všetky otázky odpovedal Marcel Daimonion (bicie, texty).


Kedy prišiel prvý impulz k oživeniu kapely?
Bolo to už dávnejšie, asi v roku 2013, kedy sme sa vrátili zo zahraničia domov a pomaly sme začali s prestavbou skúšobne a postupne sme sa začínali púšťať do komponovania nových kusov.

V akej zostave teraz hráte?
Hrávame už dlhšie v obsadení dve gitary bez basy, ktorá už dlho u nás absentuje, bicie a sólo spevák. Štvorčlenná zostava, spevák Oskar Blahušiak je u nás nový člen.

Kedy začali vznikať prvé piesne na album? Použili ste aj „šuflíkové“ skladby z predošlého obdobia?
Nie, nič šuflíkové, všetko sú to nové kompozície, ktoré sú úplne inde než nás predošlý materiál. Album sme síce zverejnili až teraz, no skladby už vznikli v období rokov 2013/2014.

PAGAN SPIRIT_cdAlbum ste pomenovali „The Record Of The Returning Race“, prečo takýto názov?
Hehe a prečo nie? Ono to tak celé visí už dlho vo vzduchu, keď už aj vizionár ako Elon Musk sa vyjadruje v podobnom duchu. Myslím si že to je a bude jedna z najväčších celospoločenských konfrontácii dnes a v blízkej dobe, ktorá hľadí ľudstvu do tváre ako kostlivec v skrini. Áno, je to záznam zo starých dôb o návrate novej rasy, o doméne nového vyššieho vedomia konečne v jednotlivcovi aj kolektívnom podvedomí.

Nahrávka výraznejšie vkročila do death metalových vôd a viac sa oddelila od black metalovej minulosti. Prečo ste nabrali takýto smer?
Bola to prirodzená cesta zrejme zapríčinená aj pauzou kedy sme nehrali a bolo to už samozrejmé, že budeme tvoriť hudbu s novým materiálom. Chcelo to dať do toho istú naliehavosť, ktorá je aj v textoch a tým pádom celé znenie albumu je riadne hutné. Neriešime to, či sme viac death alebo black, momentálne je to extrém metal, tak či onak.

Kde ste boli nahrávať a akú ste mali predstavu o výslednom zvuku?
Nahrávali sme už tradične u Maťa Barlu v Poprade, dobre sa nám s ním spolupracuje. Každým nahrávaním do celkového znenia prinesieme niečo nové v štúdiu. Gitary sme zamenili zo šesť strunových na sedem strunové, takže myslím, že ten feeling hutnosti je tam zjavný vo finálnom zvuku, tak nejako sme to presne chceli. Na albume sú nahraté tri pestré vokály, s ktorými nám pomohol aj náš dlhoročný kamoš Maroš.

Cover albumu pôsobí sci-fi dojmom – akési vylodenie vesmírnej lode s kopou bizarných „mimozemšťanov“. O čom má skutočne vravieť tento obal?
Áno aj nie, je to poukaz na inú etapu vo vývoji kozmických bytostí. Pohľad, že to všetko môže byť ináč než je všeobecná ochota prijať túto skutočnosť. Odkaz na antigravitáciu, ktorá v historických dobách nebola asi nič neobvyklé ako opisujú isté staré záznamy. Čas, keď bohovia chodili medzi ľuďmi. Obal vyznieva sci-fi zároveň staroveko s prepojením na prírodne rozvinutého človeka, stiera sa v ňom ilúzia akejsi časovej oddelenosti jednej epochy od druhej.

O čom vraví lyrická stránka albumu?
Stretávajú sa tam asi tri témy – dualita ľudských bytostí, teória starovekých astronautov a dilema, pred ktorou ľudstvo stojí v dnešných časoch hľadiac na realitu vo svetle nových skutočností, ktoré tieto veci vo vývoji predstavujú ako hodená rukavica na zem.

Album vyšiel len digitálne. Plánujete aj fyzické vydanie?
Uvidíme, prišli nejaké ponuky, ale nie je to na programe dňa, žijeme dnes v online svete, takže priorita bolo dostať nahrávku na net samozrejme, je to najlepšia a najrýchlejšia cesta ako dostať hudbu k ľuďom.

Plánujete s novinkou vyjsť aj na pódia?
Hráme len tieto nové veci na živo, už sme odohrali tento set, no snáď teraz, keď je to už von, ľudia budú viac v obraze, čo sa to tam vlastne deje na živo.

Pagan Spirit - The Record Of The Returning Race
Facebook PAGAN SPIRIT
Autor: Lukáš Polák
Původně zveřejněno na HLUKOSKOP


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále