Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
PAVEL HANUS – Má sólová deska je trochu něco jiného, než na co jsou u mě fanoušci zvyklí u Citronu

PAVEL HANUS – Má sólová deska je trochu něco jiného, než na co jsou u mě fanoušci zvyklí u Citronu

Vydáno: 19.03.2024 13:02 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Už ve svých čtrnácti letech založil se spolužáky ze základní školy kytarista, zpěvák, bubeník, skladatel a student ostravské Janáčkovy konzervatoře Pavel HANUS svou první kapelu AFTER DARK. K této havířovské partě, která byla na scéně deset let a tvořila klasický melodický metal, se vztahuje hned první otázka, kterou jsme otevřeli povídání o Pavlových hudebních aktivitách. Těmi je například nedávné vydání sólového alba "Dřív než hvězdy vyjdou", působení v sestavě legendárního CITRONU, spolupráce se zpěvačkou Tanjou nebo účinkování v projektu BOHEMIAN METAL RHAPSODY, v němž se svými spoluhráči dovede vkusně propojit metal s vážnou hudbou.


Když poslouchám z aktuální desky úvodní pecku "Ukrutnou silou hnán vpřed", musím vzpomenout tvou dřívější kapelu AFTER DARK, kde jsi působil bezmála deset let. Jak vzpomínáš na tohle období? Budou některé skladby z tehdejší tvorby součástí aktuálního playlistu na koncertech?
Na období kapely AFTER DARK vzpomínám rád, protože to byla má první kapela, kterou jsme s klukama založili ještě na základce a bylo to takové upřímné hraní čistě pro radost. V té době jsme hodně poslouchali kapely IRON MAIDEN nebo HELLOWEEN a snili jsme o tom být jako oni. Snažili jsme se tvořit skladby tak, aby tam byly taky co nejvíc kytarová dvojsóla, říkali jsme tomu dvojičky (smích). Hráli jsme na různých akcích, třeba školních, co to šlo a měli jsme z toho ohromnou radost. Poslední projekt kapely AFTER DARK bylo "Letiště", což bylo vymyšleno a nahráno (jen jako demo - nikdy oficiálně nevyšlo) jako koncepční album, pro které jsem si představoval naživo i projekce. Bohužel jsem v té době neměl peníze a support něco takového realizovat. Z "Letiště" jsem oprášil dvě skladby, které jsem v roce 2022 vydal na singlu "Lady Starlight". "Lady Starlight" jsme natočili i s videoklipem a druhá skladba byla "Bouře v oblacích". Tyto dvě písně z éry AFTER DARK někdy zařazujeme do repertoáru na koncerty. "Lady Starlight" hrávám často i sám s kytarou na svých akustických vystoupeních. Uvažuju i o předělání některých starších skladeb a vydání na dalším albu.

Jak bys desku "Dřív než hvězdy vyjdou" představil posluchačům? S čím se nepřipravený posluchač může na tomto albu při poslechu potkat?
Je to určitě deska hudebně rozmanitá, kde můžou posluchači slyšet jak tvrdé vypalovačky s dvěma kopáky, tak i citlivé balady nebo akustické kousky s nádechem folk rocku. Každopádně je to něco trošku jiného, než jsou u mě fanoušci zvyklí v CITRONU. Celkově je album zvukově barevné díky nezvyklé instrumentaci, kde jsou bohaté smyčcové aranže a použití nástrojů, jako například akordeon. Myslím si, že každý si tam najde svoje.

PAVEL HANUS

Kapelu, která tě na pódiu aktuálně doprovází, tvoří tví žáci. Je to jejich první setkání s kapelou a živým vystupováním? Neměl jsi zpočátku obavy, jak tohle všechno na pódiu klapne?
Kluky znám už dlouho a například Radim Majer (kytara) je můj žák, kterého jsem učil úplně od píky. Kluci už měli nějaké koncertní zkušenosti se školními kapelami, takže úplně první setkání to nebylo. Možná snad první koncertní zkušenosti to byly pro basáka Pavla Urbana, ale i ten se zapojoval už předtím do koncertních vystoupení studentské kapely O.P.E.R.A. Věřil jsem, že to kluci zvládnou, a že všechno klapne. To se potvrdilo a za skoro čtyři roky co spolu hrajeme jsme už sehraná parta. Radim Majer a bubeník Kamil Tobola navíc se mnou vystupovali v doprovodné kapele zpěvačky Tanji.

Dříve jsi účinkoval také v rockovém muzikálu "Srdce". Bránil by ses do budoucna účinkování v podobném muzikálovém prostředí?
Na účinkování a jednu z hlavních rolí v muzikálu "Srdce" vzpomínám rád. Bylo to pro mě něco nového a jiného. Člověk nahlédl pod pokličku herectví a získal nové zkušenosti. Nikdy neříkej nikdy, kdyby přišla v budoucnu nějaká nabídka. Myslím si ale, že víc mě to táhne na to hudební vystupování s kapelou a tvoření vlastní muziky. Co mám hodně rád a lidé v mém okolí co mě znají ví, že rád tvořím různá vtipná videa, videoklipy, přání k narozeninám, kde si i rád zahraju herecky. Baví mě tvůrčí činnost od vymyšlení scénáře, přes zrežírování, až po samotné nahrání a sestříhání. Proto si většinou dělám videoklipy sám. Mnohdy ale jde v mimo kapelních videích až o nekorektní humor, který je na hraně, ale jak říkám, sranda musí být. Na kanále YouTube jsem na přání některých mých přátel zveřejnil předělávku písničky "Last Christmas" od WHAM!, která byla s českým textem "Chlast Christmas" jako jeden z dárků mé ženě k narozeninám (smích). S kapelou jsme natočili jako srandu a oficiálně pustili do světa písničku "Všichni jsme v prdeli!", která byla myšlena jako nadsázka včetně videoklipu. A bavily nás reakce lidí, kteří vlastně nevěděli, co si mají o tom myslet a jestli to myslíme vážně nebo ne. Takže pokud bych kývl na nějakou nabídku, tak by se mi líbilo něco, kde bych si mohl zahrát a ideálně nějaká sranda typu Tři Tygři.

PAVEL HANUS

Tento měsíc jste odehráli s CITRONEM první dva koncerty turné Síla návratů, které jedete s METALINDOU a LORETTOU. Na pódiu se s CITRONEM jako speciální hosté v rámci celého turné objeví legendární členové kapely Jarda Bartoň a Vašek Vlasák. Proběhla dvojice koncertů v Praze a v Plzni podle vašich představ? Jak jste si s Jardou Bartoněm pro tato vystoupení rozdělili kytarové party?
Já myslím, že koncerty dopadly výborně. Plné sály, lidé jsou nadšení, takže my jsme byli spokojení. Tím, že ve starých písničkách hraju Jardovou kytaru, tak je logické, že sólové party nechávám hrát ve vší úctě a pokoře Jardu. Například v "Rock, rock, rock", kde jsou sóla dvě, každý hrajeme jedno a potom společně dohromady. S klukama se mi hraje výborně, jde vidět, že to jsou vyhraní a zkušení muzikanti.

Před časem jsi naznačil, že bychom se mohli letos dočkat i něčeho nového ve spolupráci s Tanjou. Co tedy můžou fanoušci očekávat?
Je to tak, nějaké věci s Tanjou už jsou roztočené, některé natočené a další se připravují. Uvidíme, jaké plány s tím bude mít Tanja, ale vypadá to, že se začne tím, že se vybere jedna, dvě pecky a ty se vypustí formou singlu do světa. Až se písniček nasbírá více, tak by se udělalo celé album.

Prioritou je zřejmě současné turné s CITRONEM. Stihnete v blízké době vyvíjet nějaké aktivity i s dalším úspěšným projektem BOHEMIAN METAL RHAPSODY?
Momentálně jsme časově vytížení z turné CITRONU. BOHEMIAN METAL RHAPSODY bylo vysněné dítě Radima Pařízka, který si tím plnil svůj sen. Po odchodu Radima zdědil logicky kapelu jeho syn Radim Pařízek junior a momentálně kapela vystupuje spíše sporadicky párkrát do roka. Tím, že muzikanti jsou z různých koutů republiky, tak není ani moc prostoru se setkat dohromady a něco nového vytvořit, i když nedávno Radim Pařízek junior složil pro tento projekt novou skladbu a tu jsme naživo zahráli v lednu na benefičním koncertě v Ostravě. Jaké má dále plány to netuším.

Co bys jako lektor výuky hry na kytaru poradil začátečníkům - je lépe si hned pořídit elektrickou kytaru, aparát a začít drtit riffy nebo považuješ za vhodné se nejprve seznámit s akustickým nástrojem a až poté svou hru dále rozvíjet?
Tohle je strašně individuální otázka. Za celou dobu, co vyučuji hru na nástroj, jsem zažil mnoho lidí a každý byl úplně jiný. Nejde obecně říct, že lepší je začít na akustickou kytaru a potom přejít na elektrickou. Já to tak třeba měl, ale Radim Majer u mě začal ihned v osmi letech hrát na elektrickou kytaru a dnes nemá problém zahrát i na tu akustickou. Učil jsem třeba i dospělé kluky, kteří začali na akustiku a pak přešli na elektriku. Já bych poradil začátečníkům, ať hrají na to, co se jim líbí a k jaké kytaře je srdce táhne. Každá kytara má své kouzlo, ať akustická, klasická, nebo elektrická. Každá má svá specifika, trošku jinou techniku hraní, ale nevylučuje se začít na žádnou z nich, pokud mě to baví a chci to dělat. Znám spoustu kytaristů, kteří hrají famózně na klasickou kytaru a na elektrickou neumí nic, znám také skvělé kytaristy, kteří hrají na elektrickou kytaru a na klasickou taky nic neumí a v životě na ní nehráli a nezačínali s ní. Takže moje rada zní, začněte hrát a cvičit na kytaru, ke které vás to táhne a časem, až na ní budete umět, už nebude tak těžké si k ní přidat i jinou, pokud budete chtít.

PAVEL HANUS

Jak si dovedeš organizovat čas mezi všemi aktivitami, které jsme zmínili? Když k nim ještě přičteme sport, rodinu a další věci, opravdu jich není málo...
To bych taky rád věděl (smích). Je to opravdu náročné skloubit tolik aktivit dohromady, ale pokud člověk plánuje, tak se to dá vždy nějak zvládnout. Je potřeba si uvědomit, že například přes zimní období je ta koncertní aktivita slabší, takže je více času a tam člověk může stihnout více rodinu a koníčky. Je tam více prostoru i něco nového tvořit a taky vždycky přesně takhle tohle období využívám.

Co bychom ještě mohli prozradit o tvých hudebních plánech pro letošní rok?
S klukama z kapely chystáme natočit ještě nějaký videoklip k písničkám z posledního alba "Dřív než hvězdy vyjdou". Ten poslední, který jsme natočili, je k titulní skladbě alba a je teprve pár dní venku. Čeká nás také několik pěkných koncertů, například na letošním Masters of Rock, ale více nebudu zatím prozrazovat. Vše se fanoušci dozví včas ze stránek a sociálních sítí. Taky jsme začali makat na nových věcech a řekl bych, že písniček už máme dost na celé album. Uvidíme, co stihneme, ale možná by se mohli ještě letos fanoušci dočkat nějakého nového singlu z připravovaného alba, které by mohlo spatřit světlo světa snad už příští rok.

 

Web
Facebook 
Bandzone 
YouTube

Sestava doprovodné kapely:
Pavel Hanus - zpěv a sólová kytara
Radim Majer - doprovodná kytara
Pavel Urban - basová kytara
Kamil Tobola - bicí nástroje

 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem
Vydáno: 27.04.2024 v sekci Aktuality
Rocková kapela VOTCHI vydala singl „The River Knows“ u kanadského vydavatele. Kapela, pro kterou je typický zvuk příčné flétny, nadčasový sound a texty v angličtině, zabodovala v minulém roce ve světových rockových rádiích... číst dále
Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
Power metalisté z Valašska DONOR mají na kontě pěknou řádku úspěchů, ač se v jejich diskografii skví teprve dvě alba „Donor“ a „Devět křížů“, účast na velkých festivalech a počty fanoušků mluví samy za sebe. Několik... číst dále
POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic) POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic)
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
POETRY IN TELEGRAMS prichádzajú s novým videoklipom k piesni "Breathing (Acoustic)". Pôvodná skladba z EP "Melancholy" získala akustickú podobu v štúdiách Matter Music a Grapow Studios. Piano nahral klavirista Sven Martin, spolupracovník... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále