ELEKTRÏCK MANN zkoumají, zda Holky jsou nahoře bez

Vydáno: 15.08.2023 13:51 - Czech Blade

Kapela ELEKTRÏCK MANN představuje druhý singl z letošní plánované trilogie skladeb. Nový singl nese název "Holky jsou nahoře bez" a přináší ryze letní atmosféru.

Přestože ELEKTRÏCK MANN v tomto singlu opustili vulgarismy i charakteristickou tématiku konopného listu, podařilo se jim barevně a čitelně vylíčit venkovský mikrosvět jejich looservoského hrdiny, který se tentokrát ocitá na dovolené v kulisách balkánského přímořského venkova, ve kterých se snaží zorientovat a zajistit dostatek zábavy po desáté hodině večer.

MC Mukas, autor textu, popisuje inspiraci pro vznik skladby: „Zevlování po pláži je pro mně nejkrásnější období roku. Patří k tomu i pokukování po turistech a turistkách, které ve mě spouští tok různých úvah, myšlenek a představ. To už byl krůček k napsání kvalitního summer songu, který jsem jako správný writer dokončoval pod fíkovníkem za doprovodu rytmického šplouchání moře. Podpořil jsem to sklenkou vína a když už jsem myslel, že tuhle chvíli nic nepřekoná, probrala mě ze bdění nahatá manželka, potřebovala namazat záda.“

Atmosféru balkánu a venkova singlu "Holky jsou nahoře bez" umocňuje zvuková aranž, ve které hraje prim cimbál, levné klávesy evokující dechovkové trumpety, ale taky třeba sampl cirkulárky. K dokonalému umocnění čistého venkova všikl MC Mukas do textu záměrně a přirozeně akcenty z valašského nářečí. K tomuto říká: „Strašně jsem chtěl napsat písničku v nářečí, jenomže když s tím našim valašským přízvukem přijedeme do Prahy, jsme za totál burany a je to trapas. Naopak, když jsme v cizině, jsme daleko líp maskovaní, taky proto jsem děj umístil na Balkán, který většina Čechů sjíždí a má tam svá mikrokrálovství i mikrotraumata. Naše nářečí je po sklence vína dost podobné tomu jejich. Vyvinulo se to celé takhle přirozeně.“

Kromě singlu představuje ELEKTRÏCK MANN i vizuální zážitek v podobě videoklipu. Kapela, která zpravidla nejezdí točit dál, než za hranice svého teritoria, tedy Valmezu, tentokrát vyrazila k vodní nádrži Bystřička. Elektrïck Mann i videem naznačují, že to s letošní avizovanou trilogií myslí smrtelně vážně, protože děj videa, který z části kopíruje textovou linku singlu, otevírají postavy, které zakončují jejich červnové video "Ruka s jointem".


Facebook ELEKTRÏCK MANN


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení