Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
MANUAL: Semknutí kejklíři z říše hard'n'rollu

MANUAL: Semknutí kejklíři z říše hard'n'rollu

Vydáno: 30.01.2019 11:56 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Hradecká rocková smečka působí na tuzemské scéně deset let, během kterých pánové vydali už celkem pět nahrávek. Píle jim tedy opravdu nechybí.


Asi ještě nikdy jsme v Tuzemském podhoubí neměli kapelu z ranku hard’n’rollu. Můžete vaše specifikum přiblížit našim čtenářům?

Ani se nedivím, že jste tu nikoho z tohoto ranku neměli, ten styl jsme totiž vymysleli my. (smích) Naše tvorba má dvě polohy – jednu tvrdší, tónově hustší a druhou šlapavější, melodičtější. A jelikož nám fanoušci dávají nejednoznačnou zpětnou vazbu, kterým směrem by nás rádi viděli se ubírat, pokračujeme v tvorbě tak, jak to z nás přirozeně padá.

Zpíváte v češtině. Neuvažovali jste někdy o užití zpěvnější angličtiny?

Ne. Už od začátku máme jasno v tom, že budeme psát české texty. Máme náš rodný jazyk rádi a máme rádi i slovní výzvy, které jeho užívání při tvorbě přináší – dáváme pozor, abychom nebyli laciní nebo breptaví. Další zásadní důvod je to, že nikdo z nás neovládá angličtinu na použitelné verbální úrovni. A neumětelská výslovnost je prostě trapná.

Jak je to s těmi kytarovými sóly za hlavou? Jde jen o špičkování, nebo skutečně oplýváte takovými schopnostmi?

Sóla za hlavou si s oblibou dává náš frontman Vašek. Nemine koncert, aby se takto nepředvedl. A díky bezkabelovému systému rovnou i mizí z pódia mezi lidi. Ostatní ovšem taky umí parádní kejkle – bubeníkovi padají při hraní paličky z rukou, škodolibý basák neustále rozptyluje a rozhazuje kytarovou sekci a nový vystresovaný kytarista ani neví, v jaké kapele hraje. (smích)

Jste vítězi soutěže SUMOROCK výzva. Změnil vás úspěch nějakým způsobem?

Bohužel ano, kytaristi jsou ještě arogantnější, než dříve a bubeník přestal cvičit. Jen ten basák si to svoje pum-pum hraje pořád dál. (smích) Ne, samozřejmě jsme zůstali stejní, jen jsme semknutejší a více na sobě makáme. Máme totiž ještě rozhodně kam růst.

Jak bude vypadat videoklip, který natočíte jako součást výhry?

Klip je již natočen, a právě prochází fází stříhání.  Točili jsme ho v neskutečně působivé lokalitě Orlických hor, v kostele sv. Matouše. Je dělán k titulce „Píseň pro živý“, která je o nelehkém vyrovnání se s odchodem blízkých.  Na výsledek se moc těšíme a vám všem ho předvedeme 26. ledna v pardubickém klubu Žlutý pes a později v pořadu Czech Blade na TV Rebel.

 

Diskografie:

2008 Morbus Crohn (demo)

2009 Co nás ještě čeká

2012 Třeba se to změní

2015 Tak se měj

2018 Píseň pro živý

 

Sestava:

Vašek "Áda" Brzek – kytara, zpěv

Jarda "Doctor" Jenčo – kytara, zpěv

Honza "Pigi" Bakeš – baskytara, zpěv

Mirek "Mirec" Hornych – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Karlovarská brutal deathmetalová úderka CUTTERRED FLESH vydává nový singl, který podpořila tour po Balkánu. Karlovarská brutal deathmetalová úderka CUTTERRED FLESH vydává nový singl, který podpořila tour po Balkánu.
Vydáno: 26.06.2019 v sekci Aktuality
Pod taktovkou producenta kapel Aborted, Benighted, Cytotoxin, a Powerwolf Kristiana Bonifera nahrála kapela CUTTERED FLESH nový singl... číst dále
MEOW! pokřtili debut kočkolitem v zaplněném Café V lese a přidávají další videoklip MEOW! pokřtili debut kočkolitem v zaplněném Café V lese a přidávají další videoklip
Vydáno: 26.06.2019 v sekci Aktuality
Svůj debut pokřtili punk-rockoví MEOW! na konci května před bezmála 200 posluchači v pražském Café V lese. V ten samý večer předali charitativní dar psychologické poradně Vigvam a natočili videomateriál, který doprovodí celou... číst dále
CV FEST - 20.7.2019, Vrskmaň CV FEST - 20.7.2019, Vrskmaň
Vydáno: 24.06.2019 v sekci Aktuality
6.ročník CV festu proběhne tradičně, ve sportovním areálu ve Vrskmani, letos prvně se zahraniční účastí a určitě se máte na co těšit. Už teď si dej do kalendáře 20.7. Vrskmaň. bude to velkolepé, nadupané,mysteriozní a... číst dále
Hlasujte v semifinále Spark Fresh Blood 2019 Hlasujte v semifinále Spark Fresh Blood 2019
Vydáno: 03.06.2019 v sekci Aktuality
Spark Fresh Blood 2019 vstoupila do semifinálové fáze. Třicítka postoupivších kapel se nyní utká o vaše hlasy o postup do finálového kola... číst dále
NEW HATE FORM - Stories Repeat NEW HATE FORM - Stories Repeat
Vydáno: 20.05.2019 v sekci Recenze
vlastní náklad, progressive death metal - 33:19... číst dále