Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

PERSEUS - Táhli Tataři na Olomouc...

Vydáno: 02.07.2015 00:00 v sekci Tuzemské Podhoubí - Honza Sedlák

Olomoučtí PERSEUS, to je především charismatický a nezaměnitelný zpěvák a skladatel Mirek Spilka, jehož znají spousty fanoušků, jež nedají dopustit na čistý heavy metal, navíc zpívaný česky. Ano, PERSEUS mohou někomu znít lehce archaicky, ale to tak nějak k heavy metalu sedí. Po vydařeném, loni vydaném albu „Říše vlků“, se PERSEUS připomíná živým DVD.

Album „Říše vlků“ vyšlo v loňském roce, teď již křtíte DVD. Co na něm fandové najdou?

Najdou na něm poměrně propracovanou muziku. Těžko to přesně zařadit. První písnička je něco o návratu v historii do nějaké husitské bitvy. Docela nepříjemný snový zážitek, ze kterého se hrdina probudí a s posteskem si uvědomí, že se svět za uplynulých pět set let neposunul ani o píď dále. Druhá písnička je o hrozbě nadvlády peněz a nejmocnějších nad člověkem a vším krásným a lidským, co nám tu ještě zůstalo. „Hraběnka Báthoryová“… To je, myslím, pro každého jasná historie. Tedy kromě pana Jakubiska. (Smích) „Olomouc 1241“… Podle povídky od J.K. Tyla Tataři u Holomouce. Zde jsem v textu vzdal hold našemu krásnému městu a Jaroslavovi ze Šternberka, který byl vyslán Olomouci na pomoc proti Tatarům. Pak je písnička o ztracené lásce „Sám ze dvou“. „Krkavčí věže“ jsou o systému a možnosti z něho uniknout. „Putovní dluh“ - to je písnička na kterou budeme dělat klip a je o tom, že je dobré být s rodiči, dokud je máme a trávit s nimi více času. To proto, že potom když odejdou, je už pozdě. „Perseus“ - to je jasné, myslím, každému, kdo zná film Souboj Titánů. „S páskou na očích“ je o justici a o pravdě. Ale to musí posluchač trochu víc zapřemýšlet při poslechu.

Texty alba se hodně otírají o historii, zvláště o tajuplné příběhy uplynulých staletí. To vzniklo spontánně, nebo jste si to řekli předem?

U textů nevymýšlím nic předem. Píšu o tom, co chci lidem sdělit, o tom, na co chci upozornit anebo o tom, co by je snad mohlo zajímat.

PERSEUS, to je ve své podstatě čistý heavy metal. Jakkoli to se stylem vypadalo zvláště u nás v minulých letech lehce nahnutě, dnes se kapely jako PERSEUS objevují v rádiích a televizích. Čím to?

Tak ono to nebylo nahnuté, jako spíš téměř nemožné. Média zcela ignorovala vše, co nepatřilo do hlavní vlny české muziky. Neumím si ani představit, proč se tak děje. Protože ono se to děje stále. Jen tak, co si myslím, tak jde o vlivnou partu lidí u zdroje a o autorské honoráře z OSA. Ale to se pouze domnívám. Naštěstí se rodí nová média z řad lidí, kteří se pohybovali spíše v alternativní muzice. To je moc dobře. Příkladem je TV Rebel. To je televize, kde bez problémů pustí každou kapelu, která má dobrou muziku. Je pouze potřeba natočit klip a vyslat manažera.

V nějakém rozhovoru jsem zaznamenal, že by ses rád živil jen muzikou, jak se k tomu blížíte?

Po téhle stránce jsme na tom stále stejně, ale blýská se na lepší časy. Dá-li Pánbíček zdraví tak snad do dvou let by to býti mohlo. Ovšem, jestli se tak nestane... Přeci jen děláme to i rádi... Mirku, jak se vlastně díváš zpětně na to, na kolika debutových deskách jsi zpíval? Kolik jich vlastně bylo, pamatuješ si to? Tohle je pro mě těžká otázka. S CALIBOS jsme vydali asi jedenáct nosičů a hráli spolu dvacet let. Byl to dobrý čas. Ale já žiji vždy současnou kapelou, a tou je PERSEUS. Nyní mě z těch dvanácti cédéček zajímají pouze ta dvě poslední.

PERSEUS nahrává ve studiu tvého syna Davida. Jak se spolupracuje v takové „rodinné“ firmě? Dokáže tě přesvědčit, že tohle a tohle je špatně a tohle lze vylepšit?

Je to pro mě příjemné točit u syna. Jeho DS studio si už dávno vysloužilo ostruhy u dobrých kapel. Pro mě je to ale trochu těžké v tom, že máme na věci někdy rozdílný názor. Něco si vymluvit nenechám a David to pochopí, ale častěji dám na jeho názor. Přecijen vyrůstal v modernější muzice a není zatížený zvukem retrokapel s tehdejším zvukem. V tom, myslím, tkví i jeho úspěch ve zvuku. Přeci jen my starší máme v uších tehdejší muziku. Tedy ano, dám na něj a někdy se i trošku pohádáme. Hlavně jsem ale rád, že mám kolem sebe celkově mladé, talentované lidi. Jak v kapele, tak i ve studiu.

PERSEUS moc nevystupuje na festivalech, čím to?

Doposud jsme hráli přibližně dvanáct akcí do roka. Nyní k nám přišel šikovný manažer Marian Beneš a tak nám koncerty přibývají. Taky nás je teď v kapele osm. Tedy jsme museli cenu produkce trošku podražit a i to může mít vliv na četnost koncertů.

Na závěr bych se rád zeptal na fakt, který jsi naťukl již při našem předchozím kontaktu. Kde a kdy můžeme vidět a slyšet koncerty PERSEUS s cimbálovou kapelou z Vizovic? A je možné, že společně něco i nahrajete?

Poprvé jsme spolu hráli na křtu našeho DVD, ze kterého jsou k vidění záznamy na TV Rebel a další společný koncert máme na podzim v Olomouci v pivnici Doga, kde se pořádají koncerty a je tam příjemně. Ale je fakt, že nevím, s čím přijde manažer už za hodinu, natož co se bude dít a kde budeme hrát v tomto roce.

Moc a moc vás zdravím. Mirek Spilka

 

Sestava: Miroslav Spilka - zpěv Honza Krmela - Krmela Jaroslav Jeff Novák - Kytara Likáš Vymětal - baskytara Robert „bob“ Vémola - bicí Marian Beneš a Hanka Vajčnerová - vokály

 

Diskografie:
2010 – Nosferatu
2014 – Říše vlků
2015 – Perseus (DVD)

Web: http://bandzone.cz/calibosms

PERSEUS - Táhli Tataři na Olomouc...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále