Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

NASTY RATZ - ,,I Don’t Wanna Care“

Vydáno: 11.05.2015 00:00 v sekci Recenze - Michaela Petrošová

 NASTY RATZ

,,I Don’t Wanna Care“

Leviathan Music - 14:20

glam-metal/ČR

V České republice se v posledních pár letech začíná rozmáhat (tedy znovu vracet) jakýsi glam, hair či sleaze rock, jinak řečeno osmdesátá léta jsou zpět. Mladá parta NASTY RATZ, která prošla drobnými změnami členů, je tohoto faktu dost dobrým důkazem. O glamrocku nejen hrají, ale jako jedna z mála skupin jím a jeho pravidly také žijí.

V červnu 2014 pokřtili své první EP, na podzim stejného roku vydali singl ,,Angel in Me“ a letos začátkem března vypustili dokonce videoklip. Tahle kapela určitě nezahálí a vážně se snaží na sobě neustále makat.

EP s názvem ,,I Don´t Wanna Care“ začíná intrem, které mi osobně zde přijde jako naprostá zbytečnost, ale budiž. Z těch zvuků někoho či něčeho přicházejícího nechť si každý vezme co mu je jen libo, dle neomezené fantazie. 

7947

Jako druhá skladba se představuje titulní ,,I Don´t Wanna Care“, která hned během prvních pár kytarových tónů ukáže směr a styl, kterého se kapela NASTY RATZ drží. Nástroje, především kytara a její sóla, jsou na dobré úrovni a hlas zpěváka Jaka Widowa má dost zajímavou barvu na to, aby si ho posluchači zapamatovali. Přízvuk a posazení je příjemné, navíc hezky ladí s doprovodnými zpěvy ostatních členů kapely. Trochu bych vyčistila kytaru, ať v nahrávce přece jen trochu více vynikne, ale na druhou stranu, je to přece rock n‘ roll.

Třetí pecka „N.A.S.T.Y.“ je velmi chytlavou záležitostí, jejíž refrén (a nejen ten) si díky jeho jednoduchosti budete ještě dlouho pamatovat. Opět příjemná kytarová sóla a klidně by mohlo být více bicích, ať se s nimi Rikki Wild taky předvede a přidá tak na síle samotné písni. Drobné chvíle v refrénu, kdy vynikne zpěv, jsou moc dobré. Trochu bych však brzdila s vysokým ,,ječákem“ v pozadí, neb toto dost ruší a působí přeplácaně a zbytečně.

,,Hot Confusion“ je zase o trochu něčem jiném a příjemně doplňuje předchozí songy. Tímto mizí pocit, že by byly písně podobné. Po pár poslechnutí si začátek a refrén budete rádi zpívat i vy. Navíc celý text je na lepší úrovni než předchozí dva. Má v sobě více propracovanosti a větší smysl. Jde vidět, že tentokrát byl autor opravdu inspirován životem. Navíc větší práce s hlasem je jen dobrým plusem. 

Celé EP končí písní ,,Livin‘ For Today“. Opět energetický song, který jen tak někoho nezastaví a naopak rozproudí. Je pravda, že by taky bylo dost smutné, kdyby někoho text o ,,žití dneškem“ zastavil. Zkrátka toto se mladým glam-rockerům opravdu povedlo a kdo chce, klidně si to může nastavit jako ranní budík.

Celé EP bych zhodnotila jako dost povedené a plnící svůj účel. Trochu škoda, že angličtině občas nejde moc rozumět, ale to se stává i ostatním českým kapelám, které zpívají v cizím jazyce. Myslím si, že zpěvák má na daleko více, než zatím předvádí. Je citelný talent a barva hlasu je opravdu příjemná. Řekla bych, že se v tomto tak trochu fláká a kdyby šel více do sebe, pracoval na svém hlase a především se více na něj soustředil, tak z něj opravu může jednou být ta rocková hvězda o které sám sní.

Pokud se někdo nechce nudit a mít radost ze života (stejně jako celá kapela), doporučuji zajít na koncert nebo jakkoli jinak nadějné muzikanty podpořit, ať mohou brzy vydat celé CD, aby mohla tato pražská banda zpříjemňovat třeba i delší cesty autem a vůbec rozvíjet celou glamovou scénu v ČR.


Hodnocení: 4/6


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále